Akcanlar işçileri aileleriyle birlikte eylem yaptı: 'Kanser hastası kızımı tedavi ettiremiyorum'

Akcanlar işçileri aileleriyle birlikte eylem yaptı: 'Kanser hastası kızımı tedavi ettiremiyorum'
Akcanlar Tekstil işçilerinin başlattığı direniş 22. gününde. İşçiler, bu kez aileleriyle birlikte eylem yaptı. Eyleme kanser hastası ve duyma engelli kızıyla katılan işçi Atilla Arar: "Kızımı nasıl tedavi ettireyim? Direnmekten başka bir çarem yok.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Akcanlar Tekstil işçilerinin vergi kesintilerine, yedili çalışma sistemi dayatmasına ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattığı direniş 22. gününde. İşçileri ve aileleri, Balıklı Parkı'ında toplanarak Demokrasi Meydanı'nda yürüdü. İşçilerin çocukları 'babamın hakkını verin', 'tatil günü babamı görmek istiyorum', 'aynı gemide değiliz' 'ekmek ve özgürlük', 'patronlar vergi ödesin, 'benim geleceğim için Akcanlar işçileri direnişte, 'Akcanlar işçisi direnişin simgesi' yazılı dövizler taşıdı. Eyleme Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP), Antep 78’liler Meclisi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) de destek verdi.

'BABAM İNSANCA BİR YAŞAMI HAKEDİYOR'

Demokrasi Meydanı'ndaki eylemde konuşan Helin Doğruer, "Babam günlerdir fabrikanın önünde hakkını arıyor. Yıllardır geçinebilmek için pazar günleri bile çalışmak zorunda olan babam artık köleliği değil, insanca bir yaşamı hak ediyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Fabrika patronuna ve patronun otelinin önünde eylem yaptığı için babamı yaka paça gözaltına alanlara sesleniyorum. Neden hep işçileri eziyorsunuz? Benim babam hakkımızı istiyor sadece. Buradaki bütün işçiler adına konuşuyorum, lütfen bu sistemi durdurun" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-09-07-saat-20-50-59-8f5566ef.jpg
Helin Doğruer

'BABAMIN YAPTIĞI FAZLA MESAİLERLE GEÇİNİYORUZ'

Bir başka işçi çocuğu Baran Eryoldaş ise "Babamın yaptığı fazla mesailer sayesinde geçiniyoruz ve çok az görüşüyoruz. Şimdi bu getireceğiniz yedili sistemi kölelik sistemidir. Babamla bütün eğlencelerimizi elimizden alacaksınız. Bu sisteme karşıyız. Bu sistemi kaldırın" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-09-07-saat-20-51-11-a1dfdba3.jpg
Baran Eryoldaş

'KUCAĞIMDA İKİ AYLIK BEBEKLE GELDİM'

İşçi eşi Emine Kaçar da işverene seslenerek, "Kucağımda İki aylık bebekle ben buraya gelmişim. Şu bebeğe bak. Senin vicdanın nasıl rahat edecek? Allah'tan kork. Bu işçilerin arkasındayız. Bu işçilerin emeğinin karşılığını verin. Bunlar emeğinin karşılığını istiyor. Vicdanız nasıl rahat ediyor? Nasıl rahat uyuyorsunuz?" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-09-07-saat-20-51-19-286de6d0.jpg
Emine Kaçar

'DİRENMEKTEN BAŞKA ÇAREM YOK'

Eyleme kanser hastası ve duyma engelli kızı Ayşegül Arar ile katılan işçi Atilla Arar ise Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada kızının tedavi masraflarını karşılayamadığını söyledi. Arar, "Kızım 7 yıldır tedavi görüyor. Aylık 16 bin TL tedavi masrafı var. Ev kiram 12 bin TL. Dört çocuğum var, ikisi okula gidiyor. Aldığım maaş 22 bin TL. Bu parayla nasıl geçineyim? Kızımı nasıl tedavi ettireyim? Çocuklarımı nasıl okutayım? Direnmekten başka bir çarem yok" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-09-07-saat-20-50-33-75ac0ee5.jpg
Atilla Arar ve Ayşegül Arar

'BU ÇOCUKLAR SİZDEN HAKKINI ALMAYA GELDİ'

Eylemde konuşan EMEP Milletvekili Sevda Karaca, "Akcanlar işçileri 22 gündür patronlara, sermaye düzenine ders veriyor. Bugün patronlara ders verenler arasına eşler, teyzeler, anneler, komşular, çocuklar da yazıldı. Herkes bu tabloya iyi baksın. Bu şehirde babaları, abileri saatlerce çalışıp ayağı hâlâ çıplak kalan çocuklar sizden hakkını almaya geldi. Tencereyi kaynatmaya çalışan, ay sonunu getirmeye çalışan eşler, anneler sizden hesap sormaya geldi. Bu işçilerin çocukları sizden hakkını almaya geldi. Bu tablodan korktuğunuzu biliyoruz. Korkmanız da gerekiyor. Akcanlar ve Başpınar işçileri her direnişte bunu bir kez daha öğreniyor, bu devlet patron devletidir. Akcanlar patronu yalnız değil biliyoruz, korunuyor, kollanıyor. Çünkü Akcanlar işçisi kazanırsa bütün Başpınar işçisi kazanır. Burdan bir kez daha söylüyoruz. Akcanlar patronu daha fazla suç işlemesin. Bu şehrin mülki amirleri Akcanlar patronun işlediği suçlara daha fazla göz yummasın" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-09-07-saat-20-51-29-a91cd8d8.jpg
EMEP Milletvekili Sevda Karaca

Eylemde son olarak işçi temsilcisi Ali Sarıçiçek söz aldı. Taleplerini yineleyen Sarıçiçek, kazanana kadar direnmeye devam edeceklerini söyledi.

whatsapp-gorsel-2024-09-07-saat-20-50-22-dc055eaf.jpg

NE OLMUŞTU?

Antep 5'inci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) üretim yapan Akcanlar Tekstil fabrikası işçileri, vergi kesintilerine ve işveren tarafından kısa süre önce getirilen yedili çalışma sistemine karşı 17 Ağustos günü iş bırakma eylemine giderek üretimi durdurmuştu. Bunun üzerine işveren, iş bırakan 90 işçiyi önce kod 46, daha sonra da işsizlik maaşı almamaları için kod 22'yle işten çıkarmıştı.

25 Ağustos'ta işverene ait Grand Otel'in önünde eylem yapmak isteyen işçilere polis müdahale etmiş, bunun üzerine işçiler Demokrasi Meydanı'na kadar yürümüştü. İşçiler burada bir basın açıklaması yaptıktan sonra dağılmıştı. 26 Ağustos'ta ise yine Grand Otel'in önünde açıklama yapan işçilere EMEP, KESK, TİP, ESP VE TKP destek vermişti.

28 Ağustos'ta işveren ait Divan Otel önünde eylem yapmak isteyen 31 işçi, BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve Sendika Örgütlenme uzmanı Mazlum Ayçiçek ile birlikte gözaltına alınmış ve gece saatlerinde serbest bırakılmıştı. Müdahale sırasında yere yatırılan ve ters kelepçeyle gözaltına alınan işçi Baturay Büyükkızıldağ'ın ise dikişleri patlamıştı.

Öne Çıkanlar