Akcanlar işçileri on gündür direnişte: 'Patrona ait her yerde direnmeye devam edeceğiz'

Direnişteki Akcanlar Tekstil işçileri, işverene ait Grand Otel'in önünde eylem yaptı. Burada konuşan BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, "İşçilerin talepleri kabul edilene kadar patronlara ait olan her yerde sesimizi duyurmaya devam edeceğiz" dedi.

Sinan ŞAHİN

ANTEP - Antep’te vergi kesintilerine ve yedili çalışma sistemine karşı 10 gündür direnişte olan Akcanlar Tekstil işçileri, örgütlü oldukları Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşleri Sendikası (BİRTEK SEN) ile birlikte bugün de işverene ait Grand Otel'in önünde eylemdeydi.

EMEP, KESK, TİP, ESP VE TKP'DEN İŞÇİLERE DESTEK

Dün otelin eylem yapmalarına izin verilmeyen işçiler, bu kez polis ablukasında açıklama yaptı. İşçilere Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Arzu Erkan, KESK, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Türkiye Komünist Partisi'de (TKP) destek verdi.

'PAZAR TATİLİMİ NEDEN ELİMDEN ALIYORSUN?'

Eylemde konuşan işçi Osman Birdağ, "10 gündür haklarımız için direnişimizi sürdürüyoruz. Yedili sistem kölelik sistemidir, bunu kabul etmiyoruz. Benim çocuğum hafta içi okula gidiyor. Neden pazar günümü elimden alıyorsun? Ben çocuğumla nasıl zaman geçireceğim?" dedi.

whatsapp-image-2024-08-26-at-19-16-57.jpeg

'APANDİSİTİM PATLADI HASTANEYE GÖNDERMEDİLER'

İşçi Baturay Büyükkızıldağ da fabrikada bir ok sorunla karşılaştıklarını söyledi. Büyükkızıldağ "Benim apandisitim patladı, vardiya amiri beni hastaneye yollamadı, ambulans çağırmadı. Sabaha kadar o halimle iş yerinde kaldım. Sabah servise binerek hastaneye gittim. Patron bizi kodlarla çıkarttı, biz de direnmeye devam edeceğiz. Önünde durduğumuz otelden böcekli, kurtlu, küflü yemekler geliyor önümüze. Bunun için otel önünde dün eylem yapmak istedik ama polisler engel oldu" diye konuştu.

whatsapp-image-2024-08-26-at-19-17-04.jpeg

'İŞÇİLERE BAYAT, ÇÜRÜMÜŞ YEMEKLERİN GÖNDERİLDİĞİ OTEL BURASI'

BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen de "Bu kentin emniyeti, bu kentin kolluğu, bu otel görünmesin diye etrafımıza barikat kurdu. Dün yine buradaydık. Dün burada açıklama yazmamıza izin vermediler. Yarın yine buradayız dedik ve burdayız. Akcanlar patronuna ait Grand Otel'in önündeyiz. Fabrikadaki işçilere artık, bayat, çürümüş yemeklerin gönderildiği otel burası. Bize diyorlar ki 'bunun otelle ne alakası var?'. Bu otel ve bu otel dışındaki bütün yatırımlar, işçilerin sırtından kazandıkları parayla kurdukları saltanat" dedi.

'BİR SONRAKİ EYLEM DİVAN OTEL ÖNÜNDE'

İşverene ait ait her yerde eylem yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Türkmen, "Biz işçiler hakkını alana kadar, işçilerin talepleri kabul edilene kadar patronlara ait olan her yerin önünde sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Direnişimizi fabrika önünde sürdürmeye devam edeceğiz. Bir sonraki eylemimizi çarşamba günü (28 Ağustos) saat 18.00’de patrona ait Divan Otel önünde yapacağız" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Antep 5'inci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) üretim yapan Akcanlar Tekstil fabrikası işçileri, vergi kesintilerine ve işveren tarafından kısa süre önce getirilen yedili çalışma sistemine karşı 17 Ağustos günü iş bırakma eylemine giderek üretimi durdurmuştu. Bunun üzerine işveren, iş bırakan 90 işçiyi önce kod 46, daha sonra da işsizlik maaşı almamaları için kod 22'yle işten çıkarmıştı. Dün akşam saatlerinde işverene ait otelin önünde eylem yapmak isteyen işçilere polis müdahale etmiş, bunun üzerine işçiler Demokrasi Meydanı'na kadar yürümüştü. İşçiler burada bir basın açıklaması yaptıktan sonra dağılmıştı.

antep akcanlar tekstil