Antep'te işçi kıyımı: Asgari ücret sonrası sadece üç fabrikada 500'den fazla işçi çıkarıldı

Antep'te işçi kıyımı: Asgari ücret sonrası sadece üç fabrikada 500'den fazla işçi çıkarıldı
EMEP Antep İl Örgütü, asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk artışla birlikte birçok fabrikada yüzlerce işçinin işten çıkarıldığını açıkladı. Açıklamada sadece üç fabrikada 500'den fazla işçi çıkarıldığı belirtildi.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Emek Partisi (EMEP) Antep İl Örgütü, asgari ücrette yapılan artıl sonrası kentteki işçi kıyımlarına dikkat çektiği bir basın açıklaması düzenledi. Açıklanan asgari ücretle, işçilerin günden güne eriyen sefalet ücretine mahkum edildiğini belirten EMEP Antep İl Başkanı Abdullah Çiloğlan şunları söyledi:

"Zamlı asgari ücretin henüz cebe girmeden erimesiyle fabrikalarda asgari ücrete yapılan zam oranının yetmeyeceğini bilen Antepli işçiler de ek zam talep etmeyi tartışmaya başladılar. Zam dönemlerinde özellikle son birkaç yılda Antep’te işçilere gözdağı vermek için, öne çıkan işçiler başta olmak üzere işten atmalara başvurulduğunu biliyoruz. Partimize son dönemde birçok fabrikadan işten çıkarmalara ve baskılara dair doğrudan işçilerin aktardıkları bilgiler ulaşmıştır. Özellikle geçtiğimiz yıl iş bırakmalar ve ağır çalışma koşulları ile ilgili gündem olan fabrikalar başta olmak üzere ‘küçülme’ gibi çeşitli bahanelerle işten çıkarmaların yoğunlaştığını görüyoruz"

'ERUSLU FABRİKASINDA SON BİR AYDA 100 İŞÇİ ÇIKARILDI'

Açıklamanın devamında bir çok işçinin yaşadığı mağduriyetten dolayı partiye başvurduğunu belirten Çiloğlan, şöyle devam etti:

"Eruslu Sağlık fabrikasında son bir ayda 100’ü aşkın işçi işten çıkarıldı. Eruslu Sağlık fabrikasında işçiler 2023’ün temmuz ayında fabrikanın 7’li sisteme geçmek isteyerek haftada iki gün 12 saat çalışma dayatmasına, ücretlerinin bir kısmının elden verilmesine ve bordrolarda ücretlerinin bir kısmının ‘deprem yardımı’, ‘enerji yardımı’ ve ‘sosyal yardım’ gibi adlar altında gösterilmesine karşı mücadele etmişti. İl örgütümüz ve Milletvekilimiz Sevda Karaca da işçilerin taleplerini gündeme getirmişti. Yaşananların ardından fabrika yönetimi açıklama yaparak 7’li sistemden vazgeçtiklerini ve işçilerin ücretlerinin tamamının artık banka hesaplarına yatırılacağını söylemişti. Bugün gelinen noktada o dönem geri adım atmak zorunda kalan Eruslu Fabrikası bugün işten çıkarmalarla işçileri baskılayarak 7'li sistem ve 12 saat çalışma meselesini kabul ettirme gayesine girmiştir."

unnamed.jpeg

'ŞİRECİ TEKSTİL'DE 200 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI'

Geçitimiz Ağustos ayında iki bin işçinin yaptığı greve gittiği Şireci Tekstil’de ise 200’den fazla işçi işten çıkarıldığını belirten Çiloğlan, "Şireci’de işçilere, işten çıkarmaların gerekçesi olarak, 'fabrikanın dokuzuncu bölümünün kapatılması' söyleniyor. Bazı işçilere ise bölüm değişikliği yapması dayatılıyor. Kabul etmeyen işçiler ise işten çıkarılıyor. Şireci direnişi Türkiye işçi sınıfının son yıllarda akıllarda kalan en önemli direnişlerinden biridir. Geçtiğimiz Ağustos ayında fabrikada yaşanan direnişin etkisi olduğunu ve bunun tekrarlanmaması için patronun böyle bir yöntem uyguladığı apaçık ortadadır" diye konuştu.

'AKINAL SENTETİK'TE 'WHATSAPP GRUBU' GEREKÇESİYLE İŞÇİ KIYIMI'

Akınal Sentetik fabrikasında işçilerin kendi aralarında Whatsapp grubu kurması gerekçe gösterilerek 10’dan fazla işçi tazminatsız işten çıkarıldığını anlatan Çiloğlan şunları anlattı:

"Noter aracılığıyla bir işçiye ulaşan ihtarnamede ise ‘‘İşverenliğimize ulaşan ihbar ile WhatsApp uygulaması üzerinden kurulmuş bir grup aracılığıyla iş yerindeki çalışan ücretleri ve henüz gündem olmayan ücret artışları ile ilgili olarak ‘İşletmelerde yavaşlama politikası yapalım’ gibi telkinlerde bulunduğunuz öğrenilmiştir.’’ ifadesi yer alıyor. Mezbaha adıyla memlekete ün salmış olan bu fabrikada onlarca işçi uzuvlarını kaybetmiştir. İşçilerin işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın taleplerine kulak kapatan Akınal Sentetik fabrikası işçilerin kendi aralarında zam tartışması yapmasını dahi işten çıkarma gerekçesi yapabilmektedir."

'MERİNOS'TA 200'DEN FAZLA İŞÇİ ÇIKARILDI'

Asgari ücret zammının ardından işten atmaların artmasının tesadüf olmadığını vurgulayan Çiloğlan, "Yine Forbes'un 2023 Milyarderler Listesi’nde 5,3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin ismi olarak anılan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’nun fabrikası Merinos’ta 200’den fazla işçi işten çıkarıldı ve işten çıkarmalar devam ediyor" dedi.

Öne Çıkanlar