Antep’te Milat Halı işçileri zam talebiyle iş bıraktı: 'Bir halının fiyatı benim iki aylık maaşım'

Antep’te Milat Halı işçilerinin, ücretlerin arttırılması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için başlattıkları iş bırakma eylemi ikinci gününde. Taleplerini Artı Gerçek’e anlatan işçiler, 'Hakkımızı alana kadar direnişi bırakmayacağız' dedi.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Antep’te Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) fabrikaların zam oranınlarını açıklamasıyla birlikte işçi direnişleri başladı. Başpınar'daki 5. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Milat Halı'da Konfeksiyon bölümünde çalışan 250'ye yakın işçi, patronun yüzde 52 zam teklifini kabul etmeyerek dün iş bırakma eylemi başlattı.

Eylemin ikinci gününde de fabrika önünde bekleyen işçiler, yüzde 65 zamla birlikte diğer talepleri kabul edilene kadar direnişi bırakmayacaklarını söyledi.

'ALINTERİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ'

İşçilerden Selçuk Coşkun, işverenin ücretlerin iyileştirilmesi konusunda kendilerine verdiği sözleri tutmadığını söyledi. Coşkun, "Biz çalışanlara başka seçenek bırakmadılar. Biz senelerdir burada hakkımız yenilerek çalışıyoruz. Konuşarak çözecek bişey kalmamış içerde. Bu kadar çalışanın emeğini, hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Biz burada sadece döktüğümüz alın terinin karşılığını istiyoruz. Üç ay önce verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Hakkımızı almayana kadar grevimizden taviz vermeyeceğiz" diye konuştu.

'BİR HALININ FİYATI BENİM 2 AYLIK MAAŞIM'

40 yıldır halı sektöründe çalıştığını söyleyen Cuma Palas ise şunları söyledi:

"Halı fabrikasında çıkan halılardan bir tanesi masrafları karşılar, bir tanesi de kardır. Bugün bir fabrikada günlük bin tane halı çıktığını düşünün, hesabı belli. Geçenlerde bir halının etiketi gördüm; 1000 Bin Euro. Ben bu oraya iki ay çalışıyorum. Bana verdikleri maaş 23 bin 750 lira. Ben dün dört parça kahvaltılığa ve 5 ekmeğe 500 lira verdim. Bunu göz önüne alarak patronların zam yapmasını bekliyoruz. Ev sahibi olduğum halde ay sonunu zor getiriyorum. Şurada arkadaşların yüzde 70'i belki kiracıdır. Ünaldı'da, Perilikaya’da en düşük kira 6-7 bin lira, 19-20 bin lira maaş alan nasıl geçinsin."

'İÇERDE ÇOK BÜYÜK BİR MOBBİNG VAR'

İşçilerden Zeynel Kazak ise, "İçerde çok büyük bir Mobbing var. Baskı var. Bizden hiç kimse bilgi almadı. Sistemin nasıl işlediğini, düzenin nasıl işlediğini.. Sadece işçiye iş yükünü çoğalttılar. İş yükünün çok olduğu yerde zulüm de çok olur. Her şey çok olur. Dün de mescidi kapattılar. Lavaboyu kapattılar. Biz bir suç mu işledik. Fabrikanın tapusunu mu istedik. Biz çok bir şey istemedik. Sadece iki milyar ek para istedik. Günümüz şartlarında o bile bir şey değil" dedi.

İşçilerin talepleri şöyle:

  • Yüzde 52 olarak açıklanan zam yüzde 65'e çıkarılsın.
  • Ay 31 gün çektiği zaman o günün ücreti verilmiyor. O günün de ücreti verilsin.
  • Patron kendisi işçileri izne çıkardığı zaman ya da pazar mesaisine işçiler gelmediğinde işçilerin devamlılık primlerini kesiyor. Bu haksızlığa son verilsin.
  • Kıdem farkı ve iki bayramda bayram ikramiyesi verilsin.
  • Eyleme katılan hiçbir işçi işten atılmasın.

DİRENİŞTEKİ İŞÇİLERDEN İÇERİDEKİ İŞÇİLERE TEPKİ

Diğer yandan Direnişteki işçiler, fabrikada çalışmaya devam eden dokuma ve iplik bölümündeki iş arkadaşlarını, 'İşçi İşçiye ihanet etmez', 'Bu ayıp size bir ömür yeter' sloganları atarak protesto etti.

KARACA VE SENDİKALARDAN İŞÇİLERE DESTEK

Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca ile birlikte Antep Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eğitim-Sen, Haber-Sen Antep Şubeleri ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antep İl Örgütü de işçilere destek vermek amacıyla fabrika önünde geldiler.

'PATRONLAR İŞÇİLERİN ÖRGÜTSÜZLÜĞÜNE SIRTINI DAYAMIŞ DURUMDA'

Alanda işçilere seslenen Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, Antep’te patronların ihracat rekorlarıyla övündüğünü ancak işçilere açlığı ve sefaleti reva gördüklerini söyleyerek, "Ben buradan bütün Başpınar işçilerine seslenmek istiyorum. Sizi insan yerine koymayan, sizi muhatap almayan patronlar, sizin örgütsüzlüğünüze sırtlarını yaslamış durumdalar. Eğer örgütlenirseniz, birlik olursanız; 'acaba karta ne yattı, hele bakalım da zam oranını öğrenelim' demezsiniz arkadaşlar. Eğer örgütlü olursanız, sendikalı olursanız, birleşirseniz kimse sizin halkınızın ne olduğunu en asgari düzeyde belirlemez. Emeğinizin gerçek hakkını alırsınız" diye konuştu.

'BAŞPINAR’DA PATRONLAR İŞÇİYE ÜÇ KURUŞLUK ZAM VERİYOR'

Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmî enflasyon rakamlarını hatırlatan Karaca, şunları söyledi:

"Bugün inanmadığınız TÜİK verileri bile diyor ki bu ülkede enflasyon yüzde 65. Bu ne demek? Çocuğumuza aldığımız bir paket sütü her ay yüzde 65 zamlı almak demek. Kiraların artması demek. Pazara patates alamamak demek. Eve bir şişe yağ götürememek demek. Gerçek rakamlar yüzde 130’un üstünde. Bu artık eve meyve götüremem demek. Çocukları okula götürürken beslenme çantasına ekmekten başka bir şey koyamamak demek. Resmî rakamlar bile enflasyon yüzde 65 derken Başpınar patronları işçilerine üç kuruşluk zam veriyorlar. Yazıklar olsun." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar