Bayrampaşa'da kuru temizleme dükkanında kimyasaldan ölüm: Kimya Mühendisleri uyarmıştı
Artı Gerçek - İstanbul'un Bayrampaşa ilçesinde Terazidere Mahallesi'nde edinilen bilgilere göre Murat Karaarslan sabah saatlerinde sahibi olduğu kuru temizleme dükkanına gelerek çalışmaya başladı. Arkadaşları Karaarslan'a ulaşamayınca iş yerine geldi. Karaarslan'ın hareketsiz şekilde yerde yattığını gören arkadaşları sağlık ve polis ekiplerini çağırdı.
DHA'da yer alan habere göre, olay yerine gelen ekipler, Karaarslan'ın öldüğünü tespit etti. Koruyucu kıyafet giyen ekipler yaptıkları ilk incelemede Karaarslan'ın kuru temizlemede kullanılan kimyasal maddeden zehirlenerek öldüğünü tespit etti. Karaarslan'ın cesedi kesin ölüm nedeninin belirlenlenmesi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırdı.
KURU TEMİZLEMEDE KULLANILAN 'PERKLOROETİLEN' NEDİR?
Başka bir maddeyi çözebilen, genellikle sıvı halde olan kimyasal bir madde olan Tekrakloroetilen; perkloroetilen, PCE veya perk olarak da biliniyor. 1900'lerin başından bu yana ticari olarak kullanılan Tetrakloroetileni en yaygın kuru temizlemede kullanılır. Bu kimyasal madde kumaşları etkilemeden, yağları ve kirleri çözerek yıkamadan temizliyor. Ayrıca metalleri temizleyip cilalamak, başka kimyasal maddeler yapmak gibi amaçlarla da kullanılıyor.
KANSER RİSKİ OLUŞTURUYOR
Kuru temizlemede kullanılan bu kimyasal maddenin kanser riski taşıdığını belirten Kimya Mühendisleri Odası konuyla ilgili 2018'de bir açıklama yapmıştı. Bu kanserojen maddenin kontrole tabi tutulmadan her yıl binlerce ton üretildiğine dikkat çeken Oda, bu maddenin havaya ya da suya karıştığında insan sağlığını ve çevreyi ciddi ölçüde kirleterek insana büyük zarar verdiğine dikkat çekmişti.
DENETLEME YAPILMIYOR
Oda'nın yaptığı açıklamaya göre, Avrupa Birliği ülkelerinde kısıtlandırılmış veya yasaklanmış bu madde Türkiye'de 13.12.2014 tarihinde yayınlanmış olan "Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formu Hakkında Yönetmelik" kapsamında hazırlanan Perkolretilen`e ait güvenlik bilgi formlarında H351 olarak tanımlanan bu çözücü için "kansere yol açma şüphesi vardır" tanımı yapılmasına rağmen hiçbir şekilde denetimi yapılmıyor.
AVRUPA BİRLİĞİ MERCEK ALTINA ALDI
Avrupa Birliği 11 Mart 1999 tarihinde aldığı kararlar sonucu, kuru temizleme makinelerinde kullanılan Perkloretilen’in havaya karışma oranını minimize etme ve atıklarını kontrol etme kararı aldı. Oranı temizlenecek kg tekstil başına maksimum 20 mg olarak belirledi. Çalışma yerinde havadaki emisyon oranı ise en fazla 2 mg metreküp, suda ise 0.005 mg olarak tespit edildi.
Bazı ülkelerde ise perkloretilen kullanımı tamamen yasaklandı. Perkloretilen’in kuru temizleme makinelerinden çıkan damıtma atıklarının normal evsel atıklarla çöple atılması yasaklandı ve özel bertaraf tesislerinde kapalı ambalajlarda özel imha yöntemleri ile imha edilmesi kararlaştırıldı.
AVRUPA'DA YASAKLANAN MAKİNELERİN TÜRKİYE'YE GETİRİLDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ
Sektör temsilcileri yeterli kimyasal emilimi sağlamadığı için Avrupa’da kullanımı yasaklanan, hurdaya çıkmış kuru temizleme makinelerinin bir şekilde Türkiye pazarına sokulmasıyla merdiven altı kuru temizlemenin hızla arttığına dikkat çekmişti. Bu makinelerle yapılan kuru temizlemenin, birçok cilt ve solunum yolu hastalığı ile birlikte kanser riskine neden olduğu da belirtilmişti. Piyasada fiyatların semt, şehir veya bölgeye göre farklılık göstermesi dikkat çekerken, özellikle çok ucuza yapılan kuru temizlemelerin maliyetler göz önüne alındığında riskli olabileceği vurgulanmıştı. (HABER MERKEZİ)