Bazı işçiler işbaşı yaptı: 'Patron, grevi kırmak için 100 bin TL dağıtıyor’
As Plastik işçileri 17 gündür grevde. İşçilerin greve çıkmasıyla duran üretim işverenin 100 bin TL’ye kadar para teklifinde bulunması ve bazı işçilerin işbaşı yapmasıyla tekrar başladı. İşçiler "Eksilsek de son kişi kalana kadar direneceğiz" diyor
Müzeyyen YÜCE
İSTANBUL - Türk-İş'e bağlı Petrol-İş’te örgütlenen As Plastik işçileri, sendikal faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle işten çıkartılan 10 işçinin geri alınması ve toplu iş sözleşmesi masasının yeniden kurulması talebiyle 17 gündür grevde.
Eylül’ün 19’unda sendika üyesi 130 işçinin greve çıkmasıyla duran üretim, işverenin grevi kırmak amacıyla görüştüğü ve 100 bin TL’ye kadar para teklifinde bulunduğu iddia edilen 24 işçinin iş başı yapmasıyla tekrar başladı.
106 kişiyle direnişe devam eden işçiler, ‘içeri giren’ arkadaşlarına “geri dönün” çağrısı yaparken, talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.
‘İŞVEREN BASKI KURDU, 24 İŞÇİ İŞBAŞI YAPTI’
İstanbul'daki As Plastik Fabrikası’nda dokuz yıldır çalışırken 2 Eylül’de kod 49 işe işten çıkartılan sendikanın işyeri temsilcisi Savaş Çakmak, kendisiyle birlikte işyerinde sendikayı örgütleyen 9 işçinin daha kovulduğunu söyledi. İşverenin bu hamlesinin ardından 19 Eylül’de greve çıktıklarını ifade eden Çakmak, bu süreçte As Plastik patronunun grevdeki işçiler üzerinde baskı kurduğunu kaydetti. Grevi kırmak için işçilerin birebir aranarak bir maaş ikramiye başta olmak üzere 100 bine kadar toplu para teklifinde bulunulduğunu savunan Çakmak, grevin 10’uncu gününde 24 işçinin sendikadan istifa ederek iş başı yapmasıyla üretimin yeniden başlatıldığını belirtti.
‘İŞVERENİN KAÇAK İŞÇİ, 18 YAŞ ALTI İŞÇİ ÇALIŞTIRDIĞI TESPİT EDİLDİ’
As Plastik işçisinden 24’ünün geri dönmesiyle yeniden başlayan üretim sürerken işverenin yasaya aykırı olarak kaçak işçi de çalıştırdığını dile getiren Çakmak, “Petrol-İş Sendikası avukatı, müfettiş ve hakim As Plastik’teki grev kırıcılığı tespit etmek için önceki gün işyerine geldi. İşyerinde kaçak işçi, 18 yaşından küçük işçinin çalıştırıldığı tespit edildi, tutanak altına alındı. Grevdeki işçinin yaptığı işi başka işçiye yaptırmak 6356 sayılı yasanın 68. Maddesine aykırı yasa dışı bir eylemdir” diye konuştu.
‘İŞVEREN 100 BİN TL’YE KADAR PARA TEKLİFİNDE BULUNDU’
As Plastik’te dokuz yıldır çalışan ve 29 Ağustos’ta kod-46 ile işten çıkartılan Kenan İncekaş da 16 gündür işe geri dönmek için greve çıkan işçiler arasında. İşverenin ortada hiçbir gerekçe olmadan “seni bir türlü sevemedim” diyerek kendisini işten attığını anlatan İncekaş, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:
“Tabi ki asıl sebep tamamen sendikal faaliyetler ancak açık bir şekilde bunu ifade etmek yerine “seni sevmek için çok uğraştım ama sevemedim” diyerek işime son verdi. 16 gündür işimize geri dönmek, toplu iş sözleşmesi masasının yeniden kurulması ve haklarımızı almak için direniyoruz. Bu süreçte işverenin baskısıyla işbaşı yapan arkadaşlarımız oldu. 2 maaş ikramiye, içerde kalan paraların ödenmesiyle 100 bine yaklaşan bir para teklifinde bulunuldu arkadaşlara. Onlara aramıza dönün diye çağrıda bulunuyoruz. Sermayenin değil işçi arkadaşlarınızın yanında durun. Bugün size verdi ama yarın geri alacak. Biz de direnmeye devam edeceğiz. Zafer sonunda As Plastik işçisinin olacak.”
‘PARAM YOK DİYEN PATRON GREVİ KIRMAK İÇİN PARA DAĞITIYOR’
Hasan Hüseyin Yılmaz da yedi yıllık As Plastik işçisi. İşverenin toplu iş sözleşmesi sürecinde “sendika istemiyorum” diyerek masadan kalktığını, hemen akabinde de 10 işçinin işten çıkarıldığını söyleyen Yılmaz, “Bizim işvereni sarsacak taleplerimiz yoktu. Yüzde 35 zam ile birlikte kıyafet, yakacak yardımı isteklerimiz vardı. Ancak patron sendikanın içeri girmesini istemediği için taleplerimizi para olmadığı gerekçesiyle reddetti. ‘Param yok diyen patron şu an işçilere grevi kırmak için para dağıtıyor. İşçi arkadaşlarımız bu süreçte bizim yanımızda olsaydı verilen paraları zaten alacaklardı. İlk gün greve birlikte başladığımız arkadaşlarımızdan bazıları içeri girdi. Bizim çağrımız geri dönmeleri. Biz birlikte güçlüyüz. Bizi yarı yolda bırakmasınlar” çağrısında bulundu.
‘SON KİŞİ KALANA KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK’
Hasan Hüseyin Yılmaz, bu süreçte eksilseler de mücadeleye devam edeceklerini kaydederek şunları söyledi:
“Biz bu yola çıkarken işten çıkarılan arkadaşlarımızın işe geri dönmesini önceledik. Ve onlar geri dönene kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz. Ben işten çıkarılmadım ancak işten çıkarılan arkadaşlarım benim mesai, mücadele arkadaşlarım. Elbette yanlarında olacağız. Mücadelemiz eksilsek de devam edecek. Son kişi kalana kadar buradayız.”
‘MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK’
Soner Doğan da üç aydır As Plastik Fabrikası’nda çalışıyor. Sendikanın bir işçi için ‘güç’ olduğunu ifade eden Doğan, işten çıkartılan arkadaşları dönene kadar mücadele yürüteceklerini söyledi. Doğan, "Her zaman emeğin, hakkın yanındayız. Bugün olduğu gibi tarafımız net. İşçinin, işçiye güç veren sendikanın tarafındayız. Mücadelemiz devam edecek” dedi.
Sarar çalışanlarının grevi yedi gündür sürüyor
Tekgıda İş: Tariş, fason üretimle grev kırıcılığı yapıyor
Kristal Yağ işçileri greve çıktı: İzmir'deki fabrikada üretim durdu