BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen'den Özak patronuna ‘diyalog’ çağrısı

BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen'den Özak patronuna ‘diyalog’ çağrısı
BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen, Özak Tekstil işçilerin haklarının tanınmaması halinde Live’s ve Zara markalarının firmayla ilişkilerini keseceğini belirtti. Türkmen, işçilerin daha fazla mağduriyet yaşamaması için Özak patronuna diyalog çağrısı yaptı.

İSTANBUL - Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren Özak Tekstil’de çalışan işçiler, sendikal hakların tanınması ve fabrikadaki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 60 gün önce başlattıkları direniş sürüyor.

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Başkanı Mehmet Türkmen bugün işçilerin sendika seçme hakkını tanımama ve atılan işçilerin işe iadesini kabul etmeme tutumu yüzünden Levi’s ve Zara markalarının Özak Tekstil’le ilişkisini kesmeye hazırlandıklarını belirterek Özak Holding Patronu Urfi Akbalık’a seslendi.

Türkmen, BİRTEK-SEN’e üye olan Özak Tekstil işçileri, fabrikada çalışmaya devam eden diğer işçiler ve Özak Tekstil firmasının daha fazla zarar görmemesi adına yazılı bir açıklama ile diyalog çağrısı yaptı.

‘İLETİŞİM KURMA ÇABAMIZ SONUÇSUZ KALDI’

Özak Tekstil’de çalışan işçilerin yaşadıkları hak ihlallerini; aşırı üretim baskısı, mobing, işçilerin sağlığını olumsuz etkileyen 18 saati aşan zorunlu mesailer, işyerinde yetkili sendikanın işverenle adına işçilere baskı yaptığı vb. maddelerle özetleyen açıklamada Türkmen, sürecin başını hatırlattı.

Açıklamada Özak Tekstil’de işçilerin yaşadığı süreç şu sözlerle anlatıldı:

“Henüz 2023’ün Kasım ayı başlarında, yani daha işten atmalar ve işçilerin buna karşı başlattığı eylemler başlamadan önce, üyemiz işçilerle yaptığımız görüşme ve toplantılarda çok sayıda işçinin anlattığı baskı, mobing, sendika değiştirme baskısı ve diğer hak ihlallerine dair şikayetleri yazılı olarak da fabrika yönetimine ilettik ve bu sorunların diyalogla çözümü için görüşme talebinde bulunduk. Ancak bu görüşme talebimize hiçbir şekilde yanıt verilmediği gibi, iletişim kurma çabalarımız da her seferinde karşılıksız kaldı.

‘SENDİKA ÜYESİ GÜLEL, İŞTEN ATILDI’

Bunun üzerine biz yine de sorunların diyalogla çözümünü zorlamak adına, en azından sendikamız üyesi işçilerin işyerindeki temsilcileriyle görüşerek bir adım atmanız için, üyemiz işçilere şikayetlerini yazılı bir metin olarak fabrika yönetimine iletmelerini önerdik. İşçi arkadaşlarımız da hak ihlallerine dair şikayetlerini ve taleplerini içeren ve 450’ye yakın işçinin imzaladığı metni, 27 Kasım sabahı fabrika yönetimine vermek istediler.

Ancak bu iyi niyetli ve demokratik adıma da ne yazık ki fabrika yöneticileriniz tarafından uzlaşmaz ve tehdit içeren bir tavırla yanıt verildi. İmza metinleri kabul edilmediği gibi, aynı gün sendikamıza üye olan ve daha önce de bu yüzden işten atılmakla tehdit edilen Seher Gülel adlı işçi arkadaşımız işten atıldı.

‘İŞTEN ATMA TEHDİTLERİ EYLEMLERİ BAŞLATTI’

İşçilerin sendikamıza üye olmaya başladığı Kasım ayı başından itibaren, Öz İplik-İş sendikasının temsilcileri ve kimi fabrika yöneticilerinin işçileri tek tek odaya çekerek tehdit ve baskıyla sendikamızdan istifaya ve tekrar Öz İplik-İş’e üye olmaya zorlaması işçilerde neden tedirginlik ve ciddi bir tepkiye neden oldu. Bunlara 27 Kasım’da bir arkadaşımızın işten atılması ve bu işten atmaların devamının da geleceğine dair tehditler de eklenince işçilerin toplu tepkisine yol açtı ve eylem böyle başladı.”

TÜRKMEN’DEN DİYALOGLA ÇÖZÜM ÇAĞRISI

İşyerinde 500’den fazla işçinin iş bırakarak eyleme geçmesinden sonra sendika yöneticilerinin fabrika önüne gelerek, sorunların çözümü için defalarca görüşme talebinde bulunduklarını belirten Mehmet Türkmen, iletişim taleplerinin süreç boyunca yinelediklerini belirtti.

Açıklamanın devamında Türkmen, maruz bırakıldıkları sert müdahaleler ve gözaltı işlemlerini hatırlatarak, “bütün olumsuzluklara rağmen biz hala ilk günkü gibi sorunun diyalogla çözümünden yanayız” dedi.

BİRTEK-SEN Başkanı Türkmen’in açıklamasının devamı şöyle:

“Özak Tekstil’de, sendika seçme hakkının tanınmaması başta olmak üzere, işçilerin maruz kaldığı kimi hak ihlalleri, özellikle de kadın işçilerin maruz kaldığı kimi tehdit, mobing vb. uygulamalar, şimdiden uluslararası kampanyalara konu olmuş ve uluslararası markalara üretim yapan kurumsal bir işletme için asla kabul edilemez düzeyde hak ihlalleri kapsamına girmektedir.

Bildiğiniz üzere, Şanlıurfa OSB’de bulunan Özak Tekstil’de işçilerin büyük bir çoğunluğu sendikamıza üye olmuşlardır. Takdir edersiniz ki, işçilerin sendikal örgütlenme ve sendika seçme özgürlüğü, sizler için de bağlayıcı olan anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış bir haktır.
İşçilerin bu yasal, meşru ve demokratik hakkını kullanmasının baskı, mobing, tehdit vb. yöntemlerle engellenmeye çalışılması Türkiye’deki yasalara ve Anayasa’ya göre suç olduğu gibi; ülkemizin taraf olduğu ve çalışanların temel haklarını düzenleyen İLO vb. uluslararası sözleşmelere de aykırıdır.

‘ZARA VE LİVE’S’IN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER MEVCUT’

Ulusal ve uluslararası yasa ve sözleşmeler dışında, uluslararası tedarik zinciri kapsamında, çalışanların temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmemesini güvenceye alan, fabrikanızın tedarikçisi olduğu Levi’s ve Zara gibi uluslararası markaların da doğrudan taraf olduğu ve dolayısıyla sizler için de doğrudan bağlayıcılığı olan sosyal sorumluluk görev ve ilkelerini kapsayan sözleşmeler de mevcuttur.

Sizin de bildiğiniz gibi, üretim yaptığınız markaların da taraf olduğu sözleşmelerde kesin hükümler yer almaktadır. Uluslararası tedarik zinciri içerisinde yer alan işyerlerinde, başta sendikal örgütlenme hakkı olmak üzere, işçilerin temel haklarını ve sosyal uygunluk ilkelerini kapsayan bu sözleşmelere uyulmadığı takdirde, Özak Tekstil ve bağlı fabrikalarda bu markaların ürünlerini üretmeye devam edebilmeniz mümkün değildir.”

‘ZARA VE LİVE’S, ÖZAK’LA TEDARİK İLİŞKİSİNE SON VERME AŞAMASINDA’

Gelinen son aşamada Live’s ve Zara markalarının Özak Tekstil’de yaşanılan hak ihlallerine son vermediği ve uzlaşmaz tutumları sebebiyle Özak Tekstil ile tedarik ilişkisine son verme aşamasına geldiğini ifade eden Türkmen, işçilerin ve sendikanın bunu tercih etmediğini vurguladı.

Açıklamada işçilerin talepleri dört maddede şu şekilde yer aldı:

“1- İşten atılan sendikamıza üye işçilerin işe geri alınması,
2- Eylemde geçen ve işçilerin her bakımdan mağdur olduğu günlerin ücretlerinin ödenmesi,
3- İşçilerin sendika seçme, sendikal örgütlenme ve temsil edilme hakkına saygı gösterilmesi,
4 - Yukarıdaki talepleri güvence altına almak için üyemiz olan işçiler adına sendikamızla karşılıklı protokol imzalanması.”

TÜRKMEN AKBALIK’A SESLENDİ: SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ

Urfa’da çalışanların çoğunluğunun BİRTEK SEN’e üye olduğunu belirten Mehmet Türkmen, Özak Tekstil’in ekonomik faaliyetinin, kurumsal kimliğinin, üretimin verimliliğinin ve iş barışının zarar görmemesini istediğini ifade etti. Sendikanın iş barışı için üzerine düşeni yapacağını söyleyen Türkmen Urfi Akbalık’a şu sözlerle seslendi:

“Şu ana kadar, fabrikada üyemiz işçilere yönelik devam etmekte olan baskı ve hak ihlalleri, fabrika yönetiminin çalışanların haklarına saygılı davranmadığına, sorunların diyalog ve uzlaşma kültürüyle çözümünden uzak bir tutum aldığına işaret etmektedir. Ancak biz yine de sizleri sorumlu davranmaya ve bu sorunların çözümü adına sendikamızla en kısa sürede temasa geçmeye ve işçilerin taleplerini kabul ederek temel haklarını tanımaya çağırıyoruz. Bu noktada, sorunların diyalogla çözülmesi adına görüşmeye ve sorumluluk almaya hazır olduğumuzu bir kere daha ifade ediyoruz.”

Öne Çıkanlar