DEDAŞ işçileri altı ilde iş bıraktı: 'Düşük ücretle çalışmayı kabul etmiyoruz'

DEDAŞ işçileri, haklarının iadesi talebiyle altı ilde iş bıraktı. İşçilerden Yusuf Güneri, "Aynı düşük ücretle çalışmamızı istiyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.

Rojhat ABİ - Ali GÜZEL


Artı Gerçek - Elektrik kesintileri ve protestolarla gündemden düşmeyen Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'de (DEDAŞ) çalışan işçiler altı ilde iş bıraktı. Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman Şırnak ve Urfa'daki eylemlerde işçiler maaş zammı ve özlük haklarının iyileştirilmesini istedi.

DEDAŞ Diyarbakır İl Müdürlüğü toplanan işçiler, “İşçiyiz, haklıyız kazanacağız” sloganları attı. Eylem nedeniyle TOMA'lar ve çok sayıda polis DEDAŞ önüne sevk edildi. Gazeteciler içeri alınmazken, işçiler "Basın içeri" sloganı attı. DEDAŞ yöneticilerinin işçilere eylemi sonlandırmaları için baskı yaptığı belirtilirken, işçiler ve şirket yöneticileri arasındaki ilk görüşmede anlaşma sağlanamadı.

polis.jpg

'İŞİMİZ TEHLİKELİ, HER YIL BİRKAÇ ARKADAŞIMIZI KAYBEDİYORUZ'

Yürüyüşe geçen işçiler DEDAŞ yerleşkesinin giriş kapısında bir süre oturma eylemi yaptı. İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Yusuf Güneri, "Biz, yıllardır ağır şartlarda, düşük maaşla çalıştırılan emekçi işçileriz. Buradaki amacımız temel hak ve özgürlüklerimizi istememizdir. İsteklerimiz abartılı değildir. Maaş zammı, izinlerde ve resmi tatillerde yapılan mesailerin iki kat hesaplanması gibi haklardır. Vefat eden arkadaşlarımız oluyor, işlerimiz çok tehlikeli. Arıza biriminde ve diğer birimlerde her yıl birkaç arkadaşımızı kaybediyoruz. İşleri aksatmıyoruz, halihazırda sahada görevli olan arkadaşlarımız da mevcut. Yönetim, defalarca görüşmesine rağmen taleplerimizi kabul etmiyor. Aynı düşük ücretle çalışmamızı istiyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

Güneri, işçilerin taleplerini de şöyle sıraladı:

  • Sendikaya üye olmak
  • Asgari ücret artı 80 zamlı net ücret
  • Altı ayda bir maaş ikramiyesi
  • Banka promosyonu
  • Ramazan ve Kurban Bayramı promosyonu
  • Yıpranma payı hakları
  • Yol ve yemek ücretlerinde devletin belirlediği ücret
  • Mesai ücret artışı ve resmî tatil ücreti
  • Gece vardiyasında yüzde 15 ek ücret

'ENFLASYON YÜKSELİYOR MAAŞIMIZ ERİYOR'

Artı Gerçek'e konuşan Urfa'daki işçiler, asgari ücret düzeyinde maaş alabildiklerini ve herhangi bir haktan yararlanamadıklarını anlattı. Altı yıldır DEDAŞ'ta çalışan bir işçi, "Prim ve maaş ikramiyesi alamıyoruz. Asgari ücrete tabi tutuluyoruz. 2017’de işe girdiğimde iki asgari ücret alıyordum ama şu anda bir asgari ücreti zar zor alıyorum. Sendika olmadığı için hakkımızı savunamıyoruz. Bir yandan enflasyon yükseliyor diğer yandan maaşımız eriyor” diye konuştu.

'İŞTEN ÇIKARILMA KORKUSU YAŞIYORUZ'

Sendikalı olmalarının engellendiğini ve haklarını aradıklarında baskı gördüklerini anlatan işçi şöyle devam etti: 'Daha önce birkaç arkadaşımız işten çıkarıldı. Şu an sendika olmaksınız bir anlaşmaya varılsa bile işten çıkarılma korkusu da yaşıyoruz. Ben işten çıkarılsam bile en azından kalan arkadaşlar bu haklardan yararlanabilsin.”

whatsapp-image-2023-07-21-at-13-33-33.jpeg

'YÜZDE 35 DEĞİL YÜZDE 80 ZAM İSTİYORUZ'

Arıza bakım onarım işçileri olarak diğer çalışanlara göre daha ağır koşullarda çalıştıklarını ve yaptıkları işin riskli olduğunu dile getiren bir başka işçi ise şunları söyledi:

"Arıza bakım onarım işçileri olarak çalışma şartlarımız diğer personele göre daha ağır. Yaptığımız iş riskli, bu nedenle maaşımızda iyileştirme istiyoruz. Şirket, sendikal haklarımıza tamamen yasak koyuyor. Sendikamız olmadığı için yasal haklarımızı alamıyoruz. En basit şekilde anlatmak gerekirse promosyon bile alamıyoruz. Maaşlarımız ise asgari ücret bazında veriliyor. Maaş primleri, bayram ikramiyeleri gibi ödemeler yapılmıyor. Biz bunları birkaç kez dile getirdik, 'tamam” denildi ama dün maaşlarımıza yüzde 35 zam yapılacağı şeklinde mesaj aldık. Biz bunu yeterli bulmuyoruz çünkü tehlikeli bir işte çalışıyoruz. Tek tehlike elektrik akımı değil yükseklik tehlikesi de işimizin bir parçası. Bu nedenle asgari ücretin en az yüzde 80 üzerinde maaş, sendikal haklar ve devletin belirlemiş olduğu yol ve yemek yardımları, promosyon talep ediyoruz."

whatsapp-image-2023-07-21-at-13-33-33-1.jpeg

'SENDİKAYA ÜYE OLMADIĞIMIZA DAİR EVRAK İSTENDİ'

DEDAŞ'ta 11 yıldır çalışan bir işçi ise şunları anlattı: "Bize bugüne kadar hiç promosyon ödemesi yapılmadı. Bunu kaç kez söyledik ama duymazdan geliyorlar. Üç yıl önce imzaladığımız sözleşmede e-devletten herhangi bir sendikaya üye olmadığımıza dair evrak çıkarmamızı istediler. O evrakı teslim etmeden girişimizi yapmadılar. Bizim imzaladığımız sözleşmede 'Anayasa'nın 951'inci maddesi gereği çalışan her işçi sendikaya üye olma hakkına sahiptir ve bu kısıtlanamaz' diyor."

CHP'Lİ TANAL: DEDAŞ İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ

Artı Gerçek'e konuşan CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal ise "Ağır ve tehlikeli iş statüsünde çalışmalarına rağmen hak ettikleri ücreti alamayan, sömürülen, özlük haklarından mahrum şekilde gece gündüz demeden görev yapan DEDAŞ işçilerinin yanındayız. Emekçiler, taleplerinin yerine getirilmesi için anayasal ve demokratik protesto haklarını kullanıyor. Keyfi ve hukuka aykırı elektrik kesintileriyle, fahiş fatura ve cezalarla Güneydoğu’da vatandaşları canından bezdiren özel elektrik şirketi DEDAŞ, kendi personeline de köle muamelesi yapıp sömürüyor. DEDAŞ işçilerinin haklı taleplerinin takipçisi olacağız" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar