DEDAŞ işçileri eylemde: İşten atılan işçiler geri alınsın
Diyarbakır’da DEDAŞ binası önünde eylem yapan işçiler, işten çıkarılan 200 işçinin geri alınmasını istedi. İşçiler: Bu kavga ekmek kavgasıdır. Bizim emeğimize ve çocuklarımızın ekmeğine uzanan eller hem hukuk karşısında hem kamuoyu vicdanında suçludur.
Rojhat Abi
DİYARBAKIR - Maaşlarının yükseltilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 21 Temmuz'da altı ilde iş bırakan Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) işçileri eylemlerini sürdürüyor. Diyarbakır'da bu sabah DEDAŞ binası önünde toplanan işçiler davullu zurnalı eylem yaptı. İşçiler, eylem nedeniyle işten atılan yaklaşık 200 işçinin geri alınmasını istedi.
DEDAŞ işçileri bu sabah DEDAŞ Diyarbakır İl Müdürlüğü önünde toplandı. Davullu zurnalı eylem yapan işçiler, "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Sendika hakkımız söke söke alırız", "Direne direne kazanacağız", "Atılan işçiler geri alınsın" sloganları attı.
Eyleme, Eğitim Sen ve KESK Şubeler Platformu da destek verdi.
‘200 ARKADAŞIMIZ TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARILDI'
Basın açıklamasını işten çıkarılan işçilerden Abdullah Gezer okudu. Gezer, şunları söyledi:
"Dicle Elektrik ve bünyesindeki taşeron şirketler Yonca Elektrik, Dicle Kök Enerji’nin faaliyet gösterdiği iller içerisinde yer alan Diyarbakır ve Urfa illerinde geçtiğimiz günlerde anayasal hakları olan sendikalı olma hakkını kullanan DEDAŞ enerji işçileri, düşük ücret ve kötü çalışma koşullarını protesto etmek için acil işler haricindeki işleri kısa süreli iş bırakarak alkışlı protesto etmişlerdi. İnsanca yaşamak istiyoruz diyen enerji işçilerinden 200’ e yakın işçi, işveren tarafından hukuksuz bir şekilde 49 kodu ile tazminatsız bir şekilde toplu işten çıkardı. SGK çıkış kodu 49 tam olarak 'İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi' anlamına gelir. Ortada işçi arkadaşlarımızdan yana böyle bir kasıt olmamasına karşın işveren tarafından bir uyarı da yoktur.”
İŞVEREN SENDİKALAŞMAYI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR
Gezer, DEDAŞ'a bağlı Yonca Elektrik'te DİSK Enerji Sen'in bine yakın üyeye ulaşarak yetki için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurmaya hazırlandığı sırada işverenin işçileri gece yarısı işten attığını, işçileri sendikaya üye olamamaları için farklı iş kollarında gösterdiğini, Yonca işletmesinde çalışan işçilerin Dicle Kök'e geçirildiğini belirtti.
'ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI EDİYORLAR'
İşverenin hukuka aykırı davrandığını ve suç işlediğini vurgulayan Gezer, "Ağır ve tehlikeli bir iş kolu olan enerji sektöründe işçiler her gün sömürülmekte ve her geçen gün artan enflasyon ve zamlar karşısında işverenin verdiği üç kuruş para ile geçinmeye çalışmaktadır. Ölümle burun buruna çalışan DEDAŞ enerji işçilerine işveren, ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor" dedi.
'SONUNA KADAR EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Gezer, işçiler olarak taleplerini de şöyle sıraladı: "Alın teri için, çocuklarının geleceği için mücadele eden, işlerine son verilen enerji işçileri derhal işe geri alınsın. İşçilerin anayasal hakkı olan ve kanunlarla güvence altına alınan sendika seçme ve üye olma haklarına müdahale etmekten vazgeçilsin. Bu kavga ekmek kavgasıdır. Bizim emeğimize ve çocuklarımızın ekmeğine uzanan eller hem hukuk karşısında hem kamuoyu vicdanında suçludur. Biz bu suçun işlenmesine izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar emeğimize sahip çıkacağız. Direne direne hep birlikte kazanacağız."
İŞÇİ TEMSİLCİLERİ DEDAŞ'LA GÖRÜŞTÜ: 'ÇIKARILAN İŞÇİLERİN ALINMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK'
Diyarbakır'daki eylem sürerken işçi temsilcilerinden bir heyet, DEDAŞ yetkilileri ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan DİSK Enerji Sen Genel sekreteri Emin Atsız, şunları söyledi:
"İşten çıkarılan işçilerin geri alınması için çalışacaklarını söylemişler. Ayrıca işten atılan arkadaşlarımızla ilgili de o günkü görüntülerde herhangi bir hakaret olup olmadığına bakılacak. Hakaret söz konusu değilse o arkadaşlarımızın işi geri dönüşleri için çalışma başlatacakları şeklinde bir açıklama yapılmış. İşçiler, 'Biz burada sendikalı çalışmak istiyoruz, neticede anayasal bir haktır' demiş ancak ona dair bir görüş belirtmemişler. Bu durum düzeltilene kadar kapının önünde olmaya devam edeceğiz. Yarın kaldığımız yerden eylemlerimize devam edeceğiz. Sabah 08.00 ile 12.00 arası DEDAŞ önünde olacağız."
'SON KARARI DİRENEN İŞÇİLER SÖYLEYECEK'
Urfa'da işten çıkarmaların sürdüğüne de dikkat çeken Atsız, "Urfa’da hukuksuz biçimde işçi arkadaşlarımız polis zoruyla zorla işletmeden çıkarılmışlar. Onun için de hukuki işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu hukuksuz çalışma biçimini devam ettirmek için işveren, işçi arkadaşlarımız üzerinde baskı kurmaya yönelik davranışlarını devam ettiriyor. Ama neticede son kararı burada direnen işçiler söyleyecek. İşçi arkadaşlarımızın ve taleplerinin yanındayız" dedi.
URFA'DA EYLEME BUGÜN ARA VERİLDİ
Urfa'da ise işçilerle şirket yetkilileri arasında yapılan görüşmede, işten atılan 50 işçinin yeniden işe alınması talebi görüşüldü. İşçiler bunun üzerine oturma eylemini geçici olarak durdurdu. Artı Gerçek'e konuşan bir işçi, "Arkadaşlarımızın işe geri alınma ihtimali var. Onun için bugünkü oturma eylemimizi geçici olarak durdurduk" dedi.
İşçiler, geri adım atmayacaklarını vurguladı.