DEDAŞ'ın sendikasızlaştırma oyunu: 'İşçiler bir alt firmadan diğerine geçiriliyor'

DEDAŞ'ın sendikasızlaştırma oyunu: 'İşçiler bir alt firmadan diğerine geçiriliyor'
21 Temmuz'da altı ilde iş bırakan DEDAŞ işçileri, mücadelelerini sürdürüyor. Artı Gerçek'e konuşan Cihan Çiçek, sendikanın yetki almasını engellemek için işçilerin bir alt firmadan diğerine geçirildiğini söyledi.

Rojhat Abi


DİYARBAKIR - Maaşlarının yükseltilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 21 Temmuz'da altı ilde iş bırakan Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) işçileri, mücadelelerini sürdürüyor. Diyarbakır'da işçilerle görüşen DİSK Enerji Sen Örgütlenme Uzmanı Cihan Çiçek, sendikanın yetki almasını engellemek için işçilerin bir alt firmadan diğerine geçirildiğini, yıllık izindeki işçilerin de işten atıldığını anlattı. İşçiler ise haklarını alana kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı.

İŞÇİLER ALT FİRMALARDA ÇALIŞTIRILIYOR

DEDAŞ işçileri ve işçilerin örgütlenmeye başladığı DİSK'e bağlı Enerji Sen yetkilileri bugün Diyarbakır'da DEDAŞ yerleşkesinin yakınlarında bulunan bir kahvehanede toplantı yaptı. İşçiler, mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi. Artı Gerçek'e konuşan Enerji Sen yöneticilerinden Cihan Çiçek de 6 ilde işçilerle görüşmeler yaptıklarını belirterek, işçilerin DEDAŞ'a bağlı Yonca ve Dicle Kök adlı şirketlerde çalıştırıldığına ve hak gasplarına uğradığına dikkat çekti.

DİSK Enerji Sen Örgütlenme Uzmanı Cihan Çiçek

'YILLIK İZİNDE OLAN İŞÇİLER DE İŞTEN ÇIKARILDI'

İşçilerin KOD-49 yani "verilen görevi yapmama" gerekçesiyle işten çıkarılmasının hukuksuz olduğunu vurgulayan Çiçek, “Arkadaşlarımız kısa süreli bir iş bıraktılar. Acil arıza durumlarını da aksatmadılar. İşveren de göz dağı vermek için, en hızlı biçiminde işten çıkarmalara başladı. O gün işten çıkartan arkadaşlarımızın bir kısmı senelik izinlerinde" dedi.

'İŞÇİLER 'ATACAKSINIZ HEPİMİZİ ATIN' DİYOR'

Sendika olarak hukuki süreç başlattıklarını anlatan Çiçek, “Şırnak, Batman, Mardin, Siirt birçok bölgeye gittik. 'Toplu olarak işten atılan arkadaşlarımız geri alınana kadar biz iş yapmıyoruz, atacaksanız hepimizi atın' diyen işçi arkadaşlarımız var. Biz buna saygı duyuyoruz ve arkadaşlarımızla birlikte bu yolu yürüyeceğiz" diye konuştu.

'DEDAŞ İŞÇİLLERİN SENDİKALI OLMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR'

İşçilerin sendikalı olmasının engellenmeye çalışıldığını vurgulayan Çiçek, "Dün itibariyle de Yonca işletmesinde çoğunluğu sağlamıştık, bakanlığa yetki başvurusunda bulunacaktık. Fakat gece yarısı işten çıkartmalar da artmaya başladı. Yonca işletmesindeki işçileri Dicle Kök’e geçirmeye başladılar. İşçilere haber verilmeden şirket değişikliği yapılıyor. Ve böylece bizim orada yetki almamızı engellemeye çalışıyorlar. Burada yaratılmak istenen şey bir sendikasızlaştırma ve işçileri örgütsüz bırakma çalışmasıdır. Bu durum emekçiler üzerinde bir sopaya dönüşmüş durumda. Ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar. İşçileri, asgari ücretin altında çalıştırıyorlar. 'Ben seni atarım, bu paraya razı ol' diyorlar. Ekmekleriyle oynuyorlar. İnsanların elleri elektrikten dolayı patlamış, yanmış. Hayatını kaybeden işçiler var" dedi.

İşçiler ise yarın sabah (26 Temmuz) sabah DEDAŞ önünde mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyerek dayanışma çağrısı yaptı.

Öne Çıkanlar