DİSK eski Genel Başkanı Kemal Nebioğlu mezarı başında anıldı
Türkiye işçi hareketinin önemli isimlerinden olan ve eski milletvekili Kemal Nebioğlu vefatının 15’inci yıldönümünde mezarı başında anıldı. Zincirlikuyu mezarlığında yapılan anma törenine DİSK yönetimi, sendikalar ve emek örgütleri de katıldı.
Anma töreninde Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşma yaptı.
GIDA-İŞ GENEL BAŞKANI SEYİT ASLAN: MÜCADELEMİZİ ASLA BIRAKMAYACAĞIZ
Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan törende yaptığı konuşmada emek örgütlerine çağrıda bulunarak, "Daha fazla dayanışmaya, daha fazla birlikteliğe ihtiyacı var. Bu önümüzdeki dönem açısından çok kritik bir süreç, çok önemli bir süreç.. Atacağımız her adımın, söyleyeceğimiz her sözün, yapacağımız her işin Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu bilmemiz gerekiyor" dedi.
Aslan konuşmasını sonlandırırken, Kemal Nebioğlu’na mücadeleyi asla bırakmayacaklarını ve mücadeleden asla geri durmayacaklarının sözünü de verdi.
DİSK GENEL BAŞKANI ARZU ÇERKEZOĞLU: BU ÜLKEYİ KÜLLERİNDEN YENİDEN KURMAK BOYNUMUZUN BORCU
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da anma töreninde yaptığı konuşmada ülkede yaşanan orman yangınlarına dikkat çekti. Yaşanan felaketlerin büyük bir çoğunluğunun ortaya çıkmasının önlenebilir olduğunu belirten Çerkezoğlu, "Ortaya çıktıktan sonra bu kadar büyük bir tahribata yol açmadan baş edilebilir durumdayken bu politikalar nedeniyle, bu sistem nedeniyle, bu hereyi ama herşeyi piyasa unsuru olarak gören, gördüğü her ağacı, ormanı, insanı, börtü böceği, denizi, insana dair, hayata dair, doğaya dair ne varsa; her şeyi önüne katarak yasalaştıran, herşeyi paraya tabi eden, bir avuç sermayenin hizmetine sunan politikalar nedeniyle bu faciaları yaşıyoruz" dedi.
'YENİ BİR KURUCU SÜRECE İHTİYAÇ VAR'
Çerkezoğlu konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Bu ülkeyi de, bu dünyayı da yaşanan felaketten kurtaracak, yaşanan felaketleri ortadan kaldıracak bir yeni mücadele sürecine, bir kurucu sürece ihtiyaç vardır. Artık bu sistemin adına ne dersek diyelim bizlere vaat edecek hiçbir şeyi kalmadı. Türkiye’de işçi sınıfına, emekçilere, kadınlara, gençlere vaat edilecek hiçbir şey kalmadı. O nedenle biz ülkemizi de bütün bir çalışma hayatını da, ülkemizin aydınlık geleceğini de, yaşanan tüm bu felaket ve olumsuzlukların içinden küllerinden yeniden kuracağız. Bu DİSK olarak bizim boynumuzun borcudur. Bugün bu ülkede, bu ülkenin aydınlık geleceğini yeniden kuracak bir iradeye, bir cürete ve bir sürece ihtiyaç vardır. Hiç kuşku yok ki ülkenin aydınlık geleceğine eşitliği, adaleti, barışı, kardeşliği yeniden kuracak olan en temel güçlerden birisi işçi sınıfıdır ve onun biricik örgütü olan DİSK’tir."
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Genel Başkanımızın huzurunda bir kez daha söz veriyoruz ki bu ülkeyi küllerinden yeniden kurmak boynumuzun borcudur. pic.twitter.com/BikzNPNeic
— DİSK (@diskinsesi) August 10, 2021
KEMAL NEBİOĞLU KİMDİR?
Türk sosyalist, sendikacı ve siyasetçi Kemal Nebioğlu 1926 yılında Rize'de doğdu. Nebioğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki öğrenimini yarıda bıraktı. İlk işçiliğine İstanbul'da metal iş kolunda presçilikle başlayan Nebioğlu, sendikal yaşamına ise Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası'nda (OLEYİS) başladı. İlk görevi sendikanın sekreterliği olan ve daha sonra İstanbul İşçi Sendikaları Birliği Sekreterliğine atanan Nebioğlu, 1956 yılında Türkiye Petrol-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcılığı, ardından da Türkiye Gıda, Otel, Lokanta İşçileri Sendikası Genel Sekreterliğine seçildi.
DİSK'in kurucularındandır ve Türkiye İşçi Partisi'nin kuruluşunda yer alan 12 sendikacıdan biridir. 12 Eylül 1980'den sonra DİSK davasıyla ilgili olarak tutuklanmış, 4 yıl tutuklu kalmıştır. 1962 yılında genel sekreterliğine getirildiği TİP'ten 1965 Seçimlerinde Tekirdağ Millletvekili olarak seçilmiştir. Seçildiğinde Gıda İş Sendikası Genel Başkanı'dır. Meclis'te Türkiye İşçi Partisi Grup Başkanvekilliğini de bir süre yürüten Nebioğlu, parti içinde çeşitli görevlerde bulundu. Türkiye işçi hareketi tarihinde önemli yer tutan 15-16 Haziran Direnişinde önemli rol üstlenen Nebioğlu, 1976 yılında Türkiye'de kitlesel ölçekte ilk kez kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın düzenlenmesine önayak oldu ve tertipleme komitesi başkanlığını yaptı. Taksim'de kutlanan 1 Mayıs 1976 İşçi Bayramı'na yaklaşık 400 bin insan katıldı. 12 Eylül Darbesini takiben kapatılan DİSK'in 1992'de yeniden açılması ile yapılan büyük kongresinde konfederasyonun Genel Başkanlığına seçildi. Nebioğlu yaşamının sonuna kadar demokrasi ve özgürlüklerin Türkiye'de yerleşmesi için mücadele vermiştir. Bir süre kanser tedavisi gören Kemal Nebioğlu, 10 Ağustos 2006'da hayata veda etti.
Konfederasyonumuzun kurucularından, Gıda-İş Sendikası ve DİSK eski Genel Başkanı, işçi sınıfının ve DİSK’in mücadele neferlerinden Kemal Nebioğlu'nu aramızdan ayrılışının 15. yıldönümünde Zincirlikuyu'da mezarı başında anıyoruz pic.twitter.com/kl1HDy9AUl
— DİSK (@diskinsesi) August 10, 2021