Gazetecilerden yeni hükümete yedi maddelik çağrı

Gazetecilerden yeni hükümete yedi maddelik çağrı
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde, Türkiye'de daha özgür, bağımsız ve şeffaf bir medya düzeni oluşturulması için gazetecilerden yeni hükümete yedi maddelik bir 'yol haritası' geldi. Tüm partilere gönderilen metinde bir dizi öneri yer alıyor.

Artı Gerçek - Türkiye, tarihinin en kritik seçimlerinden birine, ifade özgürlüğü üzerindeki ağır baskının gölgesinde gidiyor. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü de seçimlere 11 gün kala kutlanırken, bir grup gazeteciden kurulacak yeni hükümete basın özgürlüğünün güvence altına alınması ve çoğulcu bir medya ortamının sağlanması için çağrı geldi.

Aralarında Artı Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz'un da bulunduğu gazeteciler, "2. yüzyılın medya reformuna çağrı" başlıklı metinde, ifade özgürlüğünün tesis edilebilmesi ve şeffaf bir medya düzeni oluşturulabilmesi için yeni hükümete yedi maddelik bir yol haritası sundu.

"2. yüzyılın medya reformuna çağrı" başlıklı metin şöyle:

"Biz aşağıda imzası bulunanlar; basın özgürlüğünün güvence altına alınması ve çoğulcu bir medya ortamının sağlanması için, seçilecek yeni hükûmetten aşağıdaki düzenlemeleri hayata geçirmesini talep ediyoruz:

'CUMHURBAŞKANINA HAKARET DÜZENLEMESİ KALDIRILMALI'

1. Gazetecilere karşı ceza soruşturmasına gerekçe yapılan mevzuat, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı çerçevesinde değiştirilmelidir. Cumhurbaşkanına hakaret düzenlemesi ve “dezenformasyon yasası” diye adlandırılan sansür yasası kaldırılmalıdır.

'MEDYA ŞİRKETLERİNİN KAMU İHALELERİNE KATILIMI ENGELLENMELİ'

2. Haber ve yorum içeriği sağlayan medya şirketlerinin sahip ve ortaklarının, bu faaliyetlerini sürdürürken kamu ihalelerine katılması engellenmelidir. Medya şirketlerinin finansmanının şeffaf olması için gerekli tedbirler alınmalıdır.

'TRT VE ANADOLU AJANSI TARAFSIZLIK ESASIYLA YENİDEN YAPILANDIRILMALI'

3. TRT ve Anadolu Ajansı’nın siyasi ve mali özerkliği garanti altına alınmalı, bu yayınlar yansızlık ve toplumun tümüne hitap etme esasına göre yeniden yapılandırılmalıdır.

'RTÜK'TE UZMANLAR ÇOĞUNLUKTA OLMALI'

4. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Basın İlân Kurumu’nun idari ve mali bağımsızlığını sağlayacak yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Evrensel yayıncılık ilkelerini gözetmesi gereken bu kurulların üye bileşiminde alanında uzman kişiler ve meslek örgütü temsilcileri çoğunlukta olmalıdır.

'BASIN KARTI, KAMU OTORİTESİ TARAFINDAN VERİLMEMELİ'

5. Basın kartlarının verilmesinde, meslek örgütlerinin katılımıyla oluşturulacak bir ortak komisyon belirleyici olmalıdır. Kamu otoritesi bu komisyonun sadece sekretaryasını üstlenmelidir.

'REKLAM GELİRİNE BAĞIMLILIĞI AZALTMAK İÇİN TEDBİR' ÇAĞRISI

6. Reklam gelirine bağımlılığın dijital ekosistemde yarattığı bozucu etkiyi önlemek için, içerik üreten veya dağıtan medya şirketlerinin, abonelik ve diğer kaynaklar yoluyla gelir çeşitliliğini ve mali sürdürülebilirliği sağlamasını kolaylaştıracak tedbirler alınmalıdır.

'DENETİM, YASALARLA UYUMLU OLMALI'

7. Haber içeriklerinin yer aldığı dijital platformlar; AB Dijital Pazar Yasası, Dijital Hizmetler Yasası ve Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Yönetmeliği ile uyumlu olarak denetlenmelidir. Platformların; haber medyası için adil, çoğulcu ve şeffaf bir rekabet ortamı oluşturması, dezenformasyonla mücadele etmesi, kullanıcı mahremiyeti ve veri güvenliğini sağlaması garanti altına alınmalıdır.

İmzacılar:

Gökçer Tahincioğlu
Murat Yetkin
Fatih Portakal
İsmail Saymaz
Kadri Gürsel
Barış Terkoğlu
Deniz Zeyrek
Ece Temelkuran
Nevşin Mengü
Ayşenur Arslan
İpek Özbey
Yavuz Oğhan
Ali Duran Topuz
Hazal Ocak

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar