İnşaat İşçilerinden Coşkun Yılmaz'a: Gel buraya ve hakkımız olanı ver
Kayı Yapı inşaatı işçileri, şirket sahibi Coşkun Yılmaz'a seslenerek, 'Biz buradayız gel ve açıklama yap. Hakkımızı almadan gitmeyeceğiz, haberin olsun' dedi.
Yağmur KAYA
ARTI GERÇEK- Cezayir'de Kayı Yapı Şirketinin üstlendiği inşaatlarda çalışan ve maaşları verilmeyen işçiler, şirketin bulunduğu Yapı Kredi Plaza önünde bir araya gelerek eylem düzenledi.
Adana, İzmir, Elazığ, Bingöl ve daha birçok şehirden İstanbul'a gelen inşaat işçileri, haklarını almadan İstanbul'dan ayrılmayacaklarını belirtiyor. Maaşları verilmeyen 250 işçiden bazılarının maddi koşulları el vermediği için eyleme katılamadığı belirtildi. Eyleme katılan işçiler ise ancak borç alarak gelebildiklerini ifade etti.
İşçiler, "Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz işçilerin haklarını vereceksin" pankartı açarak, "Alacağımızı almaya geldik" dövizleri taşıdı.
'ALACAKLARIMIZ GASP EDİLDİ'
Maaşını alamayan işçilerden Orhan Sarıkaya, "Bir umut maddi koşullarımı düzeltebilmek için 2019 yılında Kayı İnşaat'a başvurdum ve Cezayir'e gittim. Bir sene çalıştım ama beş kuruş almadan geldim. Çünkü alacaklarımızı sayın Coşkun Yılmaz gasp etti. Tam iki senedir maaşlarımızı alamıyoruz. Ve paralarımızı almadan ayrılmamaya kararlıyız" dedi. Sarıkaya, adaletin bir kez olsun işçiden yana olmasını ifade etti.
'KURUMLARA BAŞVURADA BULUNDUK AMA SONUÇSUZ KALDI'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüştüklerini dile getiren Sarıkaya, "Bütün kurumlara başvurumuzu yaptık. Ama somut adım atılmadı. 'Olayın takipçisiyiz' demekten başka bir şey söylenmedi. Bu kadar insanın ne yiyip ne içtiklerini kimse düşünmüyor. İki senedir bir insanın işsiz kaldığını düşünün. Çocuğuma bir tablet dahi alamadım. Annesinin cep telefonundan derslerine katılabiliyor. 'Telefonda bozulursa ne yaparım' diye düşünüyorum. Coşkun Yılmaz bizi duysun ve haklarımızı versin" dedi.
'BABAMIN PARASINI VERSELERDİ BAŞKA YERDE ÇALIŞIP ÖLMEYECEKTİ'
Kayı Yapı inşaatta 6 ay çalıştıktan sonra haklarını alamadığı için Türkiye'ye dönen ve başka bir inşaatta çalışırken inşaattan düşerek yaşamını yitiren Hidayet Tetik'in oğlu Ahmet Tetik, "Coşkun Yılmaz babamın hakkını verseydi, babam başka bir yerde çalışıp ölmek zorunda olmayacaktı. Emeklerinin karşılığı verilmedi" diye konuştu.
18 ay Cezayir'de çalışan ve bir gece uçağa bindirilerek Türkiye'ye gönderilen Harun Bakır, "Arabulucu aydan aya ödeneceğini söyledi ama şimdi telefonu açmıyor. Haklarımı istiyorum" dedi.
'DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI'
İşçilerden Murat Toksöz ise Adana'dan geldiğini bir yıllık maaşını alamadığını ifade ederek, şunları söyledi: "Hiçbir insanın dayanacak gücü kalmadı. Sesimizi artık duysun, kimsenin eve ekmek alacak, çocuğuna mama alacak parası kalmadı. Çoşkun Yılmaz gibi yetkililer de sesimizi duysun. Artık dayanacak gücümüz kalmadı."
İşçiler, Coşkun Yılmaz'a seslendi: "Biliyoruz bizi izliyorsun. Biz buradayız gel ve açıklama yap. Gitmeyeceğiz haberin olsun."