İşten çıkarılan Borusanport işçileri eylemde: İşveren sendikalaşmayı engellemek istiyor

Bursa Gemlik'te Borusan Holding'e bağlı Borusanport'ta sendikalı oldukları için tazminatsız şekilde işten çıkarılan 36 işçi eylemde. İşçiler taleplerini Artı Gerçek'e anlattı.

İşten çıkarılan Borusanport işçileri eylemde: İşveren sendikalaşmayı engellemek istiyor

Ezgi BULUT

BURSA - Bursa'nın Gemlik ilçesinde Borusanport'ta Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri Sendikası'na (Liman İş) üye olan dört işçi işten çıkarıldı. İşçiler üretimi durdurunca işten atılan işçiler geri alındı. Ancak işverenin sendika karşıtı tutumu sürünce işçiler fabrika önünde eylem yaptı. 21 Mayıs'ta Borusanport'ta 36 sendikalı işçi tazminatsız bir şekilde, yüz kızartıcı suç kapsamına giren 25/2 maddesi gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. İşçiler de eyleme başladı.

whatsapp-image-2024-05-25-at-10-56-42-1.jpeg

'İŞVEREN HİÇBİR SÖZÜNÜ TUTMADI'

Liman İş Sendikası Gemlik Şube Başkanı Ahmet Köral, 622 çalışanın bulunduğu Borusanport Limanı'nda sendikal yetki aldıkları ancak işverenin kendileriyle görüşmeyi reddettiğini söyledi. Köral, "Dört arkadaşımızın işten çıkarılması sendikal mücadelemizin başlangıcı oldu. Dört işçi işten çıkarıldıktan sonra arkadaşlarımız durumu protesto etti, liman dört gün boyunca durdu. Bu dönemde birçok siyasi lider ve milletvekili arabuluculuk yaparak bazı sözler verdiler. Verilen sözler şunlardı: İşten çıkarma süreci durdurulacak, işten çıkarılan dört arkadaş geri alınacak, dört günlük süre zarfında kimsenin ücreti kesilmeyecek, herhangi bir yasal süreç başlatılmayacak. Ancak bugün geldiğimiz noktada işveren bu sözlerin hiçbirini tutmadı. Dört arkadaşımız geri alındı fakat ardından tekrar işten çıkarıldılar. Sendikalaşmanın önüne geçmek amacıyla 36 işçiyi işten çıkardılar. İşveren, sendikalaşmayı engellemek için bu yolu seçti. İşçiler, sendikalaşmanın önüne geçilmek istenmesine ve verilen sözlerin tutulmamasına tepki gösteriyorlar" dedi.

'DESTEK VEREN İŞÇİLER TEHDİT EDİLİYOR'

whatsapp-image-2024-05-25-at-10-55-44.jpeg
Ahmet Köral

İşverenin, sendika ile diyalog kurmayı tamamen reddettiğini dikkat çeken Köral, "İçerideki arkadaşlarımız bize destek vermek için vardiya çıkışlarında yanımıza gelip çay içiyorlar ancak bu bile onlar için problem teşkil ediyor. Liman sahasında bizimle dayanışma gösteren işçiler tehdit ediliyor ve bu durumun devam etmesine izin verilmiyor. İşveren bizi burada istemiyor ve göndermek istiyor" diye konuştu.

'İŞE GERİ ALIP SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR'

whatsapp-image-2024-05-25-at-10-56-08.jpeg
Olcay Yücel

20 aydır Borusanport'ta çalışan Olcay Yücel, işten çıkarılan ilk dört işçiden biri. Yücel, "Her türlü yüz kızartıcı suçu içeren bir madde ile işten çıkarıldım. İşe geri alınmamız için arkadaşlarımız direniş gösterdi. İş bırakma eylemi yaptılar ve iş durdu. Milletvekillerinin de göz önünde olduğu bir ortamda genel müdürümüz, dört arkadaşımızın işe geri alınacağına ve sendikal faaliyetlerin engellenmeyeceğine dair söz verdi. Ancak iş başı yaptıktan sonra, savcılığa 120 kişi hakkında suç duyurusunda bulunarak içeride yapılan eylemleri suçlu ilan etti" dedi.

'YÖNETİCİLERİN BİR AYLIK MAAŞINI BİR YILDA ALAMIYORUM'

Borusanport'ta sendikalaşma ve örgütlenme hakkının tanınmasını talep eden Yücel, "Biz Borusan Holding'ten hisse istemedik, ortak olmak istemedik, sadece sendika hakkımızı istedik. Otuz yıldır insanların mesaisini ödemeyen bu adamlar. Patronun bile haberi olmadan bazı düzenler kurmuşlar. 30 yıllık iş makinesi operatörüyüm ama yöneticilerin bir ayda aldığı ücreti bir yılda kazanamıyorum. Stratejileri, insanları ekmeğiyle terbiye etmeye çalışmak olmuş ve bunu büyük ölçüde başarmışlar. Biz, bu sermayenin çarkına çomak soktuk. Arkadaşlarımızı içeride 'Onlar gibi olursanız ekmeksiz kalırsınız' diyerek korkutuyorlar" diye konuştu.

'İŞVEREN BASKI VE MOBBİNG UYGULUYOR'

whatsapp-image-2024-05-25-at-11-02-15.jpeg
Yusuf Bektaş

İki yıldır Borusanport'ta iş makinesi operatörü olarak çalışan Yusuf Bektaş da "Sendikanın bize sunduğu haklar çerçevesinde küçük grevler yaptık. Grevlerde, geminin malına zarar vermeden sadece slogan attık. Gemiler işverenden çok biz işçilerin, bütün günümüz gemide geçiyor, zaten zarar vermeyiz. Ancak işveren, sendika karşıtı tutumunu sürdürdü. Sonunda, grevlerde lider olarak gördükleri işçilerin idari izinlerini uzattılar ve hepimizin işten çıkarılmasına karar verdiler. Mahkeme yoluyla haklarımızı alacağımızı biliyoruz ancak şu anki davamız içerideki tüm arkadaşlarımızın ve kardeşlerimizin davasıdır. İşveren, hukuksuz bir şekilde mobbing uygulamaya ve baskı yapmaya devam ediyor. Biz, gemiyi ayakta tutmak ve emekçi kardeşler olarak haklarımızı savunmak için mücadele ediyoruz. Geçim kaynaklarımızdan mahrum kaldık" dedi.

'DIŞARIDAN BAĞIMSIZ DENETÇİ TALEP EDİYORUZ'

whatsapp-image-2024-05-25-at-11-01-03.jpeg
Yunus Kaya

Borusanport'ta 14 yıldır çalışan Yunus Kaya ise "Bu eyleme başlamamızın nedeni; liyakatsiz atamalar ve torpilli kişilerin işe alınmasıdır. Ayrıca maaşlar konusunda da büyük sorunlar var. Yanımızdaki iki fabrikada primler ve altınlar dağıtılırken, biz hiçbir şey almıyoruz. Biz de rekor kırdığımızda sadece tatlı veriliyor. Biz zaten uzun süredir sendika istiyorduk ancak dört arkadaşımızın işten çıkarılmasından sonra liman durdu ve yöneticimizin verdiği sözü sadece 1.5 ay tutabildi. Sonrasında bizi de işten çıkardılar. Daha iyi iş güvenliği talep ediyoruz. İş güvenliği noktasında kurum çalışanı yeterli önlemleri alamıyor ve gerçekçi bir ilişki kurulamıyor. Bu yüzden dışarıdan bağımsız bir denetçi talep ediyoruz" diye konuştu.

Gemlik