Kadın emekçiler hem sıcaklardan hem ekonomik şartlardan ter döküyor

Eskişehir, 15 Ağustos'ta 49.5 derece ile sıcaklık rekoru kırdı. Lokantalarda ve sokakta yüksek sıcaklıkta çalışan emekçi kadınların işi ise daha zor. Klimasız ortamlarda yüksek sıcaklıkta çalışan emekçi kadınlar su içerek serinlemeye çalışıyor.

Özge Zaim


ESKİŞEHİR - Türkiye’yi etkisi altına sıcak hava dalgasından en çok etkilenen kentlerden biri de Eskişehir. 15 Ağustos'ta en yüksek sıcaklık 49.5 derece ile Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde ölçüldü. Kavurucu sıcaklar bunaltırken, güneşin altında veya mutfakta yüksek sıcaklıkta çalışan kadın emekçilerle konuştuk.

'KLİMA YOK, PERVANE BİLE ALAMIYORUM'

Lokantacı Derya Koçak, kan ter içinde mutfakta tek başına çalışıyor. Eleman bulamamaktan şikayetçi olan Koçak, "Bak görüyorsun, mutfakta kimse yok. Bu işletmeyi yürütmeye çalışıyorum. Eşim başka yerde çalışıp buranın elektrik faturasını ödemeye çalışıyor. Yüreğim yandı bak, klima yok. Termosifonu açamıyorum elektrik yakıyor diye. Kışın soğukta bulaşık yıkıyorum şimdi de sıcakta. Buraya bir pervane bile alamıyorum. Termosifon bin 500 TL yiyor. Bak, bak terime bak kızım” diyor.

'SU İÇEREK SERİNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Belediye işçisi Naime Fendoğlu da gün boyu güneş altında çalışıyor. Dur duraklarının olmadığını dile getiren Fendoğlu, "Çok aşırı çöp çıkıyor, sıcak olduğundan dolayı. İnsanlar daha fazla yiyip içiyor. Yani daha fazla bir mücadele gerektiriyor. Elimizden geleni yapıyoruz. Kapımı açık bırakarak serinliyorum. Kendi yöntemimle serinliyorum. Araba klimasız, bol bol su tüketiyorum. Buz gibi su yanıma aldım. Onlarla günü kurtarmaya çalışıyorum. Hak ettiğimiz ücreti almak istiyoruz. Kadro olayının gerçekleşmesini istiyoruz” diye konuşuyor.

'SICAKLARDA HALSİZ DÜŞÜYORUM'

Lokantacı Güldane Arpacı da işi gereği sıcaklara katlanmak zorunda kalıyor. Dükkânında kliması olmadığını belirten Arpacı, “Sadece dışarı çıkıyorum. Bol bol soğuk su içerek, elimi yüzümü yıkayarak serinliyorum. O sıcaklarda sistemimi dahi iki-üç gündür açmıyorum, halsiz düşüyorum" diyor.

'KLİMA TAKTIRMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'

Esnaf Hüsnühan Konuk da "Sıcakta ızgaranın başında bulaşık da yıkıyoruz, pakete de gidiyoruz" diyor. Ekonomik şartlar nedeniyle klima taktıramadıklarını dile getiren Konuk, "Normalde 3 bin TL elektrik faturası ödüyoruz. Bir de klima taktırırsak bu bize 7-8 bin TL'ye mal olur. O da mümkün değil. Küçük esnaf zaten bitmiş durumda" diye konuşuyor. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar