Kimpack Plastik’te yaklaşık 2 bin işçi iş bıraktı: 'Bu maaşlarla nasıl geçineceğiz'

Antep’te 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan Kimpack Plastik işçileri, ücretlerinin artırılması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için greve başladı. İşçiler sorunlarını ve taleplerini Artı Gerçek'e anlattı.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) düşük ücretlere ve kötü çalışma koşullarına karşı işçi direnişleri yayılıyor. Milat Halı işçilerinden sonra dün gece (9 Şubat) Zafer Tekstil, Burteks ve Kimpack Plastik (NAKSAN) işçileri de düşük zam oranlarını kabul etmeyerek iş bıraktı.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

Kimpack Plastik’te çalışan yaklaşık 2 bin işçi, yüzde 50 zammı kabul etmeyerek yüzde 70 zam talep etti. İşçiler ayrıca, 25 bin 500 TL net maaş, 40 yevmiye ikramiye, iki yevmiye devamsızlık primi, banka promosyonlarının işçilere ödenmesi ve zorunlu mesailere son verilmesini istedi.

KARACA, TÜRKMEN VE KARAMAN'DAN DESTEK

Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca, BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ce Petrol İş Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Karaman da fabrika önünde bekleyen işçileri ziyaret ederek destek verdi.

'BİZİ KOVMAKLA TEHDİT EDİYORLAR'

Servet isimli işçi,maaşlarında kesinti yapıldığını belirterek, "Fabrikada asgari ücrete çalışıyorum. Aldığımız ücretin 3 bin TL'sini kesiyorlar. Zaten ben iki odalı eve 10 bin TL kira veriyorum. Dört çocuğum, eşim ve yaşlı annem de yanımda. Yetkililerin bunu duymasını istiyoruz. Günlük 50-100 TL ekmeğe veriyoruz. Biz bu maaşlarla nasıl geçineceğiz. Grevi de yaptık, bizi tehdit ediyorlar, 'içeriye girdiğiniz zaman görürsünüz’ diyorlar. İşten kovmakta tehdit ediyorlar. Ekmeğimizden etmek için her türlü yola başvuruyorlar" dedi.

İŞÇİDEN FATMA ŞAHİN'E SİTEM

Ertuğrul isimli işçi de içerde çalışan işçilerin geçim sıkıntısı çektiğini söyleyerek, "Kötü ekonominin kurbanı olduk hepimiz. En düşük ev kirası 10 bin TL olmuş. Elektrik, su, ev kirası derken bu insanlar çocuğuna bir ayakkabı alamayacak. Devletin verdiği asgari ücretten daha az verdikleri için biz de greve çıktık. Sabaha kadar yağmurun altında bekledi bu insanlar. (Antep Büyükşehir Belediye Başkanı) Fatma Şahin gelip, 'bu insanlar cami yaptırdı, şunu bunu yaptırd'ı diyor. Bu bizi ilgilendirmez. İçerde bir sürü emekli çalışıyor. Hani bu yıl emeklilerin yılıydı?" dedi.

'EKMEĞİNİN PEŞİNDEN GİDEN İŞÇİLERİN YANIDAYIZ'

İşçilere destek veren EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, "En büyük garantiniz sendikalaşmaktır, birlik olmaktır. Sizin birliğinizi bozmak isteyenlere karşı birleşerek, yan yana durarak, bu gücün neleri değiştirebileceğini göstereceksiniz. Biz daima hakkının peşinde giden, ekmeğinin peşinden giden işçilerin yanında olacağız. Buradayız, birleşe birleşe kazanacağız. Direne direne kazanacağız" diye konuştu.

'İŞÇİLER PETROL İŞ SENDİKASINA GEÇİYOR'

Petrol İş Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Kahraman da işçilerin bağlı olduğu Öz Petrol İş'ten Petrol İş'e geçmeye başladıklarını belirterek şunları söyledi:

"İşçiler 25 bin 500 TL istiyorlar. Bu yaşam koşullarında, bu hayat pahalılığında bırakın 25 bini, 30 bin TL ile bile geçinmek mümkün değil. Sendika olarak işçilerin yanındayız. Bu eylemi destekliyoruz. İşçiler şu anda Petrol İş'e pasif üye girişlerini yapmaya başladılar. Yeterli sayıya ulaştığımızda hep birlikte bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorum. İşçilerde bu kararlılığı görüyoruz."

FETÖ SORUŞTURMASINDA EL DEĞİŞTİRMİŞTİ

Kimpack Plastik, daha önce Naksan Holding bünyesinde Naksan Plastik adıyla faaliyet gösteriyordu. Naksan Holding yönetcilerinin FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınmasının ardından 23 Temmuz 2016'da Antep 3. Sulh Ceza Hakimliği şirkete kayyım atanmasına karar verdi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Naksan Plastik, mayıs 2022'de 1 milyar 476 milyon TL'ye Kimpaş Gruba ait Kimpack markasına satıldı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar