Konya çiftçisi yol kapattı: Darbe olunca dışarı çıkarmasını biliyorsunuz
Köylerine su getirilmeyen çiftçiler yol kapattı.
Konya’nın Karatay ilçesine bağlı İsmil, Sakyatan, Hayıroğlu, Ovakavağı, Karakaya, Göçü ve Yarma Mahallesi'nden çiftçiler Konya- Adana Karayolu’nu iki saat boyunca trafiğe kapattı.
Ova sulama birliğini protesto eden çiftçiler, birliğin Beyşehir Gölü'nden temin etmesi gereken sulama suyunu getirmediğini belirterek, yetkililer bir çözüm bulana kadar yolu açmayacaklarını söyledi.
"19 tane köy var burada Millet aç" diyen bir çiftçi "Vekillerin hiçbirine ulaşamıyoruz. Bizim amacımız kavga değil. Gelsinler bizi dinlesinler. Suyumuz yok. Kuruyan tarlalardaki mahsulleri koyunlar yemiyor. İneklere yedireceğimiz samanımız, yoncamız yok. Göksu'yu yaptınız, borular döşediniz ama Ova Köyü'ne su vermediniz. Biz su istiyoruz. Darbe olduğu zaman bizi dışarı çıkarmasını biliyorsanız, gelin bize de burada yardımcı olun" ifadelerini kullandı.
Konya çiftçisi yol kapattı: Darbe olunca dışarı çıkarmasını biliyorsunuzhttps://t.co/hPoYI4gAOU pic.twitter.com/S0DYz7AKGd
— +GERÇEK (@artigercek) May 31, 2021
Kısa süre önce Karatay’ın köylerinde çiftçilerle bir araya gelen CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş, burada yaşanan soruna ilişkin yaptığı açıklamada, Konya çiftçisinin susuzluğa mahkûm edilmemesi gerektiğini belirtirken şu ifadeleri kullanmıştı:
"5 yıldır Konya’nın su ihtiyacının giderilmesi için iktidara önerilerde bulunuyoruz. Konya kapalı bir havza yıllık 4,5 milyar metre küp su birikiyor. O miktardaki arazide kullanılıyor. Oysa Konya’nın 15 milyar metre küp tarımsal sulamaya ihtiyacı vardır. Susuzluğa mahkûm edilmemelidir. Güney Doğu Anadolu projesi yapıldı. 55 milyar metre küp su kaynağı sağlandı. Burada kullanılan sadece 15 milyar metre küpü kullanılıyor. 40 milyar metre küp su boşa gidiyor. Neden Konya’ya getirilmesin? Yıllardır Konya’ya Seyhan’dan, Fırat’tan Dicle’den Kızılırmak’tan su getirilmek zorunluluğu vardır diyoruz. İktidar çiftçiye yapılacak 10 milyar liralık bu yatırımı çok görerek yapmıyor. Sadece bu paranın iki katını Kanal İstanbul’da köprüler için harcanacaktır. Buranın 10 katı parayı Kanal İstanbul için harcayacaktır. Konya’nın su sorunun çözümü için ciddi bir devlet projesi gerekiyor. Konya’nın ve Türkiye’nin kaderini değiştirecek, orta doğuyu doyuracak bir projedir. Bu projede karlılık düşünülmez. İktidarı sorumluluğa davet ediyoruz. Acil bu bölgenin tarımsal sulama ihtiyacının giderilmesi için DSİ ve yetkilileri göreve çağırıyoruz"