Meslek örgütleri ve sendikalar Soma’da ölen 301 madenciyi andı: 'Göstermelik cezalar verildi'

Meslek odaları ve sendikalar Soma’da 301 madencinin öldüğü maden faciasının 10’uncu yıl dönümünde bir anma programı düzenledi. KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu, "Göstermelik cezalar verildi. Biz bunları unutmayacağız" dedi

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL - Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 yılında ihmaller sonucu yaşanan maden faciasında 301 madenci öldü.

Meslek odaları ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük madencilik faciası’ olarak anılan katliamın 10’uncu yılında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi önünde bir araya gelerek bir anma programı düzenledi.

Anma için bir araya gelen kitle, “Kömürün karası yüreğimin yarası”, “Madende ölmek kader değildir” sloganları attı, ölen madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

TOSU: GÖSTERMELİK CEZALAR VERİLDİ

İlk olarak KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu söz aldı. Tosu, yaşananları hatırlatarak “Bu bir fıtrat değil, kar hırsının bir sonucudur. 10 yılın sonunda bir cezasızlar politikası sonucunda etkin bir soruşturma yürütülmedi. Göstermelik cezalar verildi. Biz bunları unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

DEMİRCİ: İŞÇİNİN CANI SERMAYENİN KAR HIRSINDAN ÖNEMSİZ DEĞİLDİR

İstanbul Tabip Odası adına Yasemin Demirci söz aldı. Demirci, “Hiçbir işçinin canı sermayenin kar hırsından daha önemsiz değildir. Ölen her bir işçi için etkin bir soruşturma yürütülene kadar yeni yönetim olarak da bu sürecin takipçisiyiz” dedi.

0d9b886c-8951-47c2-8d40-4df4c6365c6a.jpg
Yasemin Demirci

Meslek örgütleri ve sendikalar adına adına ortak açıklamayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’ndan Seyfettin Avcı okudu.

437362fc-b466-4dcc-a924-5f37fa326365.jpg
Seyfettin Avcı

‘CAN GÜRKAN SERBEST CAN ATALAY TUTUKLU’

Avcı, 10 yıl önce yaşanan faciayı hatırlatarak “Aradığımız adaleti bulamadık” ifadelerini kullandı. Açıklamadan öne çıkanlar şöyle:

“Soma’da hayatını kaybeden madenci ailelerini savunan Can Atalay içeride fakat onları öldürülenler elini kolunu sallayarak aramızda dolaşıyor. Can Gürkan 15 yıl ceza alıp serbest bırakılırken Can Atalay hâlâ tutsak.

‘HÜKÜMET TARIMI BİTİRDİ KÖYLÜYÜ MADENDE ÇALIŞMAYA MAHKUM ETTİ’

Hükümet tarımı, inciri, pamuğu bitirdi. Sonra da köyde yaşayan insanları madende fabrikada tedbirsiz yerlerde çalışmaya ya da açlığa mahkum etti. Hiçbir önlem alınmayan ocakta 301 madenciyi ölüme terk ettiler. Bu işçiler Aliağa’da, Esenyurt’ta Ermenek’te velhasıl her yerde ölüme mahkum edildi. İşçinin canını korumak için önlem alırken hiç devleti gördünüz mü? Devleti Somalıya tekme atarken gördük. Bugünkü iktidar hanlarını saraylarını korumayı biliyor işçinin canını korumayı bilmiyor. İşçiler Soma’da Ermenek’te ölürken birileri zengin oldu. Bu düzenin özeti budur.

‘AYM YARGI YOLUNU AÇTI’

2020 yılında Anayasa Mahkemesi kararıyla sorumlu olan kamu görevlilerinin yargılanmasının önü açıldı. Hayatını kaybedenlerin yakınları zamanaşımı kararıyla dosyaların kapatılmasından kaynaklı kaygılarına şahidiz. Yargılamanın sonucunda ne olacağını göreceğiz.

‘KATLİAMIN 10’UNCU YILDA TALEPLERİMİZİ HATIRLAYALIM’

Katliamın 10’uncu yılında taleplerimizi hatırlayalım:

  • Madenler kamulaştırılmalı ve kamu eliyle yürütülmeli.
  • Madencilik politikaları ve yasaları doğayı ve insanı koruyacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Çözüm maden işçilerinin kamu emekçisi olarak görülmesi gerekir.
  • Sendikalaşmanın önü açılmalıdır.”

Davanın takipçisi olacaklarını belirten Avcı açıklamayı “Somalıların davası bizim davamızdır. Hesap soracağız. Yaşasın işçilerin birliği” sözleriyle bitirdi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar