Özak işçilerinden BİRTEK SEN'e verilen cezaya tepki: 'Bu ceza devletin patronun arkasında durduğunun kanıtı'
Ali GÜZEL
URFA - Özak Tekstil işçilerinin düşük ücret, baskı ve mobbinge karşı başlattığı direniş 80 gün sürdü. Urfa Valiliği, eylem yasağı getirdi. Jandarma tarafından defalarca darp edilerek gözaltına alınan işçiler direnişten vazgeçmedi. İşçilerin, yağmurdan ve soğuktan korunmak için girdikleri cami bile kapatıldı.
Özak tekstil tarafından işten atıldıktan sonra kara listeye alınan işçiler iş bulamadı. 80 günlük direnişin ardından hukuk mücadelesini sürdüren işçilerin örgütlü olduğu BİRTEK SEN'e ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından fabrikada üretime devam eden Öz İplik İş üyesi işçilere baskı kurarak sendika değiştirmeye zorladığı iddiasıyla 1.5 milyon TL ceza kesildi.
'BASKIYI ÖZ İPLİK İŞ YAPTI'
Beş yıl fabrikada çalışan ve Hak İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikasından istifa ederek BİRTEK SEN'e geçen işçilerden S.D., şunları söyledi:
"Bu ceza devletin, patronun arkasında durduğunun bir kanıtı. Biz direnişe başladığımızda BİRTEK SEN'e geçmek istedik. Bundan dolayı da patron bizi işten çıkardı. Biz, işçiler olarak kendimiz bu sendikayı (BİRTEK SEN) istedik. Biz eyleme başlarken bize 'dışarı çıkın' diyen BİRTEK SEN değildi. Biz dışarı çıktıktan sonra onları aradık. İçerideki baskı Öz İplik İş Sendikası tarafından yapılan baskıydı.
Öz İplik İş temsilcileri 'O sendikayı bırakın, bizim sendikamıza geçin' diye baskı yaptılar. O baskılardan biri de bana yapıldı. Ben fabrikaya yemek götürdüğüm için bana tutanak tutmaya kalktılar. Bir yılını doldurmayan işçilerin çıkışı verildi. Biz de işçiler olarak hakkımızı arayacak bir sendikaya geçmek istedik. BİRTEK SEN, kendi özgür irademizle geçtiğimiz bir sendika."
'BİRTEK SEN'E GEÇEN İŞÇİLERİ İKNA ETMEK İÇİN BASKI ODALARI KURULDU'
11.5 yıl Özak Tekstil'de çalıştığını, baskı ve mobbinge karşı sendikal hakları için kendi isteğiyle BİRTEK SEN'e geçtiğini belirten işçilerden Mehmet Koca da şöyle konuştu:
"İşyerinde zaten çok sıkı ve ağır çalışma koşulları ve tamamen patron yanlısı olan bir sendika (Öz İplik İş) vardı. Hiçbir şekilde üyelerini savunmayan, işçiyi patrona satan bir sendika vardı. İşçilerin sendikal haklarını işverenden istemeyen, sözleşme sürecini işçilere bildirmeyen bir sendikadan bahsediyoruz.
Burada çalışan insanların rahatsızlığı da buydu. Zaten işçilerin BİRTEK SEN'e geçmesinin nedeni de buydu. BİRTEK SEN'in 'gelin, örgütlenin, iş bırakın' demesi gibi bir durum söz konusu değil. Burada açık bir toplantı yapıldı, insanlar davet edildi. Kimse, kimseye zorla bir üyelik girişiminde bulunmadı. BİRTEK SEN'i tercih edenler, işçilerin kendileriydi bizzat. Bunlardan biri de benim. Bu, işçilerin kendi aldıkları bir karar ve izledikleri bir yoldu.
Bu durum fark edildiğinde içeride baskı odaları kuruldu ve BİRTEK SEN'e geçen arkadaşlarımız sarı sendika tarafından ikna edilmeye çalışıldı. İnsanları işiyle ya da başka şeylerle tehdit ettiler. Yani baskı yapan birileri varsa o da BİRTEK SEN değil karşı taraftır."
'BİRTEK SEN'E GEÇERSEN İŞTEN ATARLAR'
Özak Tekstil'de dört yıl çalıştığını ve başka sendikaya geçmesi durumunda işten atılmakla tehdit edildiğini anlatan Yıldız Bağcı ise şunları anlattı:
"Benim çalıştığım bölümde mesaiye yönelik baskılar vardı. Ben diğer arkadaşlarımın yaşadığı baskılara karşı durmak için eyleme katıldım. İşyerinde baskı ve kadın işçilere yönelik cinsel taciz vardı. Kadın işçileri 'eğer dediklerimizi yapmazsan, ailene gider sevgilin olduğunu söyleriz' diye tehdit ediyorlardı. Buna sessiz kalsaydım, bugün onlara yapılan yarın benim de başıma gelecekti. Ben BİRTEK SEN'e geçmeden iki kez görüşmeye çağrıldım ve bana 'başka sendikaya geçersen seni işten atarlar' denildi. Buna birşey yapmıyorlar ama hakkımızı savunan ve arkamızda duran bir sendikaya (BİRTEK-SEN) saçma sapan sebeplerden ötürü 1.5 milyon lira para cezası kesiliyor. Bu çok mantıksız bir durum."
'HİÇ KİMSEYİ 'GELİN EYLEME KATILIN' DİYE ZORLAMADIK'
BİRTEK SEN'e geçmesi için kimsenin kendisine baskı yapmadığını vurgulayan Bağcı, "Ben kendi hakkımı ve arkadaşlarımın hakkını savundum. Sonuna kadar da gittim. BİRTEK SEN'e geçtiğim için de hiç pişman değilim. Ne BİRTEK SEN ne de biz kimseyi eyleme katılmaları için zorlamadık. Herkes kendi isteğiyle eyleme katıldı. Biz eylem yaparken içeriden bizi arayıp 'Biz sizi destekliyoruz ama işten çıkarılırsak, iş bulamayabiliriz' diye iletişime geçen arkadaşlarımız vardı. Çünkü bakmak zorunda oldukları çocukları vardı. Biz de onları anladığımızı söyledik ve hiçbir şekilde 'gelin eyleme katılın' diye zorlamadık" dedi.
Hak ihlalleriyle anılan Özak Tekstil'den isim değişikliği: Kübrateks adıyla işe alım yapacak
Markalar siparişi kesti, Özak Tekstil isim değiştirdi
Özak işçileri Levi's ve Zara önünde eylem yapmak istedi, yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı