Özak işçilerinden direnişi sürdürme kararı: Dört sendika yöneticisi ve dört işçi gözaltında tutuluyor

Direnen Özak Tekstil işçilerinin basın açıklamasının ardından BİRTEK SEN Genel Başkanı Türkmen ve sendikanın örgütlenme uzmanı Mazlum Ayçiçek gözaltına alındı. 100 işçi serbest bırakılırken, dört işçi ve dört sendika yöneticisi gözaltında tutuluyor.

Ali GÜZEL

URFA - Baskı ve mobbinge karşı direnişlerini 15 gündür sürdüren Özak Tekstil işçileri jandarmanın sabah biber gazı ve basınçlı suyla yaptığı müdahalede BİRTEK SEN Bölge Temsilcisi Çayan Dursun ve Örgütlenme Uzmanı Deniz Kar'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 110 kişinin sabah saatlerinde gözaltına alınmasını ve bazı işçilerin yaralanmasını kent merkezindeki Rabia Meydanı'nda protesto etti.

'KADIN İŞÇİLERİ ÖZEL HAYATLARIYLA TEHDİT ETTİLER'

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Rabia Meydanı'nda şunları söyledi:

"İçeride sorgu odaları kurdular. İçeride kadın işçiler için ikna odaları kurdular. Tek tek işçi arkadaşlarımızı ve kadın işçileri içeri çekip, 'Eğer patronun istediği sendikaya üye olmazsanız işten atılırsınız' diye tehdit edildiler. Bu da yetmedi, kadın işçileri özel hayatlarıyla tehdit ettiler. Bu da yetmedi ailelerini arayıp tehdit ettiler. Bunlar da sonuç vermeyince 27 Kasım günü bir kadın işçi arkadaşımızı işten attılar. O arkadaşımız 19 Kasım'da sendika olarak Özak Tekstil'de işçilerle yaptığımız toplantıda pek çok işçi gibi söz aldı ve bu fabrikada kadın işçilere uygulanan baskıyı, mobbingi ve tacizleri anlattı. Özak Tekstil fabrikasında işçilerin sendika seçme hakkı tanınmıyor. İşçiler, anayasal hakları olan bir sendikaya üye oldukları için günlerce baskıyla, tehditle ve mobbingle sindirmeye çalışıldılar."

'İŞÇİLERE YAPILMAYAN ZULÜM KALMADI’

15 gündür hukuksuzluğa karşı direndiklerini dile getiren Türkmen, şöyle konuştu:

"Hukukun, demokrasinin, yasaların bu kadar güdük olduğu bu ülkede bile mevcut yasalar ve hukuk bile uygulansa işçilere karşı bu suçu işleyenlerin hepsinin hapse atılması gerekirdi ama 15 gündür bu hukuksuzluğa, işyerindeki bu kölelik düzenine, bu baskı ve işkence düzenine, kadın işçilere uygulanan bu mobbinge karşı hakları için mücadele eden işçilere bütün Urfa halkının, bütün Türkiye'nin, bütün dünyanın gözü önünde yapılmayan zulüm kalmadı. Özak Tekstil patronunun işçilere uyguladığı bu baskı, tehdit ve mobbingin hangi yasalarda yeri var?"

EMEP MİLLETVEKİLİ KARACA'DAN POLİS ABLUKASINA TEPKİ

Açıklama yapan işçilerin etrafındaki polis ablukasına tepki gösteren Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca ise "Bu halkın başına kötü bir şey geldiğinde burada olmayanlar, işçiler haklarını istediği için etrafımıza dizildiler. 15 gündür işçiler ekmeklerinin büyümesini istedikleri için mücadele ederken karşılarında hep gördüklerini bir kez de kent meydanında görüyorlar" dedi.

AÇIKLAMA SONRASI SENDİKA YÖNETİCİLERİNE GÖZALTI

Açıklamanın ardından işçiler alandan ayrılırken BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendikanın örgütlenme uzmanı Mazlum Ayçiçek, polis tarafından gözaltına alındı. EMEP Milletvekili Sevda Karaca, "Suç işliyorsunuz. Ne hakla sendika yöneticilerini gözaltına alıyorsunuz? Korku dağları almış. O Özak patronu böyle mi susturacak Özak işçilerini?" diyerek, sendika yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

İŞÇİLER FABRİKA ÖNÜNDE DİRENİŞİ SÜRDÜRECEK

Urfa Barosunda sendika yöneticileri ile toplantı yapan işçiler direnişlerine fabrika önünde sürdürme kararı aldı.

100 İŞÇİ SERBEST BIRAKILDI, 8 KİŞİ GÖZALTINDA

Sabah gözaltına alınan işçilerden 100'ü serbest bırakılırken, BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Bölge Temsilcisi Çayan Dursun, örgütlenme uzmanları Deniz Kar ve Mazlum Ayçiçek ile ikisi kadın dört işçi halen gözaltında tutuluyor.

URFA VALİLİĞİ: ALTI KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Urfa Valiliği'nden yapılan açıklamada işçilerin eylemiyle 'toplum düzeninin bozulduğu, iş ve çalışma hürriyetini ihlal edildiği' savunuldu. Altı kişi hakkında adli soruşturma başlatıldığını belirtilerek, şöyle denildi:

"Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan bir işletmede 27.11.2023 tarihinden itibaren bir sendika organizesinde iş bırakma ve sendikal faaliyet şeklinde başlayan eylemlerin kolluk kuvvetlerimizin sürekli uyarılarına rağmen yasadışı toplantı ve gösteriye dönüşmesi, iş ve çalışma hürriyetine müdahalede bulunulması üzerine 28 kişi hakkında adli işlem başlatılmış ancak yapılan bütün uyarılara rağmen 2911 sayılı kanuna aykırı şekilde toplantı ve gösteri yapılması, servis araçlarının geçişinin engellenmesi, Organize Sanayi Bölgesi içinde trafik düzeninin bozulmasına kadar varan yasa dışı davranışlara devam edilmesi üzerine, 11.12.2023 Pazartesi günü söz konusu faaliyetleri yürüten 6 kişi başlatılan adli soruşturma kapsamında gözaltına alınmış, izinsiz yapılan toplantı ve gösteriye yapılan ikazlara rağmen son verilmemesi üzerine topluluğun dağılması sağlanmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır. Toplum düzenini bozan, iş ve çalışma hürriyetini ihlal eden benzeri kanuna aykırı girişimlere karşı bundan sonra da yasal olarak gerekli işlemler uygulanacaktır."

SENDİKA VALİLİĞİN AÇIKLAMASINA YANIT VERDİ

Valiliğin bu açıklaması üzerine BİRTEK SEN de tepki içeren bir açıklama yayınladı. Valiliğin açıklamasındaki işçilerin mücadelesinin "toplum düzeninin bozulduğu, iş ve çalışma hürriyetinin ihlal edildiği ve kanuna aykırı olduğu" iddialarına tepki gösterilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"İşimiz, ekmeğimiz ve sendika seçme özgürlüğü mücadelemiz ilk gününden beri Özak işçilerine şiddet uygulanmış, fabrika önünde bulunmaları engellenmiş, kolluk şiddetinden camiye sığınmak isteyen işçilere caminin kapısı kapanmış ve son olarak bugün yapmak istediğimiz basın açıklamasına müdahale sonucu çok sayıda işçi şiddet görmüş ve gözaltına alınmıştır.

'SUÇ İŞLİYORSUNUZ'

Bir kez daha söylüyoruz; işçilerin sendika seçme özgürlüğüne, sendikamızın faaliyet yürütmesine, Anayasal toplanma hakkımıza engel oluyor ve suç işliyorsunuz. Bu hukuksuzluğa son verin.

Haklıyız, kazanacağız!"