Direnişteki Özak işçileri anlattı: Patron jandarmayı önüne almış bize işkence yapıyor
Ali GÜZEL
URFA - Baskı ve mobbinge karşı 15. günündür direnişlerini sürdüren Özak Tekstil işçilerine jandarma bu sabah çok sert müdahale etti. BİRTEK-SEN Bölge Temsilcisi Çayan Dursun ve BİRTEK-SEN Örgütlenme Uzmanı Deniz Kar ile en az 110 işçi gözaltına alındı. İşçiler, müdahale anlarını ve yaşadıkları baskıları Artı Gerçek'e anlattı.
Direnişteki Özak Tekstil işçileri bu sabah Organize Sanayi Bölgesi'nde toplanmaya başladı. Barikat kuran jandarma, zırhlı araçlarla önlem aldı. Bir helikopter de işçilerin üzerinde uçuş yaptı. Öğle saatlerinde basın açıklaması yapmaya hazırlanan işçilere jandarma TOMA'dan sıkılan tazyikli su, gaz ve copla müdahale etti.
JANDARMADAN KADIN İŞÇİLERE İSİM İSİM GÖZALTI
Müdahale sırasında yaralanan, fenalık geçiren işçiler oldu. Jandarma kadın işçilere isimleriyle seslenerek gözaltına almaya çalıştı. Yaralanan bazı işçiler kendi imkânları ve işçi arkadaşları tarafından hastaneye götürüldü.
İŞÇİLER ATEŞ YAKARAK ISINMAYA ÇALIŞTI
İşçiler, müdahalenin ardından ateş yakarak ısınmaya ve kıyafetlerini kurutmaya çalıştı. İşçiler, ıslanan kıyafetlerini çalıların üzerine sererek kuruttu.
'EMİR BÜYÜK YERDEN HERHALDE'
İşçilerden Mahmut Tahta, "Jandarma bize tazyikli suyla müdahale etti. Bayan arkadaşlarımı yıprandı. Emir büyük yerden gelmişti herhalde. Bir yaralımız vardı. Tazyikli su midesine gelmişti. Onu hastaneye kendi imkânlarımızla kaldırdık. Ambulans geldi de, diğer arkadaşlarımızla ilgileniyordu. Hemen hemen 150 kişi falan gözaltına alındı" dedi.
'PATRON JANDARMAYI ÖNÜNE ALMIŞ BİZE İŞKENCE YAPIYOR'
İşçilerde Cuma Derman da şöyle konuştu:
"Biz Türkiye Cumhuriyet'i vatandaşıyız. sırf sendika değiştirdik diye gördüğümüz muamele, biber gazı, cop ve çevik kuvvetin müdahaleleri ile karşılaşıyoruz. Fabrika, patron jandarmayı önüne almış bize işkence ve etmediği muamele kalmadı. Coplar, biber gazları, daha neler neler... Bir sürü arkadaşımız yaralandı. Bayan arkadaşlarımızı copladılar. Her türlü muameleyi gördük. Niçin? İşçiyiz hakkımızı aradığımız için.
Bizi ne gözle görüyorlar, biz anlamadık. Biz 'terörist' değiliz. Biz Türkiye vatandaşıyız, işçiyiz, emekçiyiz. Hakkımızı istiyoruz. Vali karar çıkarıyor yasak. Niye, işçiye karşı. Ben anlamadım işçiyi ne gözle görüyor bu vali. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hakkımızı istiyoruz. Davamızdan vazgeçmeyeceğiz. 150 arkadaşımız gözaltında, darp edile edile götürüldü. Hakkımızın sonuna kadar arkasındayız. Direne direne kazanacağız."
'BUNU HAKETMEDİK'
İşçilerden Mehmet Garip de şunları söyledi:
"Bir buçuk yıldır bu fabrikada çalışıyorum, makineciyim. Fabrikamızda sendika var. Bu sendika da bizi korumak için var, haklarımızı aramak için. Örneğin, yemekhaneye gidiyoruz tabaklar kirli. Kedi ekmeğin içine girmiş, fotoğrafları da var, gösterebilirim. Biz bu yemeği yiyoruz. Bu insanlık dışıdır. Bunu kimsenin midesi kaldırmaz. Tehditler savurmaya başladılar sendika değiştirdiğimizden dolayı.
'Ya eski sendikaya gelirsiniz ya da işten atarız' diyorlar. Tazminatsız çıkarıyor. Beş yıllık adama 25 bin TL veriyor, vicdan değildir. Yasal olarak hakkımızı arıyoruz. 15 gündür jandarmaya karşı herhangi bir taşkınlık yok. Sabah yine 100-150 kişiyi aldılar. Benim anlamadığım nokta fabrika onlara emir veriyor, jandarma da yerine getiriyor.
Bize karşı düşman gibi. Bak her yerimiz sırılsıklam. Bunu haketmedik. 15 gündür sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Baştakilerin hiçbiri gelip de bizimle görüşmedi. Ben makineciyim. Dışarda çalışan 20 bin liraya çalışıyor, ben burda çalışıyorum 11 bin 400 liraya."
RABİA MEYDANI'NDA EYLEM YAPACAKLAR
Saat 13.00'te fabrikanın önünde basın açıklaması yapmayı planlayan sendika ve işçiler, jandarmanın sert müdahalesinin ardından saat 15.00'te kent merkezindeki Rabia Meydanı'nda toplanma kararı aldı.
'ÖZAK TEKSTİL İŞÇİLERİ PATRONUN KÖLESİ OLMAYACAK'
BİRTEK SEN'den yapılan açıklamada, şöyle denildi:
"Bugün Saat 15.00’de Özak işçilerine yapılan saldırıyı ve zulmü protesto etmek için Rabia Meydanı’nda olacağız. Özak patronunun talimatı ve valiliğin emriyle yapılan bu hukuksuz saldırının emrini veren ve uygulayan herkes hesap verecek. Özak Tekstil işçileri patronun kölesi olmayacak.Anayasal haklarımızdan, sendika seçme hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Tüm Urfa halkını, Türkiye ve dünyadaki işçi ve emekçileri, sendikaları, emekten yana olan herkesi Özak işçilerine ses vermeye çağırıyoruz."
Kadim şehir Urfa, kapitalizm ve Özak Tekstil işçileri
Hukuk kurumlarından direnişteki Özak işçilerine destek: Patronlara kalkan olan bu ablukaya son verin