Polonez işçilerinin Ankara’ya başlattığı ‘Anayasal Hak Yürüyüşü’ne yine polis engeli
Çatalca Adliyesi önünde 10 gündür açlık grevi yapan Polonez işçilerinin Ankara’ya başlattığı ‘Anayasal Hak Yürüyüşü’ yine polis engeliyle karşılaştı. Kartal Adliyesi önünde durdurulan işçiler mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söylüyor.
Müzeyyen YÜCE
İSTANBUL - Ürdünlü Polonez firmasında ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı Tekgıda-İş Sendikası'na üye olan ve hemen akabinde işten çıkartılan 146 işçinin hak mücadelesi aylardır sürüyor.
Firmadan atılan işçilerin geri alınması, ücretlerin iyileştirilmesi ve sendikal faaliyetlerin önündeki engelin kaldırılması talebiyle 150 gündür direnen işçiler, Ankara’ya yürümelerine izin verilmeyen Çatalca Adliyesi önünde 10 gündür kefenli açlık grevi yapıyor. Bu süreçte birçok işçi fenalaşarak hastaneye kaldırılırken, işçilerden bir kısmı bugün Ankara’ya ‘Anayasal Hak Yürüyüşü’ başlattı. İstanbul Gülsuyu Köpürü’sünden Kartal Adliyesi’ne yürüyüşe geçen işçilerin önü polis tarafından kesildi. Yürümeleri engellenen işçilerin adliye önünde bekleyişi sürüyor.
‘BAKANLIĞA ‘MADEM HAKLIYIZ NEDEN YAPTIRIM UYGULAMIYORSUNUZ” DEMEK İSTİYORUZ’
Tek Gıda İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, sendikal faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle işten atılan Polonez işçilerinin sesini yaklaşık altı aydır duyurmaya çalıştıkları, ancak açlık grevine rağmen seslerinin duyulmadığını söyledi. İşçilerin sorunlarının çözümünde muhatabın Ankara olduğuna dikkat çeken Karlıkaya, “Kartal Adliyesi’nde bekleyişimiz sürüyor. Polise yolu açmalarını söyledik; ancak açamayacaklarını belirttiler. Biz bu geceyi burada geçireceğiz. Önümüzün açılması için gerekli mücadeleyi vereceğiz. Ankara’da Bakanlığa “madem biz haklıyız neden patronu bir yaptırım uygulamıyorsunuz” diye sormak istiyoruz. Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
‘YILLAR SÜRECEK DAVALARDA VGEÇ GELEN HAK ADALER DEĞİLDİR’
İşten atılan 146 işçinin işe geri dönüş davalarına dair ön inceleme duruşmalarının daha yeni görülmeye başlandığına dikkat çeken Karlıkaya, davaların seneler süreceğini belirterek şöyle konuştu:
“İşçilerin işten atılmasının üzerinden beş ay geçti. Daha duruşmalar yeni başladı. Bazı işçilerinin duruşmaları ise başlamadı bile. Mahkeme ve istinaf süreci derken iki iki buçuk sene sürecek davalar. İki buçuk yıl sonra gelen hak, adalet midir? Yasa bu davaların 4 ayda sonuçlanmasını öngörüyor. Bizim eylemimiz 5 ay oldu, neden sonuçlanmadı? Biz adalet istiyoruz. Boyun bükmedik, ekmeğimizin kavgasını veriyoruz. Hakkımızı da alacağız.”
‘SESİMİZİ CUMHURBAŞKANI DUYANA KADAR VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Ankara yürüyüşüne katılan ancak engellenen işçilerden Ayla Erdal da yol açılana kadar Kartal Adliyesi önünde olacaklarını söyledi. İşçi sınıfı olarak sorunlarını anlatabilmek adına Ankara’ya yapmak istedikleri yürüyüşün Anayasal bir hak olduğuna vurgu yapan Erdal, “Anayasal hak yürüyüşü yapıyorduk; Kartal Adliyesi önünde kilitlendik, abluka altına alındık. Bu gece buradayız. Sadece sendikaya üye olduğumuz için bu haldeyiz. 5 aydır direniyoruz. Yılmadık, korkmuyoruz. Sesimizi Cumhurbaşkanına duyurana kadar, bizi duyana kadar vazgeçmeyeceğiz. Bu yolda ölmek var, dönmek yok” ifadelerine yer verdi.
‘ÇOCUKLARIMIZ BİR ŞEY İSTEDĞİNDE BAŞIMIZI ÖNE EĞMEK İSTEMİYORUZ’
Erdal, konuşmasında “Bu sadece bizim değil tüm işçi sınıfının mücadelesi” diyerek,
“Biz artık çocuklarımız bir şey istediğinde başımızı öne eğmek istemiyoruz. Asgari ücretle geçinmek mümkün değil. Ben de ailemle dışarı çıkabilmek, senede bir de olsa ben de tatil yapabilmek istiyorum. Neden her şey zenginden yana. Biz de insan gibi yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.
‘YAZ KIŞ FARKETMEZ, HAKKIMIZI ALANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ’
İşçilerden Engin Gürbüz de haklarından vazgeçmeyeceklerini kaydederek şunları söyledi:
“Hedefimiz Ankara’ydı; ancak abluka altına alındık. Bu süreçte işe geri dönüş davalarımız da sürüyor. Benim davam şubat ayında. Öyle görünüyor ki bir iki sene sürecek. Yürüyüşümüze müsade edilene kadar buradayız. Yaz aylarında başladı direnişimiz; üç mevsim erittik. Belki yeni yıla da bu direniş ile devam edeceğiz. Kar, kış fark etmez. Hakkımızı alana kadar bu yoksa devam edeceğiz.”
ÇADIR KURMAK İSTEYEN POLONEZ İŞÇİLERİNE MÜDAHALE: ÇADIR KIRILDI
Ankara’ya yürüyüşe geçtikleri esnada Kartal Adliyesi önünde çevik kuvvet ekipleri tarafından engellenen ve geceyi adliyenin yanındaki parkta geçirmek üzere soğuğa karşı çadır kurmak isteyen Polonez işçilerine polis müdahale etti. Müdahale sırasında işçilerin alana getirdiği çadır kırıldı. Kısa süreli yaşanan arbedenin ardından işçilerin bekleyişi sürüyor. Yaşanan arbedeye ilişkin konuşan Suat Karlıkaya, “Havanın soğuk olmasından kaynaklı kadınların uyuyabileceği bir çadır kurmak istedik ancak polis müdahale etti, çadır kırıldı. Şu an bekleyişimiz halaylar eşliğinde sürüyor. Asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.