Sendikalardan ortak tepki: Asgari değil sefalet ücreti
Asgari ücretin 2 bin 825 TL olarak belirlenmesine tepki gösteren sendika temsilcileri, 2021’de milyonlarca insanın açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edildiğini söyledi.
Asgari ücretin 2 bin 825 TL olarak belirlenmesine tepki gösteren sendika temsilcileri, 2021’de milyonlarca insanın açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edildiğini söyledi.
Milyonlarca kişiyi etkileyecek 2021 yılı için asgari ücret 500 TL artarak, 2 bin 825 TL olarak belirlendi. Açıklanan asgari ücret zammı sendika temsilcileri ve işçileri tatmin etmedi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ve Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, asgari ücret zammın beklentilerin altında olduğunu belirterek, açıklanan rakamın "insanca yaşamaya" yeterli olmayacağını söyledi.
'İŞSİZ SAYISI 10 MİLYON ENFLASYON YÜZDE 40'
Mezopotamya Ajansı'ndan Emrullah Acar'ın haberine göre işçilerin taleplerine karşı iktidarın işverenden yana tutum takındığını anlatan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, asgari ücrettin toplumun bütün kesimlerinin etkileneceğinin belirtti. Asgari ücretin kamu emekçilerinin de temel sorunu olduğuna dikkat çeken Bozgeyik, 2 bin 825 TL rakamının "kuru ekmek" ücreti olduğunu söyledi. Bozgeyik, "İşçiler 2021’de de sefalet koşullarında yaşamaya devam edecek. İnsan onuruna yaraşır bir ücreti emekçilere çok gören iktidar tercihini yeniden sermayeden yana kullandığı açığa çıktı. İşsiz sayısı 10 milyonu geçti, gerçek enflasyonun ise yüzde 40’ları bulduğu bir ortamda açıklanan oranlar asgari vicdanda eser kalmadığını ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.
'SARAYIN 4 DAKİKALIK GİDERİ İŞÇİNİN BİR YILINA DENK'
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un geçen yıla oranla 500 TL zam yaptıklarını söylemelerinin gerçek olmadığını dile getiren Bozgeyik, "Ciddi bir artış algısı oluşturuluyor ancak Asgari Geçim İndirimini (AGİ) düşürüldüğünde 2021 yılında bekar bir işçi için asgari ücret esas olarak 2 bin 557 TL’dir. İktidar işverenlere sigorta prim kesintileri dahil birçok mali muafiyet sağlarken, salgın koşullarında dahi işçiden yapılan kesintilerin en azından bir kısmından feragat etmemiştir. Saray’ın 4 dakikalık gideri için devletin 2021 bütçesinden ayrılan miktar bir asgari ücretlinin bir yıllık ücretine denk gelmektedir" diye konuştu.
'EN AZ 3 BİN 800'
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na tepki gösteren DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ise, komisyonun asgari ücreti belirlemede bir işlevinin olmadığını dile getirdi. Açıklanan ücrete karşı sorumluluğun iktidarda olduğuna söyleyen Görgün, "Hükümetin yurttaşların sorunlarına çözüm bulma noktasından ne kadar uzak olduğunu bugün bir kez daha gördük. Açıklanan rakam geçinecek, insanlık onurunu ayakta tutacak bir ücretten uzaktır. Bir yıldır yükselen gerçek enflasyon dikkate alınmadan bir ücret belirlenmiştir" diye belirtti.
DİSK Araştırma Merkezi'nin hesaplamalarında asgari ücretin en az 3 bin 800 olması gerektiğinin saptandığını anımsatan Görgün, bir yıl boyunca insanların hayatını etkileyeceğini söyledi.
'TÜRK-İŞ'İN TUTUMU YETERLİ DEĞİL'
Türk-İş'in asgari ücret kararına "Hükümetin ve patron kesiminin bu kararına muhalif kalıyoruz ve katılmıyoruz" açıklamasının yeterli olmadığını vurgulayan Görgün, "Sadece katılmıyoruz demek yeterli değil. Bir kez daha görüldü ki işçiler sendikalar güçlerini birleştirip ortak mücadele etmedikleri zaman haklarını alamıyor. Mücadelesiz hak verilmiyor, bir kez daha bunu teyit ettik. Asgari ücret açıklandıktan sonra sadece buna ‘katılmıyorum’ demek yeterli bir sendikal mücadele değil. Asgari ücret belirlenirken emek örgütleri, sendikalar emekçileri ortak bir mücadele çerçevesinden bir araya getirmesi lazımdı" diye konuştu. İktidarın sermayeden yana tercihini kullandığının altını çizen Görgün, belirlenen asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını emekçiler yaşayarak, gördüklerinde konfederasyonların bir araya gelerek, demokratik haklarını kullanması gerektiğini vurguladı.
İKTİDARIN TERCİHİ
Asgari ücretten etkilenecek kesimlerin başında emekli yurttaşların olduğunun altını çizen Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, 8 milyon emeklinin asgari ücretten daha düşük emekli maaşı aldığını vurguladı. Asgari ücrete yapılan yüzde 21 zammın yanıltıcı olduğunu dile getiren Kocabıyık, "2003 yılında asgari ücret ile 22 tane çeyrek altın alınabilirdi ancak şimdi 3 tane alınabiliyor. Bu ücret ile bir evin geçiminin sağlanması mümkün değil. Bu bir tercih aslında, bütçenin büyük bir kısmı savaşa ayrılıyor. İnsanların daha iyi geçinmesi için bir şey yapılmıyor" dedi.
ÜCRETLERİ DEĞİŞTİRME ÖNERİSİ
Milyonlarca emekli yurttaşın 2020’de "sefalet ücreti" ile geçinmeye mahkûm edildiğini belirten Kocabıyık, "2021’de yeniden milyonlarca insan açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edildi. Yoksulluk ile öldürmenin pek çok yolu var bunlardan biride asgari ücrete mahkûm etmektir" diye konuştu. Sendikaların birleşip "insanca yaşam" mücadelesi vermesinin önemli olduğunun altını çizen Kocabıyık, şunları söyledi: "İktidara şunu öneriyorum; çok değil bir ay ücretlerimizi değiştirelim. Tespit ettikleri asgari ücret kendilerince makulse biz seve seve ücret değişimi yapmaya hazırız. Çünkü milletvekili maaşı asgari ücretin 10 katı var. Cumhurbaşkanı ise 30 katı fazla maaş alıyor. Bütün muhalefet buna karşı birlikte mücadele vermeli."