TGC Genel Başkanı Vahap Munyar: Biz, haberin kutsallığını koruyamadık

TGC Genel Başkanı Vahap Munyar: Biz, haberin kutsallığını koruyamadık
TGC Genel Başkanı Vahap Munyar, iktidarın basın üzerindeki baskısını anlattı. Munyar, "Eğer haberin kutsallığını koruyabilseydik, iktidaralar bizim üzerimizden bu kadar baskı kuracak güce ulaşamazdı" dedi.

Artı Gerçek - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Başkanı Vahap Munyar, yerel ve yaygın basın üzerinde iktidarın baskısını anlattı. Munyar, basının maddi ve manevi anlamda giderek güç kaybına uğramasının temel nedeninin basında güç birliğinin olmamasından ileri geldiğini söyledi

Yeni Çizgi haberden Bekir Şahin'in haberine göre;Türkiye’nin ilk ve en eski basın kuruluşu olan TGC’nin 77 yıllık onurlu bir geçmişe sahip olmasının tek nedeni, onurlu ve ilkeli duruşundan kaynaklı olduğu söyleyen TGC Genel Başkanı Vahap Munyar, TGC olarak hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmadan bugünlere gelindiğini belirtti.. "B nedenledir ki basın kuruluşlarına veya gazeteci meslek mensuplarına yönelik saldırı, haksızlık, sansür vb. baskılara karşı duruş sergileyen, ses çıkarabilen, tepki gösteren, olası mağduriyetlerde sahip çıkarak gücü oranlarında yardım eden bir basın kuruluşuyuz" diyen Munyar, TGC’nin her koşulda meslektaşlarına sahip çıkmaya çalıştığının altını çizdi.

BASIN KURUMU İÇİNDE FİZİBİLİTE ŞART

TGC olarak meslek içi eğitimlere de önem verilerek, 81 ilde 86 seminer düzenlendiğini 9 bine aşkın gazeteciye meslek içi eğitim sertifikası verdiklerini de hatırlatan başkan Munyar şöyle devam etti:

“Maalesef diğer sektörlerde olduğu gibi basın sektöründen, fizibilite yapılmadan gazeteler açılıyor. İhtiyaç fazlası basın kuruluşu olunca da yaşatmak kolay olmuyor. Fizibilite şart. Ayrıca Yasalarında yetersizliğini fırsat bilen başka meslekten insanlar da bu işe çok rahatça, hiçbir engel ile karşılaşmadan girebiliyor, o zaman basın içinden çıkılmaz hal alıyor. Böyle olunca gazeteler sadece BİK’ten gelen reklamlara kendini bağladığından, başka yerden de reklam gelmeyince çok zor durumda kalabiliyor ve yaşatmakta zorlanıyor. Dolayısıyla yerel ve yaygın basında yaşanan sorunlar hemen hemen aynı. Bugün mevcut basının büyük bir kısmı, resmi ilanlar olmasa ayakta duramaz.

YEREL GAZETELERDE BİRLEŞME VE GELİR SORUNU

Yine bir başka önemli konu yerelde resmi ilanlar için, gazetelerinde sayılarını azaltmaya yönelik gazeteler arasında birleştirmeye gidildi, fakat buda çözüm olmadı, çünkü birleşen gazeteler dijital ortamda da olsa yayın hayatını sürdürüyor. Bu nedenle birleşme sayıları azaltma anlamında bir işe yaramadığı gibi reklam pastası küçüldüğünden bugün birçok yayın kuruluşu bazı haberleri ücretli olarak yayınlamaya başladı. Çünkü giderini karşılayamaz durumdalar.”

SOKAĞI KONTROL ETMEK ZOR OLUR

Sektörün içinde bulunduğu şu zor koşullarda, basın birlik olmadıkça, hele hele büyük bir kısmı iktidarın tekelinde olan güçlü bir basın varken, yaşanan haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı sokağa çıkmanın da bir anlam ifade etmeyeceğini vurgulayan Munyar, böyle bir ortamda sokağa çıkacak kitleyi kontrol etmeninde çok zor olacağını belirtti. Ancak TGC olarak yaşanan hukuksuzluklara karşı da tepki gösterdiklerini, iktidar ve muhalefete düzenli olarak hazırladıkları raporları gönderdiklerini belirten başkan Munyar, “Gazetecilerin yaşadıkları mağduriyetlerde de hukuksal olarak ücretsiz danışmanlık veriyoruz” diye konuştu.

HABERİN KUTSALLIĞINI KORUYAMADIK

Siyasetin bugün bambaşka bir noktaya geldiğini hatırlatan TGC Genel Başkanı Vahap Munyar, “Haber kutsaldır, yorum hürdür” sözünü anımsatarak, “Basın kuruluşları ve basın mensupları olarak biz, haberin kutsallığını koruyamadık. Eğer haberin kutsallığını koruyabilseydik, iktidaralar bizim üzerimizden bu kadar baskı kuracak güce ulaşamazdı. Bugün siyasi iktidar gücü eline aldığından, medyanın da büyük bir kısmını eline geçirmiş durumda. Kalan muhalif basın ise maddi güçlükler içerisinde ayakta kalma mücadelesi verirken, bir yandan da haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı direniyor, demokrasi için, özgürlükler için mücadele veriyor. Düşünebiliyor musunuz bugün bir karikatüre bile tahammül edilemiyor, hemen dava açılıyor. Karikatür eleştirse de, aydınlatıcı bilgiler mesajlar verir. Bundan niye rahatsız olunur? Bu baskılara karşı eğer Basın kendi arasında Birlik olabilseydi bunlar yaşanır mıydı? Biz gazeteciler olarak dayanışma içinde olmalıyız. İktidar, patronlar değişir ama önemli olan halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uygun gazetecilik yapabilmek, birbirlerini hedef göstermemek, haksızlıklara karşı yan yana mücadele edebilmek ” dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar