Urfa’da işçi kıyımı: Fabrika önüne giden işçiler jandarma barikatı ile karşılaştı
Uğur Tekstil Fabrikası sendikaya üye oldukları için 300 işçiyi işten çıkararak fabrikayı kapattı. DİSK temsilcisi Türkmen: Taleplerimiz kabul edilmezse direnişimiz sürecek.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Urfa’da 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Uğur Tekstil Fabrikası’nda, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası’nın fabrikada sendikal yetkiyi almasının ardından, fabrika yönetimi Kod-18 (İşin bitmesi) gerekçesiyle fabrikada çalışan 300 kişiyi işten çıkararak fabrikayı kapattı. İşçilerin sendikaya üye olmasından dolayı yaşanan bu işçi kıyımına tepkiler sürüyor. İşçilerin buna karşı başlattığı eylem üçüncü güne girdi.
İŞÇİLERİN EYLEMİNE JANDARMA ENGELİ
Haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atıldıklarını belirten işçiler sendikal haklarının tanınması ve işe geri alınmaları talebiyle Uğur Tekstil Fabrikasının önünde oturma eylemi başlatmıştı. Sabah saatlerinde Urfa 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Uğur Tekstil Fabrikasının önünde oturma eylemi için giden işçiler asker ve jandarma barikatıyla karşılaştı. İşçileri fabrika önüne yaklaştırmayan jandarma, Urfa Valiliğinin kararını gerekçe gösterdi.
TÜRKMEN: FABRİKA PATRONU RAHATSIZ OLUYOR DİYE DEMOKRATİK HAKLARIMIZ ENGELLENİYOR
Engellemeye tepki gösteren DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Uğur Tekstil patronunun sırf sendikadan ve fabrikadaki sendikal örgütlülükten kurtulmak için hileli bir şekilde fabrikayı kapatma yoluna başvurduğunu hatırlattı. Bunun gerçek bir kapanma olmadığını bildikleri için fabrikanın tekrar açılması ve bütün üyelerinin tekrar işe alınması talebiyle mücadele başlattıklarını ifade eden Türkmen, "Bu sabahtan itibaren fabrika önünde nöbet eylemi başlatmak için fabrika önüne gittik. Yine karşımızda asker ve jandarma barikatıyla karşılaştık. Urfa Valisinin talimatıyla Uğur Tekstil fabrikasının önüne yaklaştırılmama talimatı verildiğini öğrendik. Nöbet eylemine katılmak üzere belirlediğimiz gönüllü 10 işçi arkadaşımızın fabrika önünde beklemesine dahi izin vermeyeceklerini söylediler. Yani demokratik ve anayasal hakkımız olan nöbet eylemini bile sırf fabrika patronu rahatsız oluyor diye engel olmak istediler" dedi.
İŞÇİLERE KARŞI TAKVİYE GÜÇ
Ne olursa olsun fabrika önünden ayrılmamakta kararlı olduklarını dile getirmelerinin üzerine çok sayıda panzer ve zırhlı araçla jandarma ve çevik kuvvet yığınağı yapıldığını ifade eden Türkmen, "Biz de bütün üyelerimize çağrı yaparak fabrika önüne çağırdık. Fabrika önünde sadece 10 işçiyle sürdürme kararı aldığımız nöbet eylemini valinin ve jandarmanın bu tutumu üzerine sürdürme kararı aldık" diye konuştu.
PATRON GERİ ADIM ATTI, GÖRÜŞMEYİ KABUL ETTİ
Çağrıları üzerine bütün üyelerinin direnişe katılmak üzere yola çıktığı sırada fabrika patronunun geri adım atarak sendikayla görüşmeyi kabul ettiği bilgisinin kendilerine geldiğini anlatan Türkmen, Uğur Tekstil’in patronu fabrikanın üretim yaptığı Zara markasının temsilcileri 8 Ekim Cuma günü sendikalarının genel merkez yöneticileri ve küresel sendika temsilcileri ile görüşme yapacağını söyledi.
İŞÇİLERDEN İKİ TALEP: FABRİKA SENDİKAYI TANISIN, FABRİKA AÇILARAK İŞÇİLER İŞ BAŞI YAPSIN
Görüşme yapılana kadar şimdilik fabrika önündeki başlattıkları nöbet eylemini durdurduklarını ifade eden Türkmen, şunları söyledi: "Bütün işçi arkadaşlarımızla birlikte belirlediğimiz iki talebimiz var. Birincisi fabrika yönetimi sendikayı tanımama tutumunda vaz geçmeli, yetki itirazını geri çekmeli ve sendikamızı muhatap alarak toplu sözleşme görüşmelerine derhal başlamalıdır. İkincisi fabrika bir an önce açılmalı ve sendika üyesi tüm işçiler eksiksiz şekilde işe alınmalıdır. Bu iki talebimiz kabul edilmezse bütün üyelerimizle mücadeleye ve direnişimize sonuna kadar devam edeceğiz. Cuma günkü görüşmede taleplerimiz kabul edilmezse fabrika önündeki nöbet eylemimiz devam edecektir."