Urfa'da mevsimlik tarım işçiliği tartışıldı: 'Sorun ve çözüm Kürt sorunuyla paralel'

Urfa'da mevsimlik tarım işçiliği tartışıldı: 'Sorun ve çözüm Kürt sorunuyla paralel'
Urfa'da mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları sorunlara dair çalıştay düzenlendi. Çalıştay'da kimi katılımcılarca sorunun doğrudun Kürt meselesiyle bağlantılı olduğu, çözümünde ancak bu paralelde gelişebileceği dile getirildi.

Artı Gerçek - Urfa Barosu Emek Komisyonu, Urfa'dan başka kentlere mevsimlik tarım işçisi olarak gidenlerin yaşam ve çalışma koşullarına dair çalıştay düzenledi. Baro’nun Tahir Elçi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya, kentteki birçok kurum, kuruluş, siyasi parti ve sivil toplum temsilcisi katıldı.

Çalıştay, Komisyon üyelerinin saha araştırmaları sırasında mevsimlik tarım işçileriyle yaptıkları görüşmelerden oluşan video gösterimi ile başladı. Üç oturum şeklinde yapılan çalıştayın ilk oturumunda, kentten başka illere giden mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve çalışma koşulları tartışıldı. Bu oturumun konuşmacıları Urfa Baro Başkan Yardımcısı Gülistan Paydaş ile Emek Komisyonu Başkanı Berfin Gökkan oldu.

Urfa'nın Türkiye’nin en büyük hazine arazisine sahip kentlerden biri olduğunu belirten Baro Başkan Yardımcısı Gülistan Paydaş, “Birçok tarım ürünü kaleminde birinci sırada yer alan Urfa’da yurttaşlarımız ekonomik ve sosyal olarak güçlenebilecekken neden başka şehirlere özellikle nüfus yoğunluğunun daha fazla olduğu şehirlere mevsimlik tarım işçisi olarak gitmek zorunda kalır?” sorusuna cevap aradıklarını ifade etti.

'KİMSE O ŞARTLARDA YAŞAMAZ'

Emek Komisyonu Başkanı Berfin Gökkan da, “Mevsimlik tarım işçileri için sadece oradaki yaşam alanlarının düzeltilmesini istemek beyhude bir çaba. Biz bunu savunmuyoruz. Yaşam koşulları açısından savunulacak bir yanı da yok. Kimse o şartlarda yaşayamaz, her insan onurlu yaşamayı hak ediyor. Biz hukukçular olarak bunları genelgelerde de görmek istiyoruz” dedi.

Panelin ikinci oturumda mevsimlik tarım işçiliğine dair yasal mevzuat tartışıldı. Bu oturumun moderatörlüğünü yapan Berken Özipek, çalışmaya başladıkları süreçte karşılaştıkları durumları aktardı. Ardından konuşan Seda Akço, mevsimlik tarım işçiliği sorununun küresel bir sorun olduğunu ifade etti.

Son oturumda ise Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel ve Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sedat Benek bu sorunu ortadan kaldıracak çözüm önerilerine dair konuştu.

'YAŞANANLAR KÜRT SORUNUYLA BAĞLANTILI'

Oturumların ardından bu kez katılımcılar kürsüye çıkarak bu konudaki düşünce ve önerilerini dile getirdi.

Mevsimlik tarım işçiliği sorununun Kürt meselesiyle bağlantılı olduğunu dile getiren konuşmacılardan Ziraat Teknikeri Asrın Keleş, “Kürt sorununun bir sonucu olarak ortaya çıkan mevsimlik tarım işçiliği, demokratik çözümün gelişmesine paralel olarak Kürdistanlı tarım emekçilerinin büyük özlemle beklediği kendi toprağıyla buluşması ve cennet toprakların eski kimliğine dönmesiyle birlikte insanca, eşit, adil ve onurlu yaşam imkanı bulacaktır” diye konuştu.

Çalıştay, katkı sunanlara plaket verilmesiyle son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar