Van'da özel hastane, sendikaya üye olan yedi çalışanı işten çıkardı: 'İşimize dönene kadar mücadelemiz sürecek'

Van’da hizmet veren Özel Lokman Hekim Hastanesi, yedi çalışanı Türk-İş'e bağlı Sağlık İş sendikasına üye oldukları için işten çıkardı. Artı Gerçek'e konuşan çalışanlar, haklarını aramak istediklerinde işten çıkarıldıklarını söyledi.

Zelal Sahidur SARİ


VAN - Van’da iki şubesi bulunan Özel Lokman Hekim Hastanesi’nde çalışan yedi kişi çalışma şartlarının iyileştirilmesi için Türk-İş'e bağlı Sağlık İş sendikasına üye oldu. Ardından birçok çalışan da sendikaya üye oldu.

YEDİ ÇALIŞAN İŞTEN ÇIKARILDI

Acil servis sorumlu hemşiresi Eren Gül, kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım sorumlu hemşiresi Barış Azan, cerrahi servis hemşiresi Yusuf Güneş, radyoloji teknikeri Mazlum Öner, ameliyathane teknikeri Ömer Nuh Yalçın, anestezi teknikeri Çağrı Gözen, güvenlik görevlisi İshak Yağan, 16 Ağustos'ta çalışma performansları gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Performansları iyi olduğu için bir gün önce kendilerine yüksek maaş yatırıldığına dikkat çeken çalışanlar hukuk mücadelesi başlattı.

HAFTADA 52 BUÇUK SAAT ÇALIŞIP ASGARİ ÜCRET ALIYORLAR

Çalışanlar, hastanenin her iki şubesinde bulunan 600 personelin İş Kanununa göre en fazla haftada 45 saat çalışması gerekirken haftada 54 saat çalıştırıldığını, bunun son birkaç ayda iyileştirme adı altında 52 buçuk saate düşürüldüğünü söyledi. Çalışanlar, uzun çalışma saatlerine karşın iş kolu fark etmeksizin asgari ücret aldıklarını belirtti.

'ÇALIŞMA KOŞULLARIMIZ DÜZELSİN DİYE SENDİKAYA ÜYE OLDUK'

İşten çıkarılan hemşire Barış Azan, paramedik mezunu, evli ve bir çocuk babası. Başka herhangi bir gelir kaynağı olmayan Azan, 2016 yılından beri Özel Lokman Hekim Hastanesinde çalıyordu. Yoğun bakımda sorumlu hemşire olarak çalışan Azan, "Geçim sıkıntısı bu günlerde herkesin malumu. Hastanede neredeyse asgari ücretle çalıştırılıyor. En yüksek maaş sanırım 22 bin TL civarında. Yoğun iş yüküne rağmen düşük ücretlerle çalıştırılıyorduk. Bir hemşirenin bu kadar düşük bir ücretle çalıştırılamayacağını biliyorduk. Sendikal haklarımızın olduğunu da öğrendik. Böylece sendikaya üye olduk. Çalışma koşullarımızı düzelttirmek istiyorduk. Sadece birimiz için değil hepimiz için iyi koşullar istedik. Bir anda herkes sendikaya üye olmaya başladı. Demek ki bu dert hepimizin derdiydi. Hepimiz çalışma koşullarımızın düzelmesini bununla birlikte maaşlarımızın düzelmesini istiyorduk" diye konuştu.

'İŞTEN ÇIKARILMADAN BİR GÜN ÖNCE YÜKSEK PERFORMANS NEDENİYLE YÜKSEK MAAŞ YATIRDILAR’

Yüksek performans gösterdikleri için maaşlarının fazla yatırıldığını, bir gün sonra ise işten çıkarıldıklarını anlatan Azan, "16 Ağustos cuma günü mesai bitiminde beni çağırdılar. Benden sonra da diğer arkadaşları çağırdılar. Hepimize aynı şeyi söylediler: 'Performansınız düşük, sizden memnun değiliz.' Halbuki bir önceki gün bize maaş yatırdılar. Maaş her zamankinden biraz daha yüksekti. Nedenini sorduğumuzda bize 'yüksek performans gösterdiğiniz için yatırdık' dediler. Bana verdikleri hiçbir evrakı imzalamadım. 'Bizi sendikaya üye olduğumuz için işten çıkarıyorsunuz' dedim. Onlar da ısrarla reddedip, 'sendikaya üye olmak suç değil, sizin hakkınız. Sizin çalışma performansınızdan memnun değiliz' dediler. Sigorta çıkışlarımız yapıldı” dedi.

'HAKLARINIZI ALIN AMA HASTANEDEN UZAK DURUN'

İşe dönmek için hukuk mücadelesi başlattıklarını belirten Azan, “Biz işten çıkarılır çıkarılmaz sendika harekete geçti. Bizimle onlar arasında geçen tüm müzakerelerde bizi sendikadan dolayı işten çıkarmadıklarını ifade ettiler. Biz yasal işlem başlattık. Yasal işlem süresinde hastaneyi temsil eden arabulucu bize 'bütün haklarınızı veriyoruz ama hastaneden uzak durun' dedi. Biz de kabul etmedik. Çünkü mesele sadece bizim haklarımız değildi. Diğer çalışan arkadaşlarımızın da haklarıydı. Biz işimize geri dönmek istiyoruz. O yüzden bunun için elimizden gelen mücadeleyi vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'

İşten çıkarılan Yusuf Güneş de 2020 yılından beri hastanede hemşire olarak çalışıyor, evli ve bir çocuk babası. Çalıştığı yerden aldığı maaş dışında bir geliri olmayan Güneş, "Mağduruz. Sendikaya üye olduk diye işten atıldık. Halbuki bu bizim hakkımızdı. Sendikalı olursak toplu iş sözleşmelerinin olacağını biliyorduk. Ve bu sayede çalışma koşullarımızın düzeleceğini biliyorduk. Bu yüzden üye olduk zaten. Hepimize performansı gerekçe gösterdiler. Hiçbir evrak imzalamamıza rağmen sigorta çıkışlarımızı yaptılar. Biz de yasal haklarımızı kullanacağımızı ifade ettik. Ki sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bütün haklarımızı alıp işime dönene kadar. Bu mağduriyet giderilene kadar” dedi.

2222222222.jpg
Barış Azan ve Yusuf Güneş

'ARKADAŞLAR İŞTEN ÇIKARILINCA İSTİFALAR NEDENİYLE ÜYE SAYIMIZ DÜŞTÜ'

İşçilerin üye olduğu Sağlık İş Sendikası Van Şube Başkanı Taner Tuci ise hastaneyle aralarındaki görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Bizim işten çıkarılan arkadaşlarımız için müzakerelerimiz sürüyor. Onlar işlerine geri dönene kadar da mücadele edeceğiz. Arkadaşlarımızın işten çıkarıldığı gece üye sayımız bir anda istifalardan dolayı düştü. Ama kararlı ve haklı olduğumuzu gören işçiler yeniden üye oluyor" diye konuştu.

1234566666666.jpg
Sağlık İş Sendikası Van Şube Başkanı Taner Tuci

'İŞVEREN DÜZENİNİN BOZULMASINI İSTEMİYOR'

Hastanedeki çalışma koşullarına dikkat çeken Tuci, "Bugün burada gördüğümüz durum daha önce gördüklerimizden farksız değil. İşveren kendi kârından fazla pay vermek istemiyor. Ki nitekim sendika olduğunda personeline bugün davrandığı gibi de davranamayacak. İşçilerin maruz kaldığı tüm kötü muameleler ortadan kalkacak. İşveren de bu düzenin bozulmasını istemiyor. İşçiye haklarını vermek istemeyen tüm işverenler 'kazanmıyoruz' diyor. Kazanmasalar kapatırlar hastanelerini. Ki kazanmasalar iki şubeleri de olmazdı. İşçilerin bilinçlenmesi gerekiyor. Lahmacuncu dükkânın da bile çalışsalar bu maaşı alacaklar. O yüzden sağlıkçılar kendi diplomalarıyla hastane sahiplerine para kazandırıyor. Kendileri para kazanmıyor” dedi.

'ELLERİNDEN GELSE ASGARİ ÜCRET DE VERMEYECEKLER'

Hastanenin kendini 'Van’da en düzgün maaş veren kurumlardan biri’ olarak tanıttığını söyleyen Tuci, "En düzgün maaş dedikleri asgari ücret. Yani ellerinden gelse onu da mı vermeyecekler? Ne yazık ki genel tablo bu. Bizim işimiz mücadele etmek. Biz kendimizi özel sektöre teslim etmeyeceğiz. Ama benim çabam, sendikanın çabası önemli değil. Bu konuda işçinin kararlı olması gerekiyor. Örgütlenme işçiler için önemli. Onların hakları için önemli. Bizi mücadeleye de teşvik edecek olan işçilerdir” diye konuştu.

Öne Çıkanlar