Yol çalışması için görevlendirdi, silahla öldürüldü

Yol çalışması için görevlendirdi, silahla öldürüldü
Bingöl’de İl Özel İdaresinin yol çalışması için görevlendirdiği Alaattin Barası, 2010 yılında silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Katil zanlısı 12 yıldır yakalanmazken, silahla öldürülme ‘iş kazası’ sayıldı.

Remzi BUDANCİR


Artı Gerçek- Bingöl İl Özel İdaresi’nde görevli Alaattin Barası, 2010 yılında yol çalışması için görevlendirildiği Genç ilçesine bağlı Yazkonağı köyü, Mezraser mezrasında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Aradan 12 yıl geçmesine rağmen Barası’nın katil zanlısı hala yakalanmadı. Dava dosyasında ise bir ilerleme yok.

YOL YAPIM İŞİNE GÖNDERİLDİ CANINDAN OLDU

Olay 24 Kasım 2010 tarihinde yaşandı. Bingöl İl Özel İdaresinde görevli iş makinası operatörü Alaattin Barası ve çalışma arkadaşları, Genç ilçesine bağlı Yazkonağı köyü Mezraser mezrasında yol çalışması yapıyordu. Çalışma yaptıkları sırada yanlarına gelen Halil G. adındaki şahsın silahla ateş açması sonucu Alaattin Barası* öldü. Ölüm olayı ile ilgili açılan davada ifade veren görgü tanıkları saldırganın av silahı ile bölgeye geldiğini, görevlilere sizi çalıştırmayacağım diyerek ateş ettiğini söyledi.

SİLAHLI SALDIRI İŞ KAZASI SAYILDI

Ancak devam eden yargılamada bir türlü katil zanlısı Halil G. yakalanamadığı gibi, Barası’nın silahla öldürülmesi “iş kazası” sayıldı. Silahlı saldırının iş kazası sayılması, 2010 tarihli müfettiş raporuna dayandırıldı. Dava aşamasında aile, bölgede güvenlikle ilgili sorunun olup olmadığı, İl Özel İdaresi'nin buna ilişkin tedbir alıp almadığı üzerinde durdu. Hazırlanan müfettiş raporunda, İl Özel İdaresi aklandığı gibi, silahla öldürülme olayının “iş kazası” sayıldığı görülüyor.

MÜFETTİŞ RAPORU İŞVERENİ AKLADI

Müfettiş Mustafa B. imzalı beş sayfalık raporda, işverenin kusuru olup olmadığı konusu üzerinde duruldu. Raporun “konunun değerlendirilmesi” bölümünde işverenin yükümlülükleri sıralandı. Barası’nın görevli olarak gönderildiği yerde görev içerisinde olmayan dışarıdan bir kişinin silahlı saldırısı sonucu öldüğünün belirtildiği raporda, “kaçınılmayacak ve hayatın akışı içerisinde her zaman olması muhtemel olmayan bir olay sebebiyle işverenin sorumluluğunu gerektirecek bir durum tespit edilmediği ifadesi yer aldı.

'UYUŞTURUCU TARLALARIN BEKÇİLİĞİNİ YAPIYOR'

Yıllardır hukuk mücadelesi veren Barası ailesinin öncelikli talebi katil zanlısının yakalanması. Kimliği belli bir şahsın 12 yıldır yakalanmamasına anlam veremiyorlar. Yıllardır hukuk mücadelesi veren Alaattin Barası’nın oğlu Murat Barası, yaşadıklarını Artı Gerçek’e anlattı.

Babasını öldüren şahsın birileri tarafından korunduğunu iddia eden Murat Barası, “Korunuyor çünkü bölgede bulunan uyuşturucu tarlalarının bekçiliğini yapıyor. Bunu mahkemede de anlattım. Nedense bir türlü yakalamıyorlar. Ben olay zamanında Genç savcısı ile görüşerek ‘bu şahıs neden yakalanmıyor’ diye sordum. Savcı bana ‘zaten hayatı hayat değil. Yakalansa ne olacak’ dedi. Bundan da anladım ki demek ki birileri bunu yakalamıyor” dedi.

Murat Barası

'CİNAYETİ İŞLEYENİN SUÇ KAYITLARI VAR'

Babasının Bingöl İl Özel İdaresinin görevlendirmesi ile bölgeye gittiğini, görevini yaparken silahlı saldırı sonucu öldürüldüğünü anlatan Barası, babasının “Şehit” olarak nitelendirilmesi gerektiğini söylüyor. Silahlı saldırı sonucu öldürülen birisi hakkında nasıl iş kazası raporu düzenlenebileceğini soran Barası, “Toprak kaymadı, kepçe devrilmedi, kaza olmadı. Babam silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Babamın şehit olarak kayıtlara geçmesi gerekiyordu. Oraya görevlendirme ile gitmişti. Rapor hazırlayan müfettişlerle görüştüğümüzde onlara da söyledik. Bu bir kaza değil, cinayettir. Dönemin valisi bu olayı normal bir iş kazası olarak değerlendirdiği için bu yönlü rapor tutuldu. Babamın olayını gerçekleştirdiğinde adli suçlardan aranan bir şahıs olduğunu mahkeme sürecinde öğrendik. O dönem yakalanmış olsa bu olay gerçekleşmezdi belki de. Olayı gerçekleştiren kişinin suç kayıtları ve bağlantıları incelendiğinde konu kendiliğinden açığa çıkacaktır. Bırakın şahsın kayıtlarının incelenmesini, hala yakalanmadı” diye konuşuyor.

'12 YILDIR HUKUK MÜCADELESİ VERİYORUZ'

Aile olarak 12 yıldır hukuk mücadelesi verdiklerini anlatan Barası, şöyle devam ediyor: “Babamın arkasında beş yetim kaldı. O sırada olay yerinde olan tanıklar daha sonra mahkemede ifadelerini değiştirdi. Bu şahıs nasıl hala yakalanmıyor anlamış değilim. Biz, aile olarak devletimize her zaman inandık ve inanmaya da devam edeceğiz. Bu katil, cani dışarda rahat gezmesin istiyoruz. Bu caninin yakalanamamış olması başkalarına da zarar verebileceği tehlikesini de ortaya çıkarıyor. Artık somut bir gelişme bekliyoruz. Yetkililerden talebimiz katilin yakalanması ve içimizdeki ateşi söndürmeleridir.”


Ailesinin talebi üzerine öldürülen Alaattin Barası'nın fotoğrafına haberde yer verilmemiştir.

Öne Çıkanlar