Erdoğan'a 'Medyaya Baskı Ödülleri'

Uluslararası Gazetecileri Korumu Komitesi'nin duyurduğu 'Medyaya Baskı Ödülleri'nde Erdoğan, 'eleştiriye en tahammülsüz' ve 'basına karşı terör yasasını en çok kullanan lider' seçildi

Erdoğan'a 'Medyaya Baskı Ödülleri'

HABER MERKEZİ - Yönetime geldiği ilk günden bu yana basına yönelik sert eleştiriler dile getiren ABD Başkanı Donald Trump, geçenlerde bu eleştirilerini bir adım ileriye taşımış ve 'sahte haber ödülleri' vereceğini açıklamıştı.

Trump kendi ödüllerini açıklamadan önce Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), dünya çapında basına yönelik baskılara dikkat çekmek için 'Basına Baskı Ödülleri' dağıtacağını duyurdu. CPJ'nin internet sitesinde en baskıcı liderler açıklanırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan beş kategoride dağıtılan ödüllerin ikisinin sahibi oldu.

Dağıtılan ödüller ve sahipleri şöyle:

ELEŞTİRİYE TAHAMMÜLSÜZLÜK ÖDÜLÜ
CPJ, eleştiriye en büyük tahammülsüzlük gösteren liderin Erdoğan olduğunu duyurdu. Sitede bu kategori ile ilgili yapılan bilgilendirmede, Türkiyeli yetkililerin Erdoğan’a, devlet yetkililerine ve Türklük’e hakaret iddiasıyla çok sayıda dava açtığı, sadece 2016’da bu iddialarla davaların sayısının 40 bin 193'e ulaştığı vurgulandı.

Bu kategoride ikinci sırayı ABD Başkanı Donald Trump aldı. CPJ, Trump’ın medyayı eleştiren binden fazla tvit attığına dikkat çekti.

BASINA KARŞI EN ÇOK TERÖR YASASI KULLANAN LİDER
Bu kategoride de Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk sırada yer aldı. CPJ, hapishanede tutulan tüm gazetecilerin devlete karşı işlenen suçlardan dolayı yargılandığına dikkat çekti. Bu davaların pek çoğunun da terör propagandası yapma suçlamasıyla açıldığı belirtildi.

Terör yasalarını medyaya baskı aracı olarak kullanan ikinci lider de darbe ile iktidara gelen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed el Sisi oldu. Mısır’da hapishanedeki 20 gazeteciden 18’i devlete karşı işlenen suçlarla itham ediliyor.

BASINA SANSÜR
Sansür konusunda en kötü sicile sahip olan ülkeyse Çin olarak belirlendi. Ülkede geleneksel olarak sansürün yoğun olduğunu belirten CPJ, medyanın devlet kontrolünde ve gazetecilerin işlerini kaybetme korkusuyla yüz yüze olduğuna dikkat çekti.

CPJ en sansürcü ikinci ülkenin de Rusya olduğunu belirterek, Moskova’nın Pekin’in yolunda ilerlediği yorumunu yaptı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN EN ÇOK ÇARK EDEN LİDER
Müslüman azınlığa baskılar nedeniyle geçen yıl dünya kamuoyu tarafından sıkça eleştirilen Myanmar ve ülkenin gayri resmi lideri Aung Sang Su Çi, basın özgürlüğünden en fazla taviz veren isim olarak sıralamanın en üstünde yer aldı. 14 yıl hapiste kalan ve Nobel Barış Ödülü sahibi olan Su Çi’nin özgürlüğüne kavuştuğu 2015 yılından sonra da ülkede basına yönelik baskının değişmediğine dikkat çeken CPJ, halen pek çok gazetecinin hapse atıldığını belirtti.

Geçen yıl bağımsız medyayı devlet güdümüne almak için yeni yasaların hazırlandığı Polonya da bu kategoride ikinci sırada yer aldı.

KÜRESEL BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ALTINI OYAN LİDER
Basın özgürlüğü konusunda bugüne kadar koruyucu politikalar uygulayan ABD Yönetimi’nin, Trump’ın işbaşına geldikten sonra buna karşıt politikalar uyguladığını belirten CPJ, ABD Başkanı’nın tutumunun diğer baskıcı liderlere de örnek olduğunu vurguladı. CPJ, Çin, Suriye ve Rusya’da Trump’ın "yalan haber" söylemi üzerinden baskıcı uygulamalar geliştirildiğini belirtirken, Trump’ın CNN muhabirine karşı tepkisinin Erdoğan tarafından alkışlandığını da hatırlattı.

erdoğan trump çin rusya sansür basın özgürlüğü sisi CPJ