En hızlı hat-trickler

En hızlı hat-trickler
Pazar günü Fransa’da oynanan Clermont-Lens maçında, Lens’in Belçikalı forveti Lois Openda, 4 dakika 30 saniyeye 3 gol sığdırdı. Bu 3 gol, eski hat-trickleri hatırlattı. İşte tarihin en hızlı hat-trickleri.

Dün Clermont karşısında 4 dakika 30 saniyeye üç gol sıkıştıran Loïs Openda kitapları açtırdı. Lens’ın Belçikalı forveti Ligue 1 tarihine geçerken, aynı akşam Jean-Eudes Aholou bomboş durumda topa iyi vursa, 3 dakika 21 saniyede üçleme yapacaktı. Tarihin en hızlı hat-tricklerini bir solukta okumaya ne dersiniz...

La Liga’nın en hızlı üçlemesi David Villa’ya ait. 2006’da bir zamanların unutulmaz forveti, Athletic Bilbao filelerini 4 dakika 47 saniyede üç kez sarsmıştı. 2017’de Fransız Kevin Gameiro Atletico Madrid formasıyla Sporting Gijon karşısında hat-trick için 4 dakika 51 saniyeye ihtiyaç duymuştu. Tabii yeri gelmişken anımsatmalı, Bebeto Albacete’ye 6 dakikada dört gol atmıştı. Romario'nun ruh ikizi, muhteşem gol kutlamasının sahibi bebek yüzlü katil Deportivo La Coruna tribünlerinin sevgilisiydi ta ki 14 Mayıs 1994'teki Valencia maçına kadar. Harika bir sezon geçiren mavi-beyazlılar, son karşılaşmalarını kazansalar ilk şampiyonluklarına ulaşacaklardı. Son dakikada penaltı kazanan ev sahibi, atsa zafer gelecekti.

Ayaklar titriyordu. Takımın penaltıcısıydı fakat noktaya yürüyememişti. Meşin yuvarlağı alan Miroslav Djukic topu kaleciye teslim edince, Barcelona kayıtların, Depo ise gönüllerin şampiyonu olmuştu.

O anı canlı olarak TRT 3'te izlemiş olan bu satırların Barcelona meftunu yazarı her Bebeto dendiğinde o güne gider. Keşke o penaltı gol olsaydı da tarihe tanıklık etseydik ya neyse...

89 SANİYEDE 3 GOL

Peki rekor kime ait? Üst ligler bağlamında en iyisi Magnus Arvidsson. İsveçli forvet, 1995'te Haessleholm'da görev yaparken Landskrona ağlarını 89 saniyede üç defa sarsmıştı. Bir ara hünerlerini Almanya'da Hansa Rostock için sergileyen oyuncunun iki kez de milli formayı terlettiğini anımsatmalı. Bu topraklarda bir golden sonra santra duruma göre o kadar sürede yapılıyor ya neyse...

İskandinav futbolcu, uzunca bir süre koltukta oturan Tommy Ross'u yerinden etmişti. Guinness Rekorlar Kitabı'nda adına rastlarsanız şaşırmayın. 2017’de ölen İskoç oyuncu, 28 Kasım 1964'te Nairn County karşısında 90 saniyede üçleme yapmıştı.

original.jpg
89 saniyede üç gol atarak tarihin en hızlı hat-trickini yapan Magnus Arvidsson

Güney Amerika'da en hızlı leblebici Eduardo Maglioni. Arjantlinli santrfor Independiente formasıyla Gimmasia de la Plata'ya karşı 111 saniyede hat-trick yapmıştı.

Gameiro Gijon'da şov yaparken oyuna 62. dakikada Fernando Torres'in yerine dahil olmuştu. İşte vakt-i zamanında Bournemouth'un forveti James Hayter, 2004'teki Wrexham karşılaşmasına 84. dakikada girip 140 saniyede fileleri üç defa bulmuştu. Oğullarını izlemeye giden ailesi son feribotu yakalamak zorunda olduklarından o anlara şahitlik edememişti.

LEBLEBİ GİBİ GOL ATANLAR

Futbolun beşiğinde alt ligler bağlamında en hızlı hat-tricke Hayter imza atsın, Premier Lig'in en hızlısı Sadio Mane! Southampton'da oynarken Senegalli yıldız, Aston Villa ağlarına 176 saniyede üç gol atmıştı. Önceki rekor Liverpool'un efsanelerinden Robbie Fowler'a aitti. Unutulmaz forvet Arsenal'e 273 saniyede hat-trick yapmıştı.

Sonradan oyuna girip coşanlar arasında Helmut Hampl'ı mutlaka anmalı. 1983'te Alman ikinci kümesinde 77'de sahne alan futbolcu 78, 79 ve 82. dakikada attığı üç golle Hessen Kassel'in Saarbrücken deplasmanından galibiyetle dönmesini sağlamıştı.

envi-dhw8amolst.jpeg
Southampton’da oynarken Premier Lig tarihinin en hızlı hat-trickini yapan Sadio Mane…

Sosis diyarından bahsetmişken, 2015’te Robert Lewandowski'nin canlı yayında milyonların gözünün önünde yazdığı tarih unutulmaz! Leblebi gibi gol atan Polonyalı santrfor, sonradan oyuna girdiği Wolfsburg maçında 8 dakika 59 saniyede beş defa ağları sarsarken, hat-trickini 4 dakika 22 saniyede tamamlamıştı. Ondan önce rekor Duisburglu Michael Tönnies'e aitti. Belki onu duymadınız ancak 6-2 biten tufanda Karlsruhe kalesinde kâbus gören Oliver Kahn'ı anlatmaya herhalde gerek yok.

cvd794uwoaah4it.jpeg
2015’teki Bayern Münih-Wolfsburg maçının skorbordu… Beş gol de Lewandowski’den. Polonyalı 9 dakikada bunu başarmıştı.

EURO 2000 elemelerinde Belfast'ta 4 dakikada üçleme yapan Arif Erdem, manşetleri süslemişti. Kimi gazeteler bunun uluslararası alanda rekor olduğunu zikretmişti.

Oysa bu habere tarif gerekiyordu. Hemen bakıp gerçeği bulmuştuk... Milli maçlarda en hızlı hat-trick Mısırlı Abdul Hamid Bassiouny’ye ait. 2002 Dünya Kupası elemelerinde Namibya ağlarını 117 saniyede üç defa sarsan oyuncunun Mısır formasıyla başka golü yok.

Bu arada yeri gelmişken İngiliz Willie Hall’a bir paragraf açmamak olmaz. 1938'de ülkesinin Kuzey İrlanda'yı yiyip bitirdiği mücadelede 3.5 dakikada kendi adına üç, yarım saatte de toplam beş gole imza atan futbolcunun öyküsü insanın içini buruyor; sayısız gol attığı ayaklarının kesilmesine bile şahitlik ettiği trajik yaşamı 55 yaşındayken 1967'de son buluyordu.

Türkiye demişken de eski Fenerbahçeli Mateja Kezman’ın bir kupa maçında 205 saniyede Alanyaspor’a üç gol attığını anımsatmalı. Şampiyonlar Ligi’nin en hızlısı ise Muhammed Salah. Mısırlı futbolcu bu sezon Glasgow Rangers deplasmanında 6 dakika 12 saniyede üç gol atmıştı. Eski rekor ise bugün Galatasaray’da oynayan Bafétimbi Gomis’e ait. Sarı-kırmızılı tribünlerin sevgilisi 7 Aralık 2011’de Zagreb deplasmanında yine 7-1 biten bir başka maçta 7 dakikada hat-trick yapmıştı.

Alt kümeler bakımından rekora gelince... Dünyanın en yaşlı futbol kulübü Sheffield F.C.'nin kenti, 2013'te pazar liginde akıl almaz bir senaryoya sahne olmuştu. Rawson Spring Winn Gardens'ı parçalarken, Alex Torr 70 saniyede hat-trick yapmıştı. Aynı futbolcu üç gün önce de Penistone Churck karşısında üç dakikada üç gole imzasını atmıştı.

Yoksa siz halı sahada daha iyisini yaptınız mı...


Ali Murat Hamarat: Spor tarihçisi, spor yazarı. BirGün gazetesi yazarı. İstanbul Üniversitesi'nde hukuk okuyup bir dönem asistanlık yaptıktan sonra gazeteciliğe Taraf'ta başladı. Eurosport'un internet sitesinde genel yayın yönetmenliği yaptı. Radyo ve televizyona programlar hazırladı. 2017'den beri tarih Dergisi'nde yayın kurulu üyesi.

Öne Çıkanlar