2024 DEVLET BÜTÇESİ NELERE HARCANACAK?

“Şeffaf, hesap verebilir yönetimler inşa edeceğiz deniyor. Bu ülkede kayyum var. Her türlü hukuksuzluğun olduğu yerde kalkınma hedefleri nasıl tutacak?”

Artı Gerçek - Artı TV’de yayımlanan Ankara Gündemi programında Kemal Avcı’nın konukları HEDEP Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen ve CHP Antep Milletvekili Hasan Öztürkmen’di. Vekiller, İsrail-Filistin savaşı karşısında Batı’nın ve Türkiye hükümetinin tutumunu tartıştı. Programda ayrıca 12. 5 Yıllık Kalkınma Planı ve 2024 Bütçe Kanunu teklifi de değerlendirildi.

İsrail-Filistin savaşı karşısında Türkiye hükümetinin tutumu ve söylemlerini eleştiren Elif Esen “Türkiye’nin o sözünün güçlü olduğu zamanlarda bir ‘one minute’ çıkışı vardı Sayın Erdoğan’ın. Öyle bir çıkış yapamama durumu söz konusu ki mitinglerle, sanki bir muhalefet partisiymiş gibi, sivil toplummuş gibi bir refleksle yol alınıyor” ifadelerini kullandı.

Öztürkmen de iktidarın gerçek bir karşı çıkışta bulunamayacağını ileri sürdü, “din kardeşliği dayanışması falan, bunların hepsi iç kamuoyuna yönelik politik çıkışlar. İktidarın mensupları ve yandaşları İsrail’le ticaretlerini devam ettiriyorlar. Yandaşların gemileri İsrail’e petrol taşımaya devam ediyor” dedi.

Koçyiğit, iktidarın Filistin için etkili adımlar aramayacağını, gerçek anlamda bir arabuluculuk üstlenmeyeceğini ifade etti, “AKP görünürde Filistin yanlısı bir imaj çiziyor, duyguları istismar eden bir siyaset izliyor ama biliyoruz ki elçilikler kapatıldığında bile İsrail’le ilişkiler sekteye uğramadı. Türkiye aynı zamanda bir NATO ülkesi, bu nedenle atacağı her adımın siyaseten karşılığı olacağını biliyor” yorumunu yaptı.

5 YILLIK KALKINMA PLANI VE 2024 BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

“2023 hedefleri revize edilip 2053 hedefleri oldu” diyen Esen, hedefleri gerçekleştirecek liyakatli kadronun olmadığını söyledi, gelir adaletsizliğinin son bulması gerektiğini ifade etti.

2024 Bütçe Kanunu teklifine ilişkin konuşan Öztürkmen “Bütçeyi kendilerine, yandaşlarına hazırlamışlar, halka yine yoksulluk, vergi ödemesi düşüyor. Bütçenin neredeyse üçte biri cari açık haline gelmiş durumda” eleştirisini getirdi.

Koçyiğit ise, Kalkınma Planı'ndaki hedefleri gerçekleştirmek için gerekli yapısal dönüşümün olmadığını ifade etti, tutarsızlıklara dikkat çekti: “Şeffaf, hesap verebilir yönetimler inşa edeceğiz deniyor. Bu ülkede kayyum var. Her türlü hukuksuzluğun olduğu yerde kalkınma hedefleri nasıl tutacak?” dedi; bütçe teklifinin ise yurttaşın ihtiyaçlarına hizmet etmediğine vurgu yaptı; “SİHA’ya, tanklara, toplara para var. Cengiz’in Limak’ın öncelikleri var bütçede. Bu bütçenin halkın bütçesi olmadığının, bir avuç zengini daha fazla zengin etmenin bütçesi olduğunun altını çiziyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar