40 yıllık tesisatçılar açıkladı! İyi sıtması için peteklere Kasım ayında bunu yapın
Evinizin daha iyi ısınması için peteklerinize bunu yapın.
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte evlerimizi ısıtmak için kullandığımız doğalgaz petekleri ve kombilerin bakımı ve temizliği oldukça önem kazanmaktadır. Uzun süredir kullanılan doğalgaz petekleri, verimliliklerini kaybedebilir ve evlerimizi istenilen düzeyde ısıtamayabilir. Bu durumun önüne geçmek ve doğalgaz faturalarını kontrol altında tutabilmek için kombilerin düşük derecelerde çalıştırılması yerine, düzenli bakım ve temizlik işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Doğalgaz faturanız yüksek mi geliyor? Tasarruf sağlayan 10 yöntem
DOĞALGAZ FATURASI YARIYA DÜŞECEK
Uzun yıllardır evinde doğalgaz kullanan birçok insan, odalarda bulunan peteklerin artık yeterince ısı yaymadığından şikayet ederken, bu durumu dengelemek amacıyla kombinin çok daha yüksek sıcaklıklarda çalıştırılması gerekiyor. Doğalgaz faturasını şişiren bu yöntemin önüne geçmek ve düşük sıcaklıklarda evin ısınmasını sağlamak, kombi ustalarının paylaştığı basit yöntemlerle mümkün.
Petek temizliği için hangi malzemelere ihtiyaç var?
Kalorifer peteklerini temizlemek için ihtiyacınız olan malzemeler elektrikli süpürge, İngiliz anahtarı, tornavida, pense, kova, kullanılmayan bir örtü, havlu, bulaşık süngeri, toz bezi, çamaşır suyu, yüzey temizleyici ve boyadır.
1. Kaloriferi kapatın
Kaloriferi kapattığınızdan emin olarak temizliğe başlamalısınız. Böylece su ve ısı akışını kesmiş olacaksınız. Çalışır haldeki kalorifer daha fazla toz çekeceği için bunu da iptal etmiş olacaksınız.
2. Kalorifer kapağını çıkarın
Peteklerin üzerindeki ızgara biçimli kapağı çıkarmalısınız. Yönüne ve kilit sistemine göre çıkarma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
3. Kaloriferin alt kısmına örtü serin
Tozların dökülmemesi ve etkili bir petek temizliği için kaloriferin altına örtü sermelisiniz. Böylece altına dökülen toz veya kirler halınıza gelmez.
4. Elektrikli süpürge kullanın
Petek aralarını elektrikli süpürge ile temizlemeyi tercih edebilirsiniz. Kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını önce elektrikli süpürge ile temizledikten sonra ardından uzun bir sopaya geçirdiğiniz bezle silin. Peteğin önünü sabunlu su silebilirsiniz. Daha sonra kuru bir bezle temizleyerek paslanmasının önüne geçebilirsiniz.
5. Peteğin kapağını kapatın
Temizlik işleminiz bittiğinde peteğin kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olmalısınız. İşlemin sonuna geldiğini müjdeleyebiliriz.
Sararan Kalorifer Petekleri Nasıl Temizlenir?
1. Kalorifer peteğinin çevresini boşaltın ve altına havlu veya bez serin.
2. Çamaşır suyu ile petekleri temizleyin ve sünger yardımı ile ovalayın. İstediğiniz seviyeye geldiğinde nemli bir bezle son kez silin. Ardından kuru bir bezle kurulayın.
3. Bir kat astar boya ile boyayın ve üzerine bir kat temizlik boyası sürün. Bu sayede ilk günkü beyazlığına kavuşacak.
Kalorifer peteği neyle temizlenmeli?
1. Bir kovaya su ve sıvı sabun koyun.
2. Nemli bez ile kaloriferin dış cephesini silin.
3. Ardından kalorifer peteğini kurulayıp işlemi sonlandırın.
Kalorifer peteklerinin düzenli bir şekilde temizlenmesi, hem ısıtma sisteminin verimliliğini artırır hem de sağlıklı bir ortamın korunmasına yardımcı olur. Yukarıdaki adımları takip ederek paslanmış kalorifer peteklerinizi etkili bir şekilde temizleyebilirsiniz. Unutmayın, düzenli bakım yapılan petekler daha uzun ömürlü olacaktır.