“BEYOĞLU'NDA FESTİVAL SÜRÜYOR, SUR'DA İPTAL EDİLİYOR”
Artı Gerçek - Diyarbakır Sur’daki 600 yıllık Mar Petyun Keldani Kilisesi, 8 yıl aranın ardından ibadete açıldı. Yıllar sonra yapılan ilk Pazar ayininde, İsrail ile Filistin çatışmasının son bulması ve barış için dua edildi.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da açılış ayinine katılan isimler arasındaydı. Tanrıkulu, kilise açılışını Artı TV’de Umut Taştan ile Gün Başlıyor programında değerlendirdi. Tanrıkulu, Diyarbakır’ın çok inançlı tarihi kimliğine dikkati çekti, “Ayrımcı uygulamalar maalesef Diyarbakır’ın çok kimlikli, çok inançlı yapısına zarar verdi. Bu inanca sahip kişilerin kenti terk etmesi tarihi sorgulamamıza sebep oluyor. Bu inancı koruyabilecek bir tarihimizin olmaması üzücü” dedi. Diyarbakır'ın çokkimlikliliğini belirten Tanrıkulu, "Kilise Sur çatışmalarında hasar gördü. Tahir Elçi de Sur’da çatışma istmediği için öldürülmüştü. Diyarbakır’ın çok kimlikli yapısı savaşlar ve ayrımcılıkla zarar gördü. Yahudiler Süryaniler Ermeniler göç etmek zorunda kaldı ama onların bıraktığı kültür yaşıyor." diye konuştu.
Kilisenin 600 yıla uzanan tarihinin altını çizen Tanrıkulu, "600 yıllık kilise de bunlardan biri. Hendek çatışmalarında hasar gördü. Kilise ibadete açıldı. İnsan göürnce, 'bu insanlar neden göç etmek zorunda kaldı?' diye üzülüyor. Bu tarihi sorgulama ihtiyacı duyuyor. Bu inançtan insanlar dünyanın her yerinden ayine geldi. Onlarla buluşup önemli bir ayin yapıldı. Bir Diyarbkaırlı olarak, insan olarak bu inancın mensuplarının bu coğrafyada yaşatılmamasına üzüldüm." dedi.
Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Diyarbakır Sur’da düzenlediği Kültür Yolu Festivali’nin iptal edilmesine ilişkin de konuştu. Festvial kapsamındaki gösteri ve konserlerin, HÜDA PAR’ın hedef gösterilmesi ile iptal edilmesi ile ilgili Tanrıkulu, Diyarbakır’daki ayrımcı uygulamaya dikkati çekti. Tanrıkulu, “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali iptal edilmezken Sur iptal edildi. Sur Festivali'nin iptal edilmesinin tek gerekçesi savaş değil. Türkiye’nin her yerinde devam ediyor, Beyoğlu’nda var. Bu mesele AKP’nin siyasal mesajıdır, HÜDA PAR’ın isteğini yerine getirmesi. Kürtçe söyleyen de tek sanatçı yoktu. Bu da Diyarbakır’da tepki çekiyordu. HÜDA PAR nedeniyle iptal edilmiş olması doğru değil. Bu kente özgü yasaklama siyasal kaygıların Diyarbakır’da önde olduğunu gösteriyor.” dedi. Gerekçe olarak devam eden İsrail-Filistin çatışmalarının gösterilmesini ise gerçekçi bulmadığını ifade etti.
Tanrıkulu, CHP içindeki değişim tartışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Partinin kurultay sürecinde olduğunu söyleyen Tanrıkulu, görüşlerini açıklamaktan vazgeçmeyeceğini belirtti. Tanrıkulu daha önce, TSK’ye ilişkin sözleri nedeniyle linç edilmiş, parti içinde yalnız bırakıldığını belirtmişti. İstanbul, Diyarbakır ve Van’daki İl Başkanlığı kongrelerindeki konuşmaları için Tanrıkulu, “Ben savaşa karşıyım. Barış yanlısıyım. Bu coğrafyada, Orta Doğu’da savaşlar bitmedi. İnsanlığa karşı suçlara karşı mücadele ediyorum. Parti kurultay sürecinde. Görüşlerimi Diyarbakır İstanbul Van kongrelerinde açıkladım. Görüşlerimi açıklamaya devam edeceğim." dedi.