ÇALBABA ORMANI'NDA MADEN TEHDİDİ

“Köy yüzlerce yıldır Alevi köyü, cemlerin geleneksel Aleviliğin devam ettiği bir bölge. Burası yalnızca doğal değil aynı zamanda kültürel de bir sit alanı

Artı Gerçek - Tokat'ın merkeze bağlı Günçalı köyünde, birden çok değerli maden için arama ruhsatı çıkarıldı. Köyün Alevi sakinleri için bir ziyaret mekanı olan ve köylüler tarafından kutsal sayılan Çal Baba Ormanı, maden tehdidi ile karşı karşıya. Çevre Avukatı İsmail Hakkı Atal, köy muhtarı Selman Görgülü, İnanç Uzmanı Melike Tepeci, köy sakinlerinden Gülay Yıldız Artı TV'ye konuk oldu. Köylüler, maden tehdidine karşı mücadelelerini Şükran Ekinci ile Günün İçinden'de anlattı.

Avukat Atal, maden ruhsatlarının iptali için İngiliz Zenit Madencilik şirketine dava açtıklarını belirtti. Köydeki ekolojik yaşam tarzının altını çizen Atal, köy sakinlerinin inancı gereği her ağacın belli bir aileye ait olduğunu anlattı. Atal, “Çal Baba Ormanı’ndaki tek bir kuru dal parçası dahi ormanın dışına çıkarılmıyor. Köylüler buradaki dalları yalnızca yemek yemek gibi kolektif ihtiyaçları karşılamak için kullanıyor” dedi. İnanç uzmanı ve akademisyen Melike Tepeci ise Çal Baba Ormanı’nın Alevi inancı için önemine değindi. Bölgenin bir “ziyaret bölgesi” olduğunun altını çizen Tepeci, “Köy yüzlerce yıldır Alevi köyü, cemlerin geleneksel Aleviliğin devam ettiği bir bölge. Burası yalnızca doğal değil aynı zamanda kültürel de bir sit alanı” dedi. Bölgenin kültürel sit özelliğinin resmileşip, madencilik faaliyetlerinin yapılmaması için düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

Köy muhtarı Selman Görgülü, bölge sakinlerinin tarım ve hayvancılık ile geçindiğini vurgulayarak, Çal Baba Ormanı’nın Güzelce Barajı ile bağlantısının altını çizdi. Muhtar, madencilik faaliyetlerinin baraj suları için de tehdit oluşturabileceğini anlattı. Tokat ve Yozgat’tan yaklaşık 80 köyün su kaynağının Çal Baba Ormanı ile ilişkili olduğunu belirtti. “Burada sular zehirlenmeden madencilik yapılması imkansız” dedi. Köy sakini Gülay Yıldız, “Burası bizim tekkemiz, biz burada duamızı ediyoruz” dedi. Her ağacın kültürel olarak bir ailenin evi niteliğinde olduğunu anlattı, “Kimsenin evine başka bir aile oturmaz, buradan ot bile yolmayız” dedi. Dedesinin ormandan ağaç kestiği için felç olduğuna inandıklarını anlattı, “İnşallah buradan ağacı kesenler de felç olur” ifadelerini kullandı. Yıldız, “Ölümüne direneceğiz, burası bizim ziyaret yerimiz, kutsal mekanımız” dedi.