DEPREMZEDELERİN KİRA DESTEĞİ ENFLASYONLA ERİDİ
6 Şubat depremlerinin üzerinden 8 ay geçti ancak sorunlar çözülemiyor. Depremzedeler hem ekonomik krizle, hem barınma sorunuyla, hem de zorlu hava şartlarıyla mücadele ediyor.
AFAD Başkanlığı, depremden yalnızca 13 gün sonra, 19 Şubat'ta deprem kentlerindeki yıkık, ağır hasarlı ve acil yıktırılacak iş yeri ve evlerdeki eşya bedellerinin ödeneceğini açıklamıştı. Ancak 8 ay geçmesine rağmen depremzedelere eşya yardımı yapılmadı.
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, depremzedelere verilmeyen eşya yardımını gündeme taşıdı. Artı TV'de Şükran Ekinci ile Günün İçinden programında konuşan Tutdere, eşya yardımı ödenmezken kira desteğinin de eridiğini vurguladı. Ev sahibi depremzedelere 5 bin TL, kiracı depremzedelere ise 3 bin TL barınma yardımı verildiğini hatırlatan Tutdere, "Devletin depremzedeye verdiği kira desteği enflasyonla birlikte harçlığa dönüştü" dedi. Tutdere ayrıca depremzedelerin enflasyondan çok daha derin etkilendiğinin de altını çizdi.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte depremden etkilenen kentlerdeki sorunlar da artıyor. CHP Adıyaman Milletvekili Tutdere, Adıyaman'ın tütüncülükle geçindiğini hatırlatarak, hasat edilen ürünler için depo bulunamadığını söyledi. Çadır ve konteynerlerin kış için hazırlıklı olmadığını söyleyen Tutdere, hava koşullarının sorun yaratabileceğini ifade etti. Eğitim öğretim yılının başlamasıyla konteynerkentlerde yaşayan öğrencilerin mağdur olduğuna dikkati çeken Tutdere, "Anneler, veliler her ziyaretimizde internet ve tablet istiyor. Konteynerlerde internetin olmaması öğrenciyi mağdur ediyor" dedi.
Tutdere ayrıca, bölgedeki asbest tehlikesini de hatırlattı, "Tüm uyarılarımıza rağmen müteahhitler mevzuata uygun yıkım yapmıyor" dedi. Asbestin depremzedeler üzerindeki etkisinin boyutlarını anlattı. Tutdere, "Asbestin yol açtığı kanser yüzünden, depremde kaybettiğimizden 7 kat fazla yurttaşı kaybedebiliriz" dedi.