Hangi gıdaları küflenince yiyebilir hangi gıdaları küflenince yiyemeyiz?

Hangi gıdaları küflenince yiyebilir hangi gıdaları küflenince yiyemeyiz?
Bu yiyecekleri çöpe atmadan önce bir kez daha düşünün

Buzdolabında küflü bir yiyecek gördüğünüzde ilk düşünceniz muhtemelen onu atmak olacaktır. Ancak bu davranış her gıda için geçerli değil.

Küflü yiyecekler genellikle tüketilmemelidir çünkü küf, sağlığımız için ciddi riskler oluşturabilir. Küflü yiyeceklerin tüketilmesi, mantar zehirlenmesine yol açabilir ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle, küflü yiyeceklerin tüketilmeden önce dikkatlice incelenmesi ve gerektiğinde uzman bir kişiye danışılması önemlidir.

Hangi besinleri küflenince yiyebilir hangi besinleri küflenince yiyemeyiz?

Yenilebilir: Sert meyve ve sebzeler

Lahana, havuç, armut gibi sert meyve ve sebzeler, küflense bile tüketilebilir listesinde yerini alıyor. Gıda Güvenliği Uzmanı Janilyn Hutchings bu gibi yiyeceklerin küflü kısımlarının kesilip sağlam kısımlarının yenebileceğini söylüyor. Bu listeye şalgam, patates, dolmalık biber de eklenebilir. Küflü noktayı 3 cm kadar kestiğinizde bu yiyecekleri güvenli bir şekilde yiyebilirsiniz diyor gıda uzmanı.

Yenilebilir: Bazı sert, kurutulmuş etler

Kuru et küflendiyse onları atmak yerine küflü bölgeyi kesip atarak yiyebilirsiniz.

Yenilebilir: Bazı peynir çeşitleri

Parmesan gibi sert peynirleri küflense bile tüketebilirsiniz. Sert meyve ve sebzelerde olduğu gibi, sert peynirlerde de küf ürünün tamamına yayılmaz. Küflü kısmın etrafını 3 cm içeri girerek kesin. Geri kalanını afiyetle yiyebilirsiniz. Küflü kısmı kestiğiniz bıçağı, peynirin sağlıklı kalan kısımlarına değdirmeyin. Ancak şu detayı atlamamalısınız; parçalanmış ve kesilmiş küflü sert peynirleri atmalısınız.

Atılmalı: Yumuşak veya kıyılmış peynirler

Sert peynirler küflenmeye dayanıklılar ancak aynısını yumuşak peynirler için söyleyemeyiz. Küflenen yumuşak peynirler daha da sıvılaşır, bununla birlikte E.coli bakterisi açığa çıkabilir.

Atılmalı Kuruyemiş ve baklagiller

Bu iki yiyecekleri de küflendiği zaman hiç düşünmeden çöpe atın. Koruyucu kalıplarla işleme alınmadıkları için küf geliştirme riskleri yüksektir. Çabuk küflenmemeleri için onları daha uzun süre dayanacakları nemsiz ve ışıksız alanlarda depolayın.

thumbs-b-c-a3de241d8112ac41529d7de9fe6a5ba2.jpg

Ekmeğin ve unlu mamullerin gözenekli yapısı, küfün yayılmasına neden olur. Bu yüzden onları yemeyi düşünmeyin bile.

Kaynak: Mynet

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar