Keskin bir hafızanın sırrı olan baharat! 1 tutam bile beyne etki ediyor
Günümüzde bilim insanları, beslenme alışkanlıklarının beyin sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmaya devam ediyor
Bu konuda yapılan son çalışmalar, baharatların beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu ortaya koyuyor. İçerdikleri antioksidanlar ve anti-inflamatuar özellikler sayesinde baharatlar, özellikle de zerdeçal, keskin bir hafızanın sırrını barındırıyor.
Zerdeçal, köri gibi baharatlar, içerdikleri curcumin adlı bileşen sayesinde beyindeki sinir hücrelerini koruyarak hafıza fonksiyonlarını güçlendirebiliyor. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak zerdeçal tüketen bireylerin bilişsel fonksiyonlarının daha iyi olduğunu göstermektedir. Ayrıca zerdeçalın anti-inflamatuar özellikleri sayesinde beyindeki iltihaplanmaları azalttığı ve bu sayede Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azalttığı da bilinmektedir.
Uluslararası Önleyici Tıp Dergisi'ne göre, nörodejeneratif bozukluklar gibi yaşlanmaya bağlı rahatsızlıkları önleme veya durdurma potansiyeli taşıyan baharatlarla ilgili kanıtlar giderek artıyor.
Sağlıklı bir yemek yapma yöntemi: Sabahları sağlıklı bir beyinle güne başlamak isterseniz, kahvaltı smoothienize 1 çay kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz.
Zerdeçal kökünden elde edilen kurkumin, Alzheimer hastalığındaki beta-amiloid plaklarını azaltabileceği bilinen bir polifenol karışımıdır. Özellikle emilimi artırılmış bir kurkumin özütünün (Longvida) hafızayı ve dikkati kısa sürede iyileştirebildiği gösterilmiştir. 4 hafta süren bir çalışmada, kurkumin takviyesinin işleyen belleği, enerji seviyelerini, sakinliği ve hatta psikolojik stresin neden olduğu yorgunluğu anlamlı şekilde düzeltebildiği görülmüştür.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı: Zerdeçal baharatını çorba, güveç veya körilere ekleyerek yemeklerinize tat katabilirsiniz.
Kaynak: Cumhuriyet