Kiracılara kötü haber: 81 ilde bunu yapanlar bundan böyle ceza ödeyecek
Kiracıların, oturdukları evde herhangi bir tadilat yapmadan önce mutlaka kiraya verenin yazılı onayını almaları gerekmektedir. Bu zorunluluk, Borçlar Kanunu'nun 321. Maddesi'nde açıkça belirtilmiştir. Kiracılar, kiraladıkları mülkü aldıkları şekilde iade etmekle yükümlüdürler ve izinsiz yapılan herhangi bir değişiklik, kira sözleşmesinin ihlaline neden olabilir. Bu durumda, kiraya verenin sözleşmeyi feshetme ve tazminat talep etme hakkı doğar.
Kiracılar, oturdukları evde esaslı tadilat yapmadan önce kiraya verenin yazılı iznini almalıdır. Borçlar Kanunu'nun 321. Maddesi, bu konuda açık bir hüküm içermektedir. Kiralananı aldıkları gibi iade etmek zorunda olan kiracılar, izinsiz yapılan değişiklikler nedeniyle kira sözleşmesini ihlal edebilirler. Bu durumda kiraya verenin sözleşmeyi feshetme ve tazminat talep etme hakkı doğar.
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davaların 1 Temmuz itibariyle artması beklenirken. Ev sahibine tazminat hakkı doğuran konuların başında ise kiracının imza almadan gerçekleştirdiği tadilatlar geliyor.
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davaların 1 Temmuz itibariyle artması bekleniyor.
Temmuz ayı itibariyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalarda patlama yaşanması bekleniyor.
Gerek kiralarda son 2 yıldır uygulanan yüzde 25 sınırının sona erecek olması gerekse ekonomik durumun dava sayılarını artırması bekleniyor.
Davalara konu olan nedenlerin başında ise tahliye, kira tespit ve tazminat yer alıyor.
Ev sahiplerine tazminat hakkı doğuran en önemli sebeplerde de kiracının ev sahibinden imza almadan yaptığı tadilatlar öne çıkıyor.
‘Tadilat’ davalarında ev sahipleri ‘tahliye’ talebinin yanı sıra ‘tazminat’ da alabiliyor.