KIZILBAŞ DEVLETİ VE DÖNÜŞÜMÜ

"Şah İsmail'in kurduğu devlet milliyetçilik politikası gütmeyen bir devlet. Çok milletten insanların geldiğini bildikleri için, etnik topluluklar üstü bir söylem tutturuyor."

Artı Gerçek - Erdoğan Aydın'ın sunduğu Tarihin Peşinde programında bu hafta, Gazeteci, Yazar Faik Bulut'un Kor Kitap'tan yeni çıkan ve Bulut'un yaklaşık 10 yıllık emeğinin ürünü olan "Şah İsmail'in Serencamı" Kızılbaşlıktan Şiiliğe isimli kitabı ekseninde Şah İsmail, onu bir Kızılbaş figürüne dönüştüren koşullar ve aile kökeni irdelendi.

Programda Safevi Devleti ve kurucusu olan Şah İsmail her yönüyle ele alındı. Bulut, Şah İsmail'in Alevilerce pek bilinmeyen Safevi sarayında “Harem” olayını ve Kızılbaş ozanlığı dahil az bilinen özelliklerini anlattı.


Şah İsmail’in Kızılbaşlığa dönüşümünü anlatan Bulut, “Lahican’a 12 yaşında gidiyor. O zaman işin erbabı mürşitler, dedeler onu eğitiyor. Oorada 6 sene kalıyor yani oraya çiğ giriyor pişmiş çıkıyor. Kızılbaş eğitimini alıyor daha sonra devlet kuruyor.” dedi.

Kızılbaşlık erkânını benimseyen Erdebil Tekkesi için "Erdebil, Kürt Mukri aşiretinin bir köyüdür. Dergâh kurulup şehir çoğalınca, Erdebil ruhani bir merkez haline geliyor." dedi.

Kızılbaşlık kavramı yerine Alevilik kavramının kullanılmasının daha uygun olduğunu söyleyen Bulut, "Bugün Anadolulular Kızılbaş kelimesiyle övünürler. Halbuki normal isimleri Alevidir, çünkü Kızılbaşlık Aleviliğin isimlerinden biridir. Osmanlıda Kızılbaşlık kötü anlamda kullanılıyordu." dedi.

"Zaman içinde 4 veya 5 kuşak sonra eşitlikçi bir Kızılbaş dergâhına, devletine dönüşen süreç var. Şah İsmail döneminde Anadolu'da Osmanlıya karşı sınıfsal ve ideolojik nedenlerle ayaklanan halk kitleleri var." diyen Bulut, Şah İsmail'in kurduğu devletin milliyetçilik politikası gütmeyen bir devlet olduğunu ve çok milletten insanların geldiğini bildikleri için, etnik topluluklar üstü bir söylem tutturduklarını söyledi.

Öne Çıkanlar