KURULTAYDA HANGİ MESAJLAR VERİLDİ?
“CHP seçmeni en yüzüstü bırakılmış seçmen. Hiçbir zaman seçmene dönüp ‘siz ne istiyorsunuz’ diye soran olmuyor. Devamlı kaybeden bir CHP tabanı var. Bunu ancak örgütü ayağa kaldırarak, tabanla etkileşim sağlayarak değiştirmek mümkün.”
Artı Gerçek - CHP'nin 38. Olağan Kurultayı, “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganı ile bugün Ankara Spor Salonu'nda toplandı. CHP Genel Başkanlığı’na aday olan değişimcilerin desteklediği Özgür Özel, konuşması sırasında Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Adaylık konuşması yapmayacağı açıklanan Kılıçdaroğlu, kendisine cevap hakkı doğduğu için sahneye çıktı ve Özel’e cevap verdi. Kılıçdaroğlu, konuşmasında bir yandan son kez aday olduğu mesajı verirken, aynı zamanda 14 Mayıs seçimlerine "sırtında hançerle" gittiği sözleriyle değişimcileri ve İYİ Parti'yi hedef aldı.
Siyaset Bilimci Sezin Öney, Musa Özuğurlu’nun sunduğu Gündem Özel programınd CHP kurultayını ve adayların açıklamalarını değerlendirdi. “Her ne kadar taraflar sert sözler söyleyip sonra minimalize etmeye çalışsalar da CHP’de artık bir şekilde kutuplaşma oldu. Bu makası kapatıp yerel seçimlerde beraber çalışmak zor. Kılıçdaroğlu eğer genel başkanlığa devam ederse daha da zor. Ve bugün onun konuşmasının hissettirdiği zaten ciddi bir tasfiye süreci yaşanacağı. Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığının sürmesi demek, PM, MYK ve diğer konularda yepyeni bir kadronun oluşması ve değişimcilerin arasında yer alan kim varsa onların tamamen geride bırakılması anlamına geliyor. Özgür Özel de çoklu dönem milletvekilliği yapmış kişilerin artık yönetici görevlerde olmayacağı, eski ekipten kadro oluşturmayacağı, gençlere, yeni isimlere öncelik vereceğiyle ilgili de bir iddia vardı. Burada iki farklı yeni kadrolar yarışıyor gibi olacak. Örgütü içeren ve biraz daha tabanın sesine kulak veren Özgür Özel’in kadrosu ve kendi çizdiği vizyonla -ne olacağını hiç de bilmiyor değiliz- rotasında iktidar partisine özenme olan Kılıçdaroğlu’nun kadrosu.” dedi.
Kılıçdaroğlu genel başkan olarak kalırsa CHP’de bir değişim olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Öney, “Kılıçdaroğlu’nun önünde çok ciddi bir zaman dilimi vardı, Türkiye tarihinde en uzun görev yapmış genel başkan kendisi. Yapabileceği neler vardı da zaman yetmedi? Sorusu geliyor akla. Kılıçdaroğlu'nun uzun bir seçim geçmişi var ve bu seçimlerin hiçbirinde başarı sağlayabilmiş değil. Gerçekten ilk kez ciddi bir yarış var. Mesele daha çok ‘benim istediğim şekilde olacak’ şeklinde bir inatlaşma. CHP seçmeni en yüzüstü bırakılmış seçmen. Hiçbir zaman seçmene dönüp ‘siz ne istiyorsunuz, nasıl bir talebiniz var?’ diye soran olmuyor. AKP seçmeni için lider kültürü yeterli, AKP’nin kendine göre projeleri ve Türkiye’yi sokmak istedikleri bir aks var, rota var, yine tabanla etkileşim içinde olan bir durum, yani tabanı da dönüştürüyor, ekonomik, ideolojik vs. istediklerini vermiş oluyor. Bunun çok büyük bir başarı öyküsü olduğunu söylemiyorum ama öbür tarafta hep kaybeden, sadece seçimi değil, beklentileri, değerleri, hayat heyecanıyla ilgili devamlı kaybeden bir CHP tabanı var. Bunu ancak örgütü ayağa kaldırarak, tabanla etkileşim sağlayarak değiştirmek mümkün.” dedi.
Özel’in seçilmesi durumunda CHP'de hareketlenme olup olmayacağını ise şu sözlerle değerlendirdi: “Özgür Özel tabandan geldiği için, örgütün içinde olduğu için, daha genç bir isim olarak yapmaya başlayabilir. Özgür Özel’in açtığı yoldan başka isimler de gidebilir.”