MUHAFAZAKÂR MAHALLEDEN HAK SAVUNUCULUĞUNA

Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Vicdan Vakfı'nı kurduklarını, ülkenin sorunları için vicdan ekseninde mücadele etmeye devam edeceklerini ve çalışmalara başladıklarını ilk kez Artı TV'de açıkladı.

Artı Gerçek - Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, muhafazakar bir ailede başlayan yıllar içinde sivil toplum ve insan hakları mücadelesiyle özdeşleşen yaşamını, birey olarak dönüşümünü, değişimini Bağdat Cafe'de anlattı.

Hayko Bağdat'ın sorularını cevaplayan Gergerlioğlu çocukluk yıllarını şöyle anlattı: "1965'te Isparta'da doğdum, aslen Urfalıyız. Soyadımız ise baba tarafım Adıyaman'ın Gerger ilçesinden Urfa'ya geliyor. İlk başta nüfus memuru, babama 'senin soyadın Dinç olsun' demiş öyle de olmuş. Ancak babam daha sonra kimiz, nereliyiz, nereden geldiğimiz belli olsun diye Gergerlioğlu soyadını almış. Babam veteriner hekim olarak yurdun birçok yerinde görev yaptı. Aydın'dan itibaren çevremi hatırlamaya dünyayı tanımaya başladım."

Denizli'de kalabalık bir sınıfta ilkokula başlayan Gergerlioğlu daha sonra Antalya'ya taşındıklarını, ortaokul liseyi Bursa'da okuduğunu aktardı. "Babam dindar muhafazakar ama statükoya karşı devlete muhalif bir insan olduğu için sık sık sürülürdü. Milli Selamet Partisi sempatizanıydı, yedi kardeştik ve ailede babamın politik görüşü bizim hayata bakışımızı da şekillendiriyordu. Ailemizde daha çok dindarların yaşadığı baskıya dönük sorunlar vardı ve politikayı da bu belirliyordu."

Babasının yönlendirmesiyle İmam Hatip'te okuduğunu ve orada da temel gündemin o dönemin iktidarının dindarlara yaptığı baskılar olduğunu dile getiren Gergerlioğlu, "lise yıllarında dünyayı algılamaya ve aileyi aşarak ülkede yaşanan diğer sorunları araştırıp kafa yormaya başladım" diyor.

"Dünyayı sadece Tıp Fakültesi okuyarak algılamadım" diyen Gergerlioğlu "Dünyanın farklı dertlerine kulak kabartmak ve çözüm bulmak gerektiğini düşünüyordum ama yine dindar, beş vakit namazını kılan bir insandım. Dünyanın başka acılarını dertlerini görüyor ve kafa yoruyordum. İslamcı bir ortamda büyüdüm ama İslamcılığa ilk itiraz eden ben oldum ve kendi çevremden uzaklaşmaya başladım. Akit, Yeni Şafak alıp okurdum ama gayrı ahlaki anlayışı gördükçe itiraz etmeye başladım." dedi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu Mazlum-Der yıllarını şu sözlerle anlattı: "Kürt sorunu vardır, Ermeni soykırımı yapılmıştır, Alevilere zulmedilmiştir, başka acılar vardır dedim ve bunları hep yüksek sesle dile getirdim. Kendimi aşmamda en önemli etki Mazlum-Der deneyimidir. Başörtüsü meselesi verirken farklı kesimlere yapılan haksızlıklara karşı da mücadele ediyordum. Mazlum-der geçmişimden gurur duyuyorum, İslamcılara sorunlara İnsan Hakları perspektifinden bakmayı öğretmiştir. Başörtüsü, İslamcılara yapılan haksızlıklar diyerek girmiştik. Daha sonra ülkede dev bir Kürt sorunu olduğunu gördük, Alevilere, Ermenilere, azınlıklara yapılan haksızlıklarla yüzleştik. İnsan Hakları adına kurulan bir dernekte sadece Müslüman'ın hakkını savunamayacağımızı gördük. Kocaeli'de Mazlum-Der Şube başkanıyken her Cumartesi başörtüsüne özgürlük eylemi yapardık. Bizim açıklamamızdan sonra Barış Meclisi'nin aynı gün bizden sonra yaptığı basın açıklamasına katıldığım için yerel basında afişe oldum, linç edildim. 'Mülteci bir de kalktı Kürtçü oldu. Biji Biratiya Gelan yazan pankartın altında mülteci görüyor musunuz? Bu ne biçim bir adam, başörtüsü diyor, Kürt sorunu diyor, Ermeniler, Aleviler diyor' diye eleştirildim ve bundan hep gurur duyuyordum ama zor bir yoldu. Kendi mahallemden kovulmaya başladım. Akit Gazetesi beni karşıt ilan edip aleyhimde haberler yapmaya başlamıştı. Yazı yazmam engellendi."

"Ermeni sorunuyla Hrant Dink cinayetinden sonra daha yakından ilgilendim" dedi Gergerlioğlu ve Hrant'ın Kardeşleri olarak cinayetin aydınlatılması için yürüttükleri mücadeleyi anımsattı.

"Ermeni meselesi, Kürt meselesi dedikçe dayak yedim. Kürt sorununun çözüm sürecine hiç sorgulamadan dahil oldum. Tarihi bir dönemdi ve Kürtler için bir şey yapılabilirdi. Kocaeli Barış Platformu'nu kurduk. Her kesimden örgüte, derneğe çağrı yaptık." diyen Gergerlioğlu, çözüm süreci ve sonrasında aktif rol aldığını ve KHK ile meslekten ihraç edildikten sonra da mücadeleye devam ettiğini, yazı yazmayı hiç bırakmadığını belirtti.

İki dönemdir HDP Kocaeli Milletvekilliği yapan Gergerlioğlu HDP'den gelen teklife sıcak baktığı için siyasete girdiğini, parlamenter siyasetle birlikte sivil mücadeleyi de devam ettirmek istediğini söyledi. Vicdan Vakfı'nı kurduklarını, ülkenin sorunları için vicdan ekseninde mücadele etmeye devam edeceklerini ve çalışmalara başladıklarını ilk kez Artı TV'de açıkladı.

Öne Çıkanlar