MUHALEFET FİLİSTİN'E NASIL YAKLAŞIYOR?

"Muhalefet Filistin için ses çıkarmadı. Siyasal islamcılar için Filistin, ajandalarını gündeme sokma meselesidir. Filistin'i araçsal olarak kullanıyorlar. Filistin gündemini paylaşma rekabeti var."

Artı Gerçek - İsrail-Filistin çatışması 14. gününde devam ederken, Türkiye’deki iktidar ve muhalefet partileri de çatışmalara karşı tepkilerini açıklıyor. İktidar kanadı itidal çağrısı yaparken muhalefette de kimi eylemlerle İsrail protesto ediliyor.

Siyaset Bilimci Cangül Örnek, muhalefetin Filistin tavrını Artı TV’de Onur Öncü ile Gün Başlıyor programında yorumladı. Örnek, Ahmet Davutoğlu’nun yakın zamanda Erdoğan’a yönelik yaptığı “Yüreğim kabul etmiyor” yorumunu değerlendirdi. "Davutoğlu dikkat çekmeye çalışıyor. Parti tabanı zayıf. Sivri çıkışlar yapma eğiliminde. 'Eski günler' dediği dönem Türkiye’nin İsrail karşıtı çıkışları batıda eleştirilmiyordu. Türkiye’nin Ortadoğu'daki ılımlı İslam ülkesi olarak etkili olması planı vardı. Halklar nezdinde karşılık bulmuştu bölgede. Bunlar ABD’nin Ortadoğu açılımının parçasıydı. Erdoğan’ın söylemleri ABD’den bağımsız değildi. Davutoğlu'nun Yeni Osmanlı siyaseti de aykırı değildi. Bölge halkları için yararlı politika değildi. Suriye'ye girildi. Davutoğlu'nun toprak alma beklentisi vardı. Bölgede çok sorun oldu. Davutoğlu mantık çerçevesinde değil, Filistin halkına yarar sağlamıyor. Dikkat çekemeye kendi rolünün altını çizmeye çalışıyor." dedi. Davutoğlu’nun çıkışının, Filistin halkına yarar sağlama amacı taşımadığını belirtti. Örnek, muhalefetin Filistin için yeterince ses çıkarmadığını belirtti. Sol partilerin yaptığı eylemleri hatırlatan Örnek, "Muhalefet Filistin için ses çıkarmadı. Sol partiler ve Saadet, Hüda Par gibi partilerin eylemleri oldu. En fazla eylemi sol partiler yaptı. Konsolosluk önü eylemlerinde İslamcı camianın yan yana gelişi, Filistin koalisyonu var iktidar ve muhalefetten. Siyasal İslamcılar için Filistin, ajandalarını gündeme sokma meselesidir. Filistin'i araçsal olarak kullanıyorlar. YRP çağrısı gibi. Filistin gündemini paylaşma rekabeti var." dedi.

Öte yandan, Türkiye siyasetinde de gündemde tezkere var. Tezkere üzerinden doğan tartışmaları ve CHP’nin içinde yaşanan krizleri, Siyaset Bilimci Berk Esen değerlendirdi. Esen, CHP içinde yaşanan imza krizi ile milletvekillerinin mesajlarının ifşa edilmesini yorumladı. Esen, “CHP, Meclis Grubu dahil ortadan bölünmüş durumda. Bu da seçim yenilgisini yönetemediğini gösteriyor. Kemal Kılıçdaroğlu çekilmediği için parti içerden çatırdıyor. Kılıçdaroğlu’nun meşruiyeti tartışılıyordu. Delege desteği de zannedildiği kadar fazla değilmiş. Kılıçdaroğlu’nun kendi seçtiği milletvekilleri nezdinde bile desteği azaldı. İmza krizi aslında kurultayda Kılıçdaroğlu'nun işinin zor olduğunun işareti. Özel’in kurultay şansı beklenenin üstünde olabilir. Genel merkez de paniklemiş. Bu imza krizi de ters tepti." dedi.

Öne Çıkanlar