PAMUK TARLASINDA AĞIR YAŞAMLAR
Artı Gerçek - Diyarbakır'ın Bismil ilçesi pamuk üretiminde önemli bölgelerden biri. Girdi maliyetleri katlanarak artarken çiftçi ürettiğinin karşılığını alabiliyor mu? ‘Beyaz altın’ diye bilinen pamuk, cazibesini yitiriyor mu? Tarlalarda çalışan mevsimlik tarım işçileri emeklerinin karşılıklarını alabiliyorlar mı? Emekçiler, çiftçiler, işletme sahipleri anlattı.
Artı TV Diyarbakır Temsilcisi Bahar Kılıçgedik ve kameraman Mahsum Adıgüzel, pamuk tarlasında mevsimlik tarım işçilerini dinledi, çalışma koşullarını görüntüledi.
Pamuk işçisi Zelal Ekinci, haklarını alamadıklarını ve patronlardan şikayetçi olduklarını söyledi. "Sabah 7'den akşam 6.30 kadar tarladayız. Geliyoruz emeğimizin karşılığını alamıyoruz. 250 kilo toplasak bile az geliyor, yani günümüzü bile çıkarmıyor. Kilosunu 3.50 TL'ye topluyoruz, o da bizim için yeterli değil. On gün çalışsak bir teneke yağ alamıyoruz." dedi.
Bir diğer pamuk işçisi Sabah saat 3.30 da çapaya geldiklerini ve öğlene kadar çalışma karşılığında 285 TL kazandıklarını söyledi ve "Hiçbir şeye yetmiyor, alışverişe gidince bir şey alamıyoruz, boşuna çalışıyoruz." diyerek tepkisini dile getirdi.
"BU İŞTE DEVLET KAZANIYOR"
Pamuk işinde devletin kazandığını söyleyen işçi "o kazanıyor çünkü kilosunu bizden 16 liraya alıyor 251 liraya satıyor. 250 gram pamuk eczanede 20-25 liradır, bizden kilosunu 16 liraya alıyor." dedi.
PAMUK ARTIK 'BEYAZ ALTIN' DEĞİL
Peki pamuğa neden beyaz altın diyorlar? İşçiler önceleri 1 kilogram pamuk satışından kazandıkları parayla 2-3 kilogram gübre alabildiklerini ve kâr edebildiklerini, altın değerinde olduğu için pamuğa beyaz altın dendiğini söylüyor.
Kısa adı Çukobirlik olan Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği 2023 pamuk alım fiyatlarını 18,50 TL olarak belirledi. Çukobirlik geçen yıl ilk açılış fiyatını 21,00 TL açıklamıştı. İşçilerse pamuk fiyatları 4-5 kat artmasına rağmen alım fiyatının gerilemesine tepkili: "Büyük tüccarlar kazanıyor, Çukobirlik, Fiskobirlik gibi kuruluşlar kazanıyor."