TUVALDEKİ KADINLAR: MÜCADELECİ KADINLARIN ÖYKÜSÜ

Pencerede gördüğü öteki kadının hayatına imrenerek, kendi hayatının penceresinden bakmayı unutan bazı kadınların hikâyesi: Tuvaldeki Kadınlar

Artı Gerçek - Artı Sahne'nin bu haftaki konuğu Kuzguncuk Sanat Tiyatrosu kurucusu, oyuncu Gizem Duman Şeşen'le, Van'da gerçekleşen 3. Üvercinka Uluslararası Tiyatro Festivali'nde sahneledikleri "Tuvaldeki Kadın" oyunu ile Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi'nin çalışmaları konuşuldu.

3. Üvercinka Uluslararası Tiyatro Festivali bu yıl, çok genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen, oyuncu, yazar ve Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Başkanı Ragıp Ertuğrul adına gerçekleşti.

Festivalde çok sayıda oyun tiyatroseverlerle buluştu. Festival seçkisi Ragıp Ertuğrul ile Gökay Genç’in yazdığı, Elif Erdal'ın yönettiği “Tangopera” müzikali ile başladı.

Süheyl ve Behzat Uygur kardeşlerin "Hey Gidi Günler" adlı komedisi, Nazan Kesal'ın “Yaralarım Aşktandır” oyunu ve Turgay Nar’ın yönettiği Kafka’nın “Ceza Sömürgesi” oyunu Vanlı izleyicilerle buluştu. "Tuvaldeki Kadınlar", "Sardunya Kokan Kadınlar", "Ten Rengi", "Madonna Kürk Mantolu", "Celile", "Bernarda", "Scapien’in Dolapları" ve "Dışarıda Hiçbir Şey Var" sahnelenen diğer oyunlar arasındaydı.

Festivalde İran ve Irak tiyatrosu başta olmak üzere komşu ülkelerin oyunlarına da yer verildi. Oyuncu Gizem Duman Şeşen, "İranlı kadın meslektaşlarımızı sahnede görmek ve onlarla aynı sahneyi paylaşmak çok güzeldi. Irak'ın oyununda kadınların var oluş mücadelesini hissettik" dedi.

300'ün üzerinde katılımcının yer aldığı festivalde tiyatro oyunlarının yanı sıra söyleşilere ve atölyelere de yer verildi.

Pencerede gördüğü öteki kadının hayatına imrenerek, kendi hayatının penceresinden bakmayı unutan bazı kadınların hikâyesini anlatan "Tuvaldeki Kadınlar", festivalde sahnelenen oyunlardan biri.

Tiyatro Kalemi'nin uzun yıllardır repertuarında olan, Kamer Yıldız Ok'un yazdığı, Çetin Ok'un yönettiği oyunda Beldem Şengül, Lale Başara ve Gizem Duman Şeşen oynuyor.

Programda ayrıca pandemi döneminin başında, tüm Türkiye'den 600'e yakın bağımsız tiyatronun gönüllü katılımıyla oluşturulan Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi'nin çalışmaları da ele alındı. Gizem Duman Şeşen, inisiyatifin kuruluş amacının temelini oluşturan Tiyatro Yasası'nı neden gerekli olduğuna dair; "Koşullar ne olursa olsun hayatta kalabilmek, emekli olabilmek, sigortalı olabilmek, sağlık haklarından yararlanabilmek, tiyatro mekanlarının koruma altına alınması, kamu kaynaklarının kullanılabilmesi gibi öncelikli sorunlarımız var" dedi.

Öne Çıkanlar