11 çocuğun öldüğü yangın davasında bir yıldır karar yok
11'i öğrenci 12 kişinin can verdiği Aladağ’daki yurt yangını faciasıyla ilgili açılan davada bir yıldır karar çıkmadı.
HABER MERKEZİ - Adana'nın Aladağ ilçesinde bulunan Süleymancılar cemaatine ait Özel Aladağ Kız Öğrenci Yurdu'nda, 29 Kasım 2016'da yaşanan yangın faciasında biri eğitmen, 11'i öğrenci olmak üzere 12 kişi yaşamını yitirirken, 24 kişi yaralanmıştı. Yaşanan faciada ihmalleri olduğu gerekçesiyle aralarında Yurt Müdürü Cumali Ali Genç ve Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur'un da bulunduğu 7 kişi hakkında 2 ila 15'er yıl hapis cezası istemiyle 'taksirle adam öldürme' suçlamasıyla Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada sanıkların yargılanmalarına devam ediliyor.
'BAŞKA ÇOCUKLAR ÖLMESİN DİYE DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ'
Üzerinden bir yıl geçen faciada çocuklarını kaybeden ailelerin acıları ise hal ilk gün ki gibi taze. Yangında yaşamını yitiren Sümeyye Yetim ve yaralı kurtulan Fadime Yetim'in babası Ahmet Yetim, yoksulluktan ötürü çocuklarını yurda gönderdiğini ifade etti. Facia ile ilgili davanın devam ettiğine değinen baba Yetim, "Bizler tüm baskılara rağmen davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Başka çocuklar ölmesin diye bu dava devam edecek. Yangında sorumluluğu olan herkesin yargılanmasını istiyoruz. Tüm ailelerin talebi de budur" diye konuştu.
'DELİLLER KARALTILMAYA ÇALIŞILDI'
Sosyal Haklar Derneği (SHD) üyesi avukat Ömer Çelik'e göre yurt binasının daha soruşturma aşamasındayken yıkılması bir hukuk garabeti. Bunun 'delil karartılması' anlamına geldiğini vurgulayan Çelik, "Yeniden keşif yapılması gerekir, ancak şuan keşif yapılacak bir bina yok. Hızlı bir şekilde olayın örtülmeye çalışıldığı kanatindeyim" dedi. Davanın halen devam ettiğini ve Konya Bölge İdare Mahkemesi'nde kamu görevlilerinin yargılanmasıyla ilgili başvuru yaptıklarını aktaran Çelik, ileri günlerde kamu görevlilerinin de davaya dahil edilip, yargılanmasını beklediklerini ifade etti.
'TÜM HUKUK YOLLARINI DENEYECEĞİZ'
Davanın sümenaltı edilmemesi için hukuk mücadelesi vermeyi sürdüreceklerini edeceklerini dile getiren Çelik, mahkemece sanıklar lehine verilecek karar doğrultusunda ise tüm iç hukuk yollarını deneyeceklerini söyledi. Çelik, ailelerin tüm sorumluların yargılanmasını ve başka çocukların ölmemesini istediğini belirtip, "Aladağ'daki aileler adalet istiyor" diye konuştu.
'TAŞIMALI EĞİTİME SON VERİLMELİ'
Yangında kamu görevlilerin ihmali ve eksikliğinin olduğunu ifade eden Eğitim Sen Adana Şubesi Sekreteri Cemil Özen de "Eğer bizler bu dernek ve cemaatlerin olmasını istemiyorsak ve hükümet bu yaşanan durumun olmasını istemiyorsa, her ilçede kaymakamlık nezdinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kontrolünde bir yurdun olması gerektiğini talep ediyoruz. Hükümet taşımalı eğitime son vermeli. Yerinden eğitim sistemini hayata geçirmeli" dedi.
NE OLMUŞTU?
Adana'nın Aladağ ilçesinde bulunan Süleymancılar'a ait Özel Aladağ Kız Öğrenci Yurdu'nda 29 Kasım'da yaşanan yangın faciasında biri eğitmen 11 kız öğrenci yaşamını yitirirken, 24 kişi ise yaralanmıştı. Hem Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hem bilirkişilerin yaptığı denetim raporları, ihmaller zinciri ortaya çıkarmıştı.
BİLİRKİŞİ: İHMALLER VAR
Bilirkişi ön raporunda yangın merdivenin PVC olduğunu ve kapı kolunun olmadığını, ayrıca elektrik tesisatının ise eski olduğunu açıklamıştı. Raporda, yangına binanın ikinci panosundaki şalterlerin eskimiş olması ve kaçak akım rolesi bulunmamasının yol açtığı belirtilmişti. Bir diğer ihmalse, yangın çıkış kapısının kolunun bulunmamasıydı. Sağ kalan çocuklar, o kapının kilitli olduğunu daha önceden bildiklerini, o yüzden camlardan atladıklarını söylemişti. İtfaiyenin raporunda ise, "Birinci ve ikinci kat koridorlarından yangın merdivenine çıkış kapılarının, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğinin 50. maddesinin (b) fıkrası gereği 'İç koridora açılan kapıların yangına karşı en az 30 dakika dayanıklı olması ve kendiliğinden kapatan düzenekleriyle donatılması gerekir' denilmesine rağmen, PVC plastik kapı olduğu ve bu kapıların ısınmadan dolayı yanarak genleşip açılmadığı değerlendirilmektedir. Ayrıca kapı üzerinde anahtar bulunmadığı tespit edildi" denilmişti
'AÇILMASI YASAK AMA ...'
Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin raporunda, yurtta 17 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016'da denetim yapan Aladağ Kaymakamlığının bilgisayar çalışanı Cihan Ünal ve Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli'nin yangın tatbikatı yapılmadığı halde yangına karşı gerekli önlemler alınmış gibi sahte rapor düzenlediği belirtildi. İki görevliye de birer günlük maaş kesimi cezası verilirken, Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş hakkında ise kınama cezası verilmişti. Öte yandan bu isimler hakkında savcılıkça 'taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla soruşturma izni verilirken, Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edildi. (Mezopotamya Ajansı)