120 kişinin öldüğü mahalle haritadan silindi

Depremin ilk gününde 150 kişinin göçük altında kaldığı Nurhak ilçesine bağlı Kullar Mahallesi’nde, en az 120 kişi öldü. Haritadan silinen mahallede, günler geçmesine rağmen enkaz altında aramalar sürüyor.

120 kişinin öldüğü mahalle haritadan silindi

Artı Gerçek - Maraş’ta meydana gelen ve 10 ili vuran 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde can kaybı 32 bine dayandı. Maraş’ın Nurhak ilçesinde can kaybı en az 200 kişiyi bulurken, depremin ilk iki günü yolu açılmayan ve enkazın altında 150 kişinin kaldığı Kullar Mahallesi, neredeyse haritadan silindi.

Mahallelilerin verdiği bilgiye göre en az 120 kişi öldü, enkaz altından ise 60’a yakın kişi sağ olarak çıkarıldı. Yine mahallede yüzlerce hayvan da enkaz altında kalarak can verdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre enkazların kaldırılmasını bekleyenler dışında kimsenin kalmadığı mahallede, yurttaşlar başka kentlere göç etti. Depremin ilk iki günü yoların kapalı olması nedeniyle arama kurtarma ekiplerinin gitmediği mahallede, yurttaşlar enkazda kalanların büyük bir bölümünü kendi imkanlarıyla çıkardı.

Su ve elektriklerin olmadığı mahalleden göç etmek isteyen yurttaşlar, ellerinde kalan hayvanları yarı fiyatına satmak zorunda kalıyor. Günlerdir hayvanlar için su ve yem bulunmazken, mahalledeki hayvanları almak için ise tüccarlar adeta köye dadandı.

‘BÜYÜK ACI YAŞADIK, KOMŞULARIMIZ KENDİ İMKANLARIMIZLA ENKAZDAN ÇIKARDIK’

Depremzedelerden Bayram Coşkun, “Yaşanan ilk depremin köyümüze bir etkisi olmadı ama öğleden sonra yaşanan ikinci depremde köy tamamen yok oldu” diyerek yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Biz, köyde çok büyük sıkıntı çektik. Depremin olduğu gece tipi vardı ve yollar kapanmıştı. Biz köylüler sabaha kadar kal altında bekledik. Bir gün sonra yollar açıldı, burada enkaz altında çıkardığımız kişilerin hastanelere sevklerini yaptık. Sevkler yapılırken, bu kez de Elbistan yolu çökmüş, çatlamıştı. Yol kapalı olduğu için hastaları tekrar geri getirdiler. Biz büyük acı yaşadık. Yolların çökmesi ve kış koşullarından dolayı geç kalındı. Komşularımız kendi imkanlarımızla enkazdan çıkardık ve büyük çoğunluğu hayatını kaybetti.”

‘HAYVANLARIMIZI YARI FİYATINA SATARAK BURADAN GİDECEĞİZ’

“Köyümüzü, komşumuzu, dostlarımızı burada kaybettik. Hasarımız çok fazla ve burada yaşamamızın bir anlamı kalmadı” diyen Mustafa Karakuş ise yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Biz şu an çok mağdur durumdayız ve hayvanlarımızı satmak zorunda kaldık. Hayvanlarımızın büyük bölümü şu an göçük altında. Kalan hayvanlarımıza verecek ne su ne de yem var. Köye her gün onlarca tüccar geliyor. Hayvanlarımızı yarı fiyatına satarak buradan gideceğiz. Çünkü artık burada barınmamızın ne imkanı var ne de heves.”

‘KÖYDE ELEKTRİK YOK, SU YOK’

“Depremin üzerinden bir hafta geçti, devlet, millet nerede?” diye soran köylülerden Ali Şahin, “Şu an köyde elektrik yok, su yok. Bizim için en büyük sıkıntı şuan bu. Hayvanlarımı besleyemiyorum. Hayvanlarımıza su bile veremez durumdayız. Tüccarlar buraya akın ediyor. Çünkü 30 bin TL olan bir hayvana, 15 bin TL veriyorlar. Biz de mecburen satmak zorunda kalıyoruz. Depremde gelinimi kaybettim, malım gitse ne olur? Bir kamyonum var ve oraya battaniye koyarak yaşamaya çalışıyorum. Şuan sadece yaşamaya ve ölmemeye çalışıyoruz" diye anlattı. (HABER MERKEZİ)