1402'liklerden akademisyenlere destek

KHK ile meslekten uzaklaştırılan akademisyenlere 33 sene önce yine bir yasayla işten atılan akademisyenlerden destek geldi. Tarihe 1402'likler diye geçen...

1402'liklerden akademisyenlere destek

KHK ile meslekten uzaklaştırılan akademisyenlere 33 sene önce yine bir yasayla işten atılan akademisyenlerden destek geldi. Tarihe 1402'likler diye geçen akademisyenler, KHK ile getirilen uygulamanın iki nedenle hukukun temel ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

HABER MERKEZİ – 1983'de sıkıyönetim komutanlığının isteği üzerine 1402 sayılı yasa ile görevlerinden alınan akademisyenlerden KHK ile görevden uzaklaştırılan akademisyenlere destek geldi. Mülkiye'nin çökme noktasına getirildiğini söyleyen 1402'likler Rektör Erkan İbiş'i istifaya davet etti.

Cevat Geray, Rona Aybay, Tuncer Bulutay, Korkut Boratav, Mete Tunçay, Cem Eroğul, Yılmaz Akyüz ve Baskın Oran'ın imzasıyla yapılan 1402'liklerin ortak açıklamasında şöyle denildi:

"Bizler, aşağıda, imzası bulunan 12 Eylül dönemi askeri yönetimi tarafından 34 yıl önce görevlerinden uzaklaştırılmış Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) öğretim üyelerinden hayatta olanlar (Bugün aramızda olmayan Bahri Savcı, Alpaslan Işıklı ve Kurthan Fişek’in de , hayatta olsalardı, bizimle birlikte olacaklarına inanarak) aşağıdaki duyuruyu kamuya sunmayı ödev sayıyoruz.

Tarihi boyunca çeşitli saldırılara uğramış ama hep dik durmayı başarmış köklü bir kurum olan Mülkiye, bugün öğretim elemanlarına uygulanan inanılması güç, kapsamlı bir tasfiye sonucunda çökme noktasına getirilmiştir.

Bu uygulama iki nedenle hukukun en temel ilkelerine apaçık aykırıdır.

Bir kere, olağanüstü hal yetkileri kullanılacak işlemlerin kapsamı, olağanüstü hal ilanının gerekçeleriyle sınırlıdır. Görevlerinden uzaklaştırılan meslektaşlarımızın, olağanüstü hal gerekçesi olarak belirtilen olaylarla ilgili olduklarına dair herhangi bir kanıt yada iddia ortaya konmuş değildir.

İkinci olarak; ceza niteliğinde uygulamalarda savunma hakkı, en ilkel ceza sistemlerinin bile temel ilkelerindendir. Mülkiye tasfiyesinde bu ilkeye uyulmamıştır.

YÖK, "İhraç edilen kişileri üniversiteler belirliyor" açıklamasını yapmıştır. Bu nedenle, Mülkiye’nin hocalarını, yani eski asistanlarımızı sorgusuz sualsiz görevlerinden uzaklaştıran Ankara Üniversitesi Yönetimini, özellikle Rektör Erkan İbiş’i şiddetle kınıyor ve derhal istifaya davet ediyoruz."

1402'likler kimlerdir?

1971 yılında çıkarılan 1402 sayılı yasanın ikinci maddesi sıkıyönetim komutanlığınca değiştirilerek akademik personelden devlet memuruna kadar kamuda çalışan birçok kişinin görevine son verildi. Milli Güvenlik Kurulu 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu’na bir ek yaparak komutanlıklara, kamu kurumu görevlilerinin işlerine son verebilmesini isteme yetkisi tanıdı. 6 Kasım 1981'de çıkarılan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile YÖK kuruldu. Bundan sonra 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanununun 2301 ve 2766 sayılı kanunla değişik maddelerince özellikle sol görüşlü olduğu düşünülen 71 Üniversite personeli YÖK tarafından görevlerinden uzaklaştırıldı. İlk uzaklaştırmalar Şubat 1983'de başladı. Genel Kurmay'ın açıklamalarına göre toplam 4891 kamu personeli görevden alındı; 38 profesör, 25 doçent, 10 yardımcı doçent 1402'lik oldu. Ancak 1402'lik olmasını istemediğinden bizzat istifa yolunu seçenler dahil edildiğinde 20.000 civarında olduğu öne sürülmekte. Bazı üniversiteler personel yokluğu nedeniyle bu yasa yüzünden zor duruma düşmüştü.

khk akademisyen