15 bin ek atamada Kürtçe öğretmenliğine için sadece 3 kontenjan ayrıldı
Seda TAŞKIN
ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, yeni duyurusu yapılan ek 15 bin yeni öğretmen alımına ilişkin branş ve kontenjan dağılımında sadece 3 Kürtçe öğretmeni kontenjanına yer verilmesi hakkında Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
‘TÜRKEÇE’DEN SONRA EN YAYGIN DİL KÜRTÇE’
Türkiye’de Türkçe’nin ardından en yaygın dilin Kürtçe olduğunu söyleyen İpekyüz verdiği önergede, "Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü 2013 yılı itibariyle yüksek lisans programlarından, 2015 yılı itibariyle de lisans programlarından mezun vermektedir. Kürt Dil Platformu’nun yaptığı açıklamaya göre, atama imkânı bulamayan mezunlardan ötürü öğrenciler Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okumak ve alanda çalışmalarını devam ettirmek isteseler de başka alanlara yönelmek durumunda kalmaktadır" ifadesini kullandı.
İpekyüz, "Yaşayan Diller ve Lehçeler" bölümünde yer alan Kürtçe (Kurmançi ve Zazaki) dili için geçmiş dönemlerde yine sınırlı sayıda atama gerçekleştirildiğini ve bu atamada da aynı şekilde Kurmanci içi2, Zazaki için ise sadece 1 kontenjan ayrıldığını belirtti.
Kürtçe öğretmenliğine 15 binde sadece 3 kontenjan ayrıldığını söyleyen İpekyüz, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e şu soruları yöneltti:
-Türkiye’de Türkçe’den sonra en yaygın konuşulan dil Kürtçe iken, atamalarda Kürtçe için sadece 3 kontenjan ayırılmasının gerekçesi nedir?
-Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de Türkiye’nin çekince koyarak sözleşmeyi kabul ettiği maddelerden olan çocukların anadilinde eğitim ve kültür hakkının sağlanması hususunda Bakanlığınız bünyesinde ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
-Bakanlığınızın anadilin çocukların pedagojik gelişimine ve öğrenmelerine katkısında dair bir çalışması var mıdır?
-"Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamında yer alan Kurmançi ve Zazaki öğretmeni olarak MEB bünyesinde atanan ve şu anda aktif çalışan kaç öğretmen vardır? Bu öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu olmak üzere statüleri nelerdir?
-Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren ve atama bekleyen kaç lisans, yüksek lisans ve doktora mezunu vardır?
-Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olanların önümüzdeki dönem atamalarına ilişkin bir planınız var mıdır?