15 Temmuz 'gazisi' sayısı her yıl değişiyor

Üst düzey isimlerin verdiği rakamlar birbiri ile çelişiyor. İddiaya göre AKP üyelerine ‘gazilik’ ünvanı veriliyor.

15 Temmuz 'gazisi' sayısı her yıl değişiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2019’da gazi sayısının 2 bin 193 olduğunu belirtirken; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 15 Temmuz 2020’de, gazi sayısının 2 bin 734 olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açtığı sitede ise 2 bin 730 kişinin adı bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise 2 bin 194 kişinin olduğunu açıkladı.

Darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçmesine karşın gazi sayısı, AKP yöneticileri ve devletin üst kademeleri tarafından her yıl farklı açıklandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 29 Temmuz 2016’da yaptığı açıklamada, 29 Temmuz itibarıyla 237 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 bin 191 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Erdoğan, 15 Temmuz 2017’de, yani darbe girişiminden bir yıl sonra ise 250 kişinin yaşamını kaybettiğini olduğunu, 2 bin 193 kişinin ise gazi olduğunu belirtti. Ancak, Erdoğan’dan 5 ay sonra, Aralık 2017’de, dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 2 bin 703 kişinin gazi olduğunu açıkladı.

Erdoğan’ın açıklamasının üzerinden 5 ay, darbe girişiminin üzerinden yaklaşık bir buçuk yıl geçmesine karşın sayının yaklaşık 500 kişi artması dikkat çekmişti.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre dönemin AKP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kan, 15 Temmuz 2018’de, 2 bin 194 kişinin gazi olduğunu söyledi. Ancak karışıklık bitmedi. Erdoğan, Nisan 2019’da yaptığı açıklama ile gazi sayısının 2 bin 193 olduğunu söylerken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 14 Temmuz 2019’da, 15 Temmuz gecesi 2 bin 731 kişinin gazi olduğunu belirtti.

CİMER’DEN YANIT VERİLMEDİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 15 Temmuz gecesi kaç kişinin gazi olduğuna ilişkin CİMER üzerinden bilgi edinme hakkı kapsamında yapılan başvuruya 19 Ağustos’ta verdiği yanıtta, gazi sayısını açıklamadı. Yanıtta, kişisel verilerin korunması yasasını anımsatılırken, "Anılan kişilere ait bilgilerin; gazilerin kendileri, şehitlerin ise yasal temsilcilerinin açık muvafakati olmadan paylaşılmasına olanak bulunmamakta" denildi. Oysaki Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açtığı sitede tek tek isimler yer alıyor.

‘OTOBÜSLERLE GÖTÜRÜP RAPOR ALDIRDILAR’

15 Temmuz’da yaralanan Ufuk Yegin, 15 Temmuz’da yaralanıp tedavi gören ancak ilk başlarda gazilik başvurusunda bulunmayan bazı kişilerin, daha sonra hastane kayıtları ile gazilik başvurusunda bulunduğunu belirtti. Bu kişilerin sayısının az olduğunu söyleyen Yegin, İstanbul ağırlıklı olmak üzere AKP il ve ilçe teşkilatlarından bazı kişilerin, 15 Temmuz’da yaralanmamalarına karşın otobüsler ile hastaneye götürülerek rapor aldırıldığını öne sürdü. Yegin, şunları kaydetti: "Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi’ne, AKP il ve ilçe teşkilatlarından 3 minibüs kişinin getirildiği, doktorlara ‘rapor vereceksin’ dendiği ve hiçbir şeyi olmayan insanlara rapor verdirildiği yönünde duyumumuz var. Bu şekilde birkaç yüz kişiye gazilik verildiği belirtiliyor. Yine bazı il ve ilçe teşkilatlarında, birbirlerine yalancı şahitlik etmek suretiyle hastane raporu alan ve gazi ilan edilenlerin olduğunu biliyoruz. Bazı teşkilat yöneticilerinin ‘Ben istesem gazilik alırdım ancak dönüp bakmadım’ dediklerini duydum. Gazilik istenince alınan bir şey mi?"

15 temmuz darbe girişimi Gazi Şehit sayısı