2023'te hangi sektörü ne kadar maaş zammı bekliyor?

2023'te hangi sektörü ne kadar maaş zammı bekliyor?
Mercer’in toplam 489 firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği “2023 Ücret ve Yan Haklar Araştırması”nın sonuçlarına göre, Ocak’ta yapılacak ücret artış oranı ortalama yüzde 43 iken, tüm seneye yayılan toplam artış ise ortalama yüzde 61.

Artı Gerçek- Mevcut ekonomik koşullarda yeni yılın başlangıcı ocak ayının en büyük karşılığını maaşlara yansıyacak artış. Bir tarafta enflasyon rakamları diğer tarafta asgari ücretlerdeki artışın yüzdesi tartışılıyorken özel sektörde de beklenti büyük. Mercer, toplam 489 firmanın katılımıyla “2023 Ücret ve Yan Haklar Araştırması”nı gerçekleştirdi. Araştırmaya göre Ocak ayında ücret artışı planlayan firmaların oranı yüzde 85 olarak belirlendi.

EN YÜKSEK ARTIŞ OTOMOTİV SANAYİ, ENERJİ VE ÜRETİM SEKTÖRÜNDE

Marketing Türkiye'nin aktardığı araştırmanın sonuçlarına göre, 2023 yılı için en yüksek artış planlayan sektörler; ortalama yüzde 70,5 ile otomotiv ana sanayi, ortalama yüzde 68,6 ile enerji, ortalama yüzde 67,3 ile üretim, ortalama yüzde 67,1 ile otomotiv tedarik sanayi ve ortalama 66,8 ile maden ve metal sektörleri olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca araştırmada yer alan firmaların yüzde 53’ü yılda bir kez, yüzde 42’si iki kez ve yüzde 5’i ise üç ve üzerinde zam yapmayı hedefliyor.

2022’DE FİRMALARIN YÜZDE 96'SI EK ÜCRET ARTIŞI YAPTI

Mercer’ın araştırması’na göre; 2022 yılında ek ücret artışı gerçekleştiren firmaların oranı yüzde 96 oldu. Bunun yanı sıra, firmaların yüzde 31’i 2022 yılında en az 2 defa ek ücret artışı gerçekleştirdi. 2021 yılında ise Türkiye’de ek ücret artışı gerçekleştiren firmaların oranı yüzde 35 olmuştu. 2021 yılında yapılan ek artışlar da dahil edildiğinde tüm sektörler genelinde ortalama piyasa ilerlemesinin yüzde 105’lik bir orana ulaşıldığı görülüyor.

YAN HAK ÖDENEKLERİ ARTTI

Araştırmanın sonuçlarına göre; geçtiğimiz yıllarda, senede bir defa güncellenen yemek ve yol yardımı gibi sıkça kullanılan yan hak ödeneklerini firmalar 2022 yılında 2 veya 3 defa artırdı. Tüm şirketler arasında günlük yemek çeki tutarları ortalamada 84 TL’ye, günlük yol ulaşım ödenekleri ise ortalamada 51 TL’ye yükseldi.

YAN HAK ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI: PSİKOLOG, DİYETİSYEN, SPOR KULÜBÜ ÜYELİKLERİ

Mevcut piyasa koşullarına karşı firmalar çalışanlarına sağladığı yan hak uygulamalarının çeşitliliğini artırdı. Bunlar arasında esnek yan haklara geçiş ve daha sık uygulanan spot bonuslar öne çıkan uygulamalar oldu. Well-being çerçevesinde (psikolog, diyetisyen, spor kulübü üyelikleri vb.) sağlanan yan hak uygulamalarının yanı sıra özellikle IT rolleri için sağlanan uzun dönem teşvik uygulamalarının da arttığı gözlemleniyor. (Kaynak)

Öne Çıkanlar